Dunaj nad Krškim

Ste vedeli, da imamo tudi Slovenci svoj Dunaj? Gre za majhno vasico na griču nad Savo blizu Krškega, ki je so ji po imenu sodeč dali ime Kelti, ki so svoj čas naseljevali tudi posavske griče in rečne police.  Deloma to potrjujejo sicer malo številne arheološke raziskave in naključne najdbe na gozdnih poljanah, ki nosijo ledinsko ime »Gradišče«.

Med radiestezisti so taki kraji znani po blagodejnih energijah, ki so ji starodavna ljudstva odlično zaznavala. Tako smo pred leti s starimi pismenkami (runami) na gradišču obeležili sedem različnih točk, vsaka od njih pa deluje na eno od t.i. čaker. Dunaj lahko obiščete samostojno, z veseljem pa vas bomo popeljali in kaj več povedali tudi o življenju Keltov, njihovem odnosu do sveta, njihovi ureditvi, o druidih, spoštovanju dreves ipd.  Obišče vas tudi živi duh preteklosti, ki vas bo poljanah popeljal na prav poseben način.

Priporočljiv je obisk v manjših skupinah – tudi zaradi manjših možnosti za parkiranje, pa tudi sam prostor bo manj obremenjen.

Lahko pa se na Dunaj povzpnete tudi po Dunajski pešpoti.

Dunajska pešpot

Da bi naše griče čim bolj doživeli, priporočamo obisk kar po pešpoti, ki vodi skozi gradišče na Dunaju, zato smo jo poimenovali tudi Dunajska pešpot.

Izhodišče v Brestanici (pri gostilni Pečnik) omogoča tudi možnost kombinacije prevoza z vlakom ali avtobusom. Od tam vodi pot po nekdanji stari stezi do broda  s pogledom na mogočni grad Rajhenburg po gozdnem pobočju, kjer so nekoč rasli grajski vinogradi, kar potrjujejo posamezne stare trte na drevesih, direktno na staroselsko gradišče na Dunaju. Tu so obeležene prve zdravilne, energijske točke v Posavju. Pot lahko nadaljujete poti proti Straži nad Krškim do Hiše frankinje Kerin, kjer doživite posebno energijo vina in navdušujočo pripoved mladega gospodarja. Tisti, z največ energije in vztrajnosti pa jo lahko mahnete naprej  skozi gozdne obronke , vasi Senožete, Spodnje Dule in Ivandol do cerkve sv. Štefana, ki se prav tako ponaša z dobrimi energijami in čudovitim razgledom in nato do Ajdovske jame,  kulturnega spomenika in naravne vrednote, območja Nature 2000 - svetišča iz mlajše kamene dobe in poletnega kotišča netopirjev južnih podkovnjakov (omejitev obiska od 15.4. do 15.10. – v času kotenja netopirjev) – posebej priporočljivo v jesensko zimskih prazničnih dneh. Ob sprehodu skozi kraško polje, kjer je možno doživeti večino kraških prvin, do hrama Zavoda Svibna na Brezovski Gori obrnete popotniški krog nazaj do izhodišča. Možen transfer do izhodišča ali pa vračanje  peš – mimo Kobil (ogled etnološke zbirke Šribar), skakalnic v Sp. Dulah nazaj na Goro in Dunaj in dolino.

Picture of Za morebitna dodatna vprašanja ali za rezervacijo termina vodenja nas kontaktirajte.

031 329 625 (Bernardka)

info@zavod-svibna.si, bernardka@zavod-svibna.si

Za morebitna dodatna vprašanja ali za rezervacijo termina vodenja nas kontaktirajte.