Apr
15
sob
2023
Ajdovske zgodbe pomladi @ Sedež Zavoda Svibna
Apr 15 @ 16:00 – 19:00

Na zadnji dan sezone obiskov v Ajdovski jami vas skupaj s Kulturnim društvom Fabularij vabimo na »Ajdovske zgodbe pomladi«, ki se bodo odvijale v soboto, 15. aprila 2023 od 16. ure dalje na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Starodavne zgodbe o pomladi bodo z vami delili glasbeniki Tjaša Cepuš, Lucijan Cetin in pripovedovalka Maša Budič.

Nato se bomo sprehodili še do Ajdovske jame, saj bo to tudi dan, ko bomo jamo predali netopirkam za netopirsko »porodnišnico«, torej zadnji dan obiska Ajdovske jame v sezoni 2022/23.

Z dogodkom se priključujemo tudi v vseslovenski akciji »Dan za spremembe«, katere letošnji slogan je ZA(ČUTIMO DOBRO). Naš dogodek bo izpostavil zdravilno moč kulture, obenem pa obiskovalci vabljeni k skupnostni akciji »Mislimo dobro«. Tako vas prosimo, da na dogodek povabite koga, ki bi mu po vaši oceni posebej koristil,  obenem pa, da si vsak na trši papir zapiše kakšno pozitivno misel oz. željo, obesi okoli vratu in tako pride na prireditev – tam pa bodo te misli na ogled ostalim obiskovalcem – za vzajemno spodbudo  k majhnim dobrim dejanjem…

Vstop prost, dobrodošli pa bodo prostovoljni prispevki.

Bodite primerno oblečeni in obuti za hojo po naravi (tudi za primer dežja), s seboj pa imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali s kolesom.

Informacije in prijave: svibna1@gmail.com, 031 329 625

Kulturnemu društvu Fabularij dogodek sofinancira Mestna občina Krško. 

Jun
16
pet
2023
Ajdovski zmenek z arheologijo @ Jasa pred Ajdovsko jamo
Jun 16 @ 19:00 – 22:00

Tudi v okviru letošnjih Evropskih dni arheologije vas ponovno vabimo k druženju – na “Ajdovski zmenek z arheologijo“, ki se bo odvijal v petek, 16. junija 2023 od 19. ure dalje.  Na jasi pred Ajdovsko jamo nam bo tokrat odkrival arheološke zanimivosti arheolog, dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik  – zlasti o tem, kaj so ljudje v prazgodovini počeli v jamah, kaj jih je v njih privlačilo, kako so udomačevali živali itn…

Zakaj so bile temne, vlažne, neudobne  jame v preteklosti tako privlačne za ljudi? V jamah se je dogajalo nekaj posebnega, skrivnostnega in nenavadnega. Raziskali bomo, zakaj so ljudje hodili v jame, kaj v njih iskali, in kako so jih jame, ko so se vrnili nazaj na svetlo,  spremenile. 

Predkresno večerno druženje pa bo popestril tudi Vlado Nunčič, ki nam bo  predstavil in zaigral na stara glasbila, ki jih sam izdeluje, seveda pa bo  možno ob tem tudi zapeti kakšno lepo ljudsko pesem. Besedila bomo pripravili, vi pa pripravite grla. Lahko pa tudi kakšno glasbilo.

Bodite primerno oblečeni  in obuti za hojo po naravi, s seboj imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke, sedala, odeje ipd.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali  s kolesom .

V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna na Bezovski Gori 19.

Zaradi lažje priprave dogodka in prostorskih omejitev prosimo za prijave na: svibna1@gmail.com, 031 329 625, vsaj do 14. 6. 2023 oz. do zapolnitve mest.

Dogodek je podprla Krajevna skupnost Senuše.

 

Sep
22
pet
2023
Festival Ajdovski gradec ob jesenskem enakonočju @ Ajdovski gradec nad Vranjem pri Sevnici
Sep 22 @ 17:30 – 20:00

V petek, 22. septembra 2023 od 17.30 naprej vabljeni na Ajdovski gradec, kjer bomo prisotni tudi »Ajdovci« iz okolice Ajdovske jame pri Nemški vasi. Prikazali in pokazali vam bomo nekaj  kamenodobnih spretnosti, predvsem pa bomo skupaj praznovali jesensko enakonočje. Z nami bo tudi glasbenik, izdelovalec historičnih glasbil Vlado Nunčič.

Ker bo nekaj vzpona, bodite  primerno obuti in oblečeni  – tudi letnemu času in uri primerno. S seboj lahko prinesete kakšen prenosni glasbeni instrument in tudi kakšno sedalo… Pa tudi ročno svetilko …

Več na tej povezavi >>>

Nov
16
čet
2023
Korenine moje domovine, film in pogovor z gosti @ Dvorana v mestnem parku v Krškem
Nov 16 @ 17:00 – 19:00
Korenine moje domovine, film in pogovor z gosti @ Dvorana v mestnem parku v Krškem | Krško | Slovenija

V sodelovanju s študijskim krožkom Etno-fletno vas vabimo v četrtek, 16. novembra 2023 ob 17. uri v Dvorano v parku  v Krškem na predvajanje dokumentarnega filma Korenine moje domovine – filma o zgodovini, ljudeh in kulturni dediščini naše Slovenije s številnimi novimi dejstvi o naših koreninah.

Pri filmu je pod vodstvom mentorice Branke Urbanija sodelovalo 18 strokovnjakov in poznavalcev obravnavane snovi, med njimi prof. dr. Anton Perdih, zamejski pisatelj Marij Čuk in domači mag. Ivan Sivec, oblikovalec prof. Oskar Kogoj, prof. dr. Borut Juvanec,  Simon Prosen, teolog in pisatelj dr. Karel Gržan, publicistka in raziskovalka ljudske dediščine Dušica Kunaver.

Od navedenih bodo z nami  Dušica Kunaver, prof. dr. Anton Perdih in Simon Prosen, s katerimi se bomo pogovarjali po predvajanju filma. Pogovor bo vodila režiserka Branka Urbanija.

Napovednik filma >>>

Vstop je prost, prosimo pa za prijave  do 14.11.2023 na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Dec
7
čet
2023
Četrtkov večer ljudskih pesmi @ Sedež Zavoda Svibna
Dec 7 @ 18:00 – 20:00
Četrtkov večer ljudskih pesmi @ Sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

Po daljšem odmoru vas ponovno vabimo v hram na Brezovski Gori 19, kjer bomo v četrtek, 7. decembra 2023 ob 18. uri imeli »Četrtkov večer ljudskih pesmi«.

Kot že naslov dogodka pove, bomo peli ljudske pesmi, ne za nastop, ampak kar tako, »za dušo«, za zdravje… kot nekoč… Obudili bomo tudi spomin na kakšno manj znano ljudsko pesem, pa  tudi na dogodke, povezane z njimi…

S seboj lahko prinesete tudi svoje pesmarice, predvsem pa dobro voljo.

Vstop je prost.

Ker pa je prostor omejen, prosimo za predhodne prijave do 5. decembra 2023 –  na svibna1@gmail.com oz. na 031 329 625.

Jan
12
pet
2024
Večer ljudskega petja @ Sedež Zavoda Svibna
Jan 12 @ 18:00 – 20:00
Večer ljudskega petja @ Sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

V petek, 12. januarja 2024 ob 18. uri toplo vabljeni na sedež Zavoda Svibna, kjer bomo spet peli po ljudsko.

Ob prepevanju bolj znanih ljudskih pesmi se bomo naučili tudi nekaj novih, za kar sta poskrbeli ljudski pevki Anica in Bernardka Zorko.

S seboj pa lahko prinesete tudi svoje pesmarice.

Dotaknili pa se bomo še šeg, ki pritičejo sredozimskemu času.

Vstop je prost, zaradi omejenega prostora pa prosimo za najavo udeležbe do 10. januarja 2024 na svibna1@gmail.com  oz. na tel. 031 329 625.

Feb
15
čet
2024
Etno večer po Valentinovem @ Sedež Zavoda Svibna
Feb 15 @ 18:00 – 20:00
Etno večer po Valentinovem @ Sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

En dan po Valentinovem, v četrtek, 15. februarja 2024, od 18.ure naprej bomo “odklepali korenine” do ljudskega izročila. Ponovno bomo peli stare ljudske pesmi za različne priložnosti. Spregovorili bomo tudi o šegah tega letnega časa in iz pozabe potegnili še kakšno staro družabno igro.

Zaradi lažje organizacije prosimo za prijavo najkasneje do 14. februarja 2024 na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Mar
7
čet
2024
Romanje kot družbeni pojav in njegova tradicija v slovenskem religijskem prostoru, predavanje @ Dvorana v parku v Krškem
Mar 7 @ 18:00 – 20:00

Vljudno vabljeni na predavanje mag. Mance Račič »Oj da bi se tudi meni posrečilo, to preslavno mesto enkrat videti« (Jakob Gomilšak, Potovanje v Rim, 1878): Romanje kot družbeni pojav in njegova tradicija v slovenskem religijskem prostoru, ki bo v četrtek, 7. marca 2024 ob 18. uri v Dvorani v parku v Krškem, Bohoričeva ulica 5b, Krško.

Vstop je prost.

Na dogodku se bo pelo tudi stare romarske ljudske pesmi.

Več o predavanju:

Romanje je medkulturni pojav, s katerim označujemo potovanja iz verskih razlogov. Pogosto je osredotočen na kraj, ki je posvečen zaradi povezave z nadnaravnim ali drugo posvečeno osebnostjo. Ker je romanje prisotno v številnih različnih kulturnih in zgodovinskih kontekstih, mu ni mogoče pripisati enega samega pomena. Kljub temu je mogoče opaziti strukturne podobnosti med različnimi tradicijami svetega potovanja, na primer, ločitev od vsakdanjega življenja doma (ter s tem povezane, na primer, spremembe v načinih prehranjevanja, oblačenja) ter določena obredna gibanja na svetem kraju (na primer, poustvarjanje Jezusovega trpljenja).
Na predavanju bomo obravnavali družbeno kulturne in simbolne razsežnosti romanja. Dosedanje etnografije razkrivajo zapleteno prepletanje med romanjem in identiteto, romanjem kot obliko transformativne izkušnje, pojavne vplive na posameznikove spremembe v zaznavah, družbeno kohezijo, oblikovanje kolektivnega spomina in še bi lahko naštevali. S sintezo etnoloških in antropoloških perspektiv bo predavanje prispevalo k diferenciranemu razumevanju romanja kot kompleksnega kulturnega pojava, z dodatkom o njegovem premišljevanju v kontekstu slovenskega religijskega prostora.

O predavateljici:

Manca Račič je doktorska študentka Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V svoji doktorski disertaciji raziskuje sodobne interpretacije staroverstva, ki ga je širši slovenski javnosti predstavil Pavel Medvešček.

 

 

 

Dogodek je del projekta “Izba spomina – romarsko izročilo” Zavoda Svibna. Dodatne informacije in prijave (zaradi lažje organizacije): svibna1@gmail.com, 031 329 625.

 

Mar
14
čet
2024
Večer ljudskega petja na pragu pomladi @ Sedež Zavoda Svibna
Mar 14 @ 18:00 – 20:00
Večer ljudskega petja na pragu pomladi @ Sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

Marčevski večer ljudskega petja, ki bo v četrtek, 14.marca 2024 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19, bomo pomladno obarvali. Peli bomo znane, pa tudi kakšno manj znano ljudsko pesem, povezano s tem letnim časom, pa tudi kakšno drugo po želji.

Dobrodošel je vsak, ki ima željo peti ali se naučiti kakšne  ljudske pesmi.

Zaradi lažje organizacije prosimo za prijavo najkasneje do 12. marca 2024 na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Apr
11
čet
2024
Rožic ne bom trgala in druge naravoljubne ljudske pesmi @ Sedež Zavoda Svibna
Apr 11 @ 19:00 – 21:00
Rožic ne bom trgala in druge naravoljubne ljudske pesmi @ Sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

Na aprilskem srečanju ljudskega petja, ki bo v četrtek, 11. aprila 2024, ob 19. uri na sedežu Zavoda Svibna, bomo prepevali ljudske pesmi, ki opevajo naravo. Pripravljali pa se bomo tudi na Vseslovensko petje s srci.

Dobrodošli, da svoj glas in dobro voljo delite in bogatite v srčni družbi.

Več informacij in prijave: svibna1@gmail.com, 031 329 625.