Zeleni festival 2012

Podrobnosti

  • Kategorija

    Zeleni festival

V okviru Zelenega festivala 2012 smo v Zavodu Svibna obeležili tri pomembne okoljske datume – mednarodni dan voda, mednarodni dan zemlje in mednarodni dan biotske pestrosti. Nekateri od dogodkov so namenjeni tudi obeležitvi 20. obletnice razglasitve Ajdovske jame za kulturni in zgodovinski spomenik, drugi pa mednarodnemu letu netopirjev.

Mednarodnemu dnevu voda (24.3.2012) je posvečena organizacija in izvedba čistilne akcije divjega odlagališča v kraškem dolu, ID odlagališča 6177 (v sklopu akcije Očistimo Slovenijo) ter predavanje o krasu krškega gričevja, pomenu izvirov in ogled Ajdovske jame v izvedbi Saša Obolnarja, Mojce Platinovšek in Bernardke Zorko.

  1. 4. 2012 smo v Mestnem muzeju Krško v sodelovanju s Kulturnim domom Krško predstavili monografijo Ajdovska jama, ki jo je konec leta 2011 izdala Avstrijska akademija znanosti na osnovi skupnih raziskav Inštituta za paleontologijo Univerze na Dunaju, Geološkega zavoda Slovenije ter Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete in Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Dogodek je posvečen 20. obletnici razglasitve Ajdovske jame pri Nemški vasi za kulturni in zgodovinski spomenik. Na predstavitvi je sodelovalo 6 predavateljev (2 iz Avstrije in 4 iz Slovenije, vsi z uglednih raziskovalnih inštitucij). Po predstavitvi je sledil obisk Ajdovske jame in druženje z razpravo.

15.4.2012 smo organizirali predavanje  in predstavitev knjige »Živeti z naravo«, avtorjev Slobodane Slak in Sebastjana Gregoršanca, v okviru katerega so bile predstavljene teme gradnja z naravnimi materiali, prehrana, nega otroka, odpadne snovi, kako se v vsakdanjem življenju izogniti nepotrebnim stroškom,…

22.4.2012 smo organizirali predavanje in delavnico Permakulturni vrt in visoka greda v  izvedbi permakulturne učiteljice Jožice Fabjan.

Dan biotske raznovrstnosti in mednarodno leto netopirjev smo obeležili  25.5.2012 z večernim dogodkom, posvečenim netopirjem z naslovom Dan mladosti z netopirji. S krajšim predavanjem o življenju in koristnosti netopirjev je sodelovala Alenka Petrinjak, članica Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, druženje pa smo zaključili z večernim opazovanjem netopirjev pred Ajdovsko jamo..

Deli objavo