V Zavodu Svibna se je v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja usposobila in povezala skupina navdušencev nad prazgodovinskimi, ajdovskimi obdobji. Posebej smo opremljeni za interpretacijo življenja v mlajši kameni in bakreni  dobi (z replikami iz bližnjega arheološkega najdišča Ajdovska jama pri Nemški vasi), razpolagamo pa tudi z replikami posavskih najdb iz obdobja mlajše železne dobe (keltskega obdobja).

Strokovna znanja pridobivamo od različnih arheologov in  muzejev, veliko pa tudi samostojno raziskujemo.

Sodelovali smo pri snemanju igrano dokumentarnega filma o Ajdovski jami, na študijski turi turističnega programa po Sledeh Ajdov po Posavju, s prikazi in delavnicami za otroke v Posavskem muzej Brežice, na Dnevu odprtih vrat Ajdovske jame, na Festivalu Ajdovski gradec, v lastni organizaciji izvedli Dan Ajdovske jame in druge kulturne dogodke.

Naši prikazi / interpretacije vključujejo uporabo in izdelavo kamnitega in roženega orodja,  lovske veščine, prižig ognja na lok, prazgodovinsko kulinariko vključno z mletjem na kamnite žrmlje,  uporabo prazgodovinskih štampiljk – pintader, predstavitev oblačilne kulture, predenja, zdravilstva, glasbe, starodavnih praznikov,… Izvajamo jih po dogovoru na različnih lokacijah – v naravi, muzejih, izobraževalnih ustanovah…

Veseli smo slehernega sodelovanja in tudi novih moči.