21. januarja 2017 popoldan je Turistično društvo Boštanj ob Savi v okviru 4. Mišjakovega večera predstavilo tudi rezultate 2. ocenjevanja vzorcev jabolčnikov.
Pobudo pozdravljamo tudi v Zavodu Svibna, kjer si po zaključku projekta »Trajnostni sadovnjaki« prizadevamo v okviru študijskega krožka “Trajnostno sadjarjenje v sadjarski skupnosti” tudi k ponovni obuditvi proizvodnje sadnih vin in ob tem tudi dvigu kvalitete, kar je ob siceršnjem zavedanju o ekološkosti, zdravilnosti tovrstnih pijač, pridelanih zlasti iz sadja travniških sadovnjakov, pomemben dejavnik za ponovni dvig potrošnje. Jabolčnik sicer v vinorodnih krajih zdaj velja za manj kakovostno pijačo, ohranja se v bolj odročnih krajih v manjših količinah. Povsem drugače je v zahodni Evropi, kjer je kot cider, cidre še vedno popularna nižje alkoholna pijača, dostopna v večini lokalov.
Tovrstna ocenjevanja jabolčnikov, in morda v prihodnje tudi sadnih vin iz drugega sadja, so tako zelo dobrodošla ravno z vidika spodbujanja kvalitete, ugotavljamo pa tudi, da v regiji manjka ocenjevalcev, ki bi bili specializirani na okuse sadnih vin. Ravno zaradi teh potreb se rojevajo ideje o novih projektih. Na ocenjevanju smo sodelovali tudi z našimi vzorci in bili z ocenami (bron) kot začetniki zelo zadovoljni.
Več o dogodku >>> https://www.posavskiobzornik.si/kultura/krompirjev-misjakov-vecer-
Napiši komentar