Ogled predelovalnice sadja na Rovišču

Sadjarski del članstva Zavoda Svibna si je v četrtek, 12. oktobra 2017, v okviru spoznavanja dobrih lokalnih sadjarskih praks, ogledal linijo za predelavo sadja v sokove Ratajčevih z Rovišča pri Studencu. V povsem novem objektu so s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja umestili vso potrebno opremo ( pralni stroj za jabolka, mlin za jabolka, tračno stiskalnico, cisterne, pasterizator, polnilec v steklenice,….), s pomočjo katere lahko proizvede cca 500 l soka na uro.

Njihova odlična posebnost je večkrat nagrajeni motni jabolčni sok, ki ga pripravijo s homogenizatorjem, začeli pa so tudi s proizvodnjo penečih jabolčnih vin.

Tehnološkemu delu, ki ga ob lastni proizvodnji namenjajo kot storitev tudi drugih zainteresiranim, bodo pridali še manipulativnega, v katerem bo prostor tudi za degustacije in trgovino

Gospodar, Jože Ratajc, ki ima na področju sadjarstva dolgoletne strokovne izkušnje, je ob ogledu  podal tudi precej zanimivih nasvetov glede samega sadjarstva kot predelave sadja.

Deli objavo

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja