V neposredni bližini sedeža Zavoda Svibna se nahaja ogledni učni visokodebelni sadovnjak, ki je bil zasnovan v okviru partnerskega projekta Priložnosti v posavskih tradicionalnih sadovnjakih  v letu 2013. Ob novo nasajenih avtohtonih in domačih sortah različnih visokodebelnih sadnih dreves se v sadovnjaku nahajajo še starejša sadna drevesa, med katerim najdemo tudi prednice sadnih sort jabolk in hrušk kot so lesnike in lesnače.

Prikazanih je tudi nekaj rešitev, kako privabiti v sadovnjak koristne živali, ki bistveno prispevajo k ravnovesju stanja škodljivcev.

Naša ponudba

Ob predstavitvi različnih visokodebelnih in grmovnih sadnih vrst in sort v sadovnjaku doživimo še drugo pestrost: spoznamo t.i. koristne organizme, njihov pomen in pogoje za življenje, pa tudi pestrost travniških rastlin v sadovnjaku. V učnem sadovnjaku razpolagamo tudi s prikazi pomožnih bivališč za koristne organizme.

Sam ogled je sestavljen iz dveh delov.

V prvem delu obiskovalcem predstavimo splošen pomen visokodebelnih sadovnjakov, nato pa si v drugem delu na samem terenu ogledamo pestrost in funkcije visokodebelnega sadovnjaka. Naše druženje pa lahko nadgradimo tudi z izdelavo priročnih zavetišč za koristne živali v sadovnjaku.

Ogled je možen po predhodni najavi in je primeren za predšolske, šolske, kot tudi odrasle skupine. Vsebina, kot tudi čas trajanja se lahko glede na želje prilagaja.

Picture of Za morebitna dodatna vprašanja ali za rezervacijo termina nas kontaktirajte.

031 329 625 (Bernardka)

info@zavod-svibna.si, bernardka@zavod-svibna.si

Za morebitna dodatna vprašanja ali za rezervacijo termina nas kontaktirajte.