Spogledovanje s kamenodobno modo

V okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja se v Zavodu Svibna že dobrega pol leta intenzivno ukvarjamo z rekonstruiranjem oblačil iz najpomembnejših obdobij Ajdovske jame pri Nemški vasi – to je iz časa mlajše kamene in bakrene dobe.

Izdelavo smo zaupali Inštitutu za svobodo oblačenja iz Brestanice, v sodelovanju z arheologinjo, raziskovalko,  Mileno Horvat in arheologinjo iz Posavskega muzeja Brežice, Jano Puhar, pa raziskovali različne vire glede materialov in krojev.

Ker gre za obdobje pred cca 5000 – 7000 leti in naravne materiale, dosti gradiv, zlasti neposredno z najdišča, ni na razpolago, pa si je bilo potrebno pomagati še z odkritji iz drugih najdišč po Posavju, Sloveniji in Evropi.

Arheološke najdbe iz Ajdovske jame sicer nakazujejo, da so naši Ajdi  že tkali (verjetno z volno), od barv uporabljali okro… uporabljali tudi različen roženi, koščeni nakit, da so imeli nek vrste pečatnik (pintadero), s katero so krasili bodisi keramiko, morda pa tudi fino tkana oblačila…

Minuli petek, 22. oktobra 2021, na drugem pomerjanju, smo si animatorji kamenodobnega  priredili interno »kamenodobno modno revijo«. Komaj čakamo na javno premiero, do katere nas čaka še nekaj izzivov – zlasti pri obutvi, pa tudi okrasju…

Deli objavo