Mineral za večjo odpornost rastlin tudi v naših sadovnjakih

V četrtek, 25. januarja 2018 smo v okviru študijskega krožka Samookrbna skupnost gostili univ. dipl. inž. agronomije Primoža Dececco in Tatjano Rupnik iz podjetja AS AN d.o.o.,  ki je razvilo eno od učinkovitejših sredstev za krepitev rastlin, Mineral, testirano tudi v sodelovanju z Biotehniško fakulteto iz Ljubljane, predvsem pa se z odličnimi rezultati na osnovi rabe le-tega pohvali vse več kmetov. Ker gre za povsem naravno sredstvo, je dovoljeno tudi v ekološkem kmetijstvu (certificirano pri pooblaščenem certifikacijskem organu).

Mineral krepi vse vrste rastlin in jim dviguje odpornost proti boleznim in škodljivcem, okoljskim stresom kot so suša, vročina, zmrzal, veter, toča. Mineral ni fitofarmacevtsko sredstvo, zato ne deluje neposredno na bolezen ali škodljivca, pač pa pomaga rastlini, da si zgradi svoj lastni obrambni sistem, npr. tršo in debelejšo povrhnjico listov. Zaradi tega traja dlje časa, da jo lahko bolezni ali škodljivci napadejo in povzročijo škodo.

Obstaja več izvedb Minerala, eni so potrebni ob začetni rasti rastlin (setvi, pikiranju, sajenju, zagonu rasti), ostali pa podpirajo odpornost rastline proti različnim boleznim in škodljivcem.

Z uporabo Minerala zmanjšamo zalivanje z vodo, ker se ta dlje časa uspešno zadržuje v tleh v območju korenin in v samih koreninah. Na ta način bistveno zmanjšamo dehidracijo rastlin in zemlje, obenem znižamo stroške in premišljeno ravnamo s pitno vodo.

V razpravi z gostoma smo izvedeli še več podrobnosti o koristnih učinkih navedenega pripravka in načinih uporabe za posamezne vrste rastlin, pri tem pa sta poudarila, da sta za vse nasvete in spremljanje testiranja uporabnosti ves čas na voljo.  Za nameček smo vsi prisotni prejeli po nekaj litrov pripravka Mineral zeleni, ki bo prav prišel ob setvi in sajenju, odločili pa smo se tudi za skupno naročilo ostalih pripravkov, zlasti za potrebe v sadjarstvu. Vabljeni, da se pridružite tudi ostali zainteresirani, tudi na ogled testiranj.

Več o Mineralu >>>

Deli objavo

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja