Jun
20
ned
2021
Dan Ajdovske jame 2021 z ajdovskimi zgodbami @ Jasa pred Ajdovsko jamo
Jun 20 @ 16:00 – 19:00

Vabljeni na nedeljsko, predkresno, druženje z arheologijo pod naslovom “Dan Ajdovske jame 2021 z ajdovskimi zgodbami“, ki bo v nedeljo, 20. junija 2021, od 16. ure dalje na jasi pred Ajdovsko jamo.

Program:

 • Prestavitev projekta Ajdovska zgodbe iz Posavja, Bernardka Zorko, Zavod Svibna,
 • Znanja in veščine  iz mlajše kamene in bakrene dobe;  animatorji Zavoda Svibna in sodelavci Zavoda Skupina Stik,
 • Ajdovske zgodbe – od jame do mita, predavanje arheologinje Jane Puhar iz Posavskega muzeja Brežice, ki bo poskusila odgovoriti na naslednja vprašanja:
  • Kdo so bili ljudje, ki so prostor za poslednji počitek našli v Ajdovski jami?
  • Zakaj in kdo je Ajdovsko jamo poimenoval po Ajdih?
  • Katera najdišča v Posavju še nosijo ajdovska imena in kaj lahko povemo o njih?

Zdaj že tradicionalni Dan Ajdovske jame obeležujemo ob obletnici datuma  njene razglasitve  za kulturni spomenik, obenem pa se z dogodkom vključujemo tudi v Evropske dneve arheologije  in obeležitev praznika Občine Krško. Hkrati pa ga tokrat povezujemo tudi s projektom Ajdovske zgodbe iz Posavja.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas tematika zanima – pod takrat veljavnimi ukrepi NIJZ v zvezi z epidemijo COVID-19.  Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca.

S seboj pa prinesite sedala, kozarec oz. skodelico za napitke, bodite pa tudi primerno oblečeni za aktivnosti v naravi.

V  primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, p. Leskovec.

Prijave so obvezne!

Informacije daje in prijave zbira: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625 do zapolnitve mest.

Organizatorji dogodka: Zavod Svibna v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice in Mestnim muzejem Krško.

 

Nov
7
ned
2021
Krasen dan ob Ajdovski jami @ Sedež Zavoda Svibna, Ajdovska jama in okolica
Nov 7 @ 14:00 – 17:30

Pozdravljeni! Obveščamo vas, da smo z zbiranjem prijav za dogodek zaključili, saj so razpoložljiva mesta zaradi upoštevanja in zagotavljanja ukrepov za zajezitev širjenja širjenja SARS-CoV-2 še bolj omejena. Vsi, ki se niste uspeli prijaviti, pa vabljeni ob drugi priložnosti. Hvala za razumevanje.


Ob Mednarodnem letu jam in krasa 2021 in v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja vas vabimo v Ajdovsko jamo pri Nemški vasi in njeno okolico v nedeljo, 7. novembra 2021 od 14. ure dalje.

Program:

 • Predavanje: Kras in jame v luči varovanja naravne dediščine, dr. Jure Tičar; Kras je poseben geomorfni sistem s svojstvenimi površinskimi in podzemnimi oblikami ter hidrologijo v karbonatnih kamninah, med katerimi prevladujeta apnenec in dolomit. V Sloveniji obsegajo karbonatne kamnine kar 47 % površja. Zaradi izjemne raznolikosti in lege so kras v Sloveniji začeli preučevati že v drugi polovici 17. stoletja ter s tem odločilno vplivali na razvoj krasoslovja in speleologije v svetu. Kraški vodonosniki so izjemno pomembni za zagotavljanje pitne vode, podzemna voda pa je pomembna tudi zaradi izjemnih ekosistemskih funkcij, saj omogoča raznovrstno in podzemnim razmeram prilagojeno življenje. Obenem so ti vodonosniki izjemno občutljivi na onesnaženje, predvsem zaradi slabih samočistilnih sposobnosti kraških voda. Varovanje kraškega okolja in kraških jam je zato ključnega pomena pri zagotavljanju kakovostnega življenjskega okolja za prihodnje generacije.
 • Predstavitev: Ponovno odkriti rov bruhalnika pod Ajdovko jamo, člani  Jamarskega kluba Novo mesto.
 • Sprehod po kraškem polju – dolu Podjama – in ogled kraških značilnosti, vodi dr. Jure Tičar.
 • Obisk Ajdovske jame pri Nemški vasi in predstavitev aktivnosti v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, Bernardka Zorko, Zavod Svibna.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas tematika zanima. Vstop je prost.

Dogodek bo potekal skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja SARS-CoV-2.

Bodite pa tudi primerno oblečeni za aktivnosti v naravi.

Prijave so obvezne!

Informacije daje in prijave zbira: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625 do zapolnitve mest.

Dogodek delno podpira tudi Občina Krško.

Dec
18
sob
2021
Ajdovske zgodbe ob zimskem kresu @ Ajdovska jama
Dec 18 @ 19:00 – 20:30

Pozdravljeni! Obveščamo vas, da smo z zbiranjem prijav za dogodek zaključili. Hvala za razumevanje.


V času dolgih večerov in noči prav rade pridejo na plan različne zgodbe o nenavadnih bitjih, davnih časih, a hkrati pospremljene s podukom in srčno toplino tudi za današnji čas… Da bomo lažje dočakali čas zimskega kresa, rojstvo mladega Sonca in Iskrice optimizma, vas v Kulturnem društvu Fabularij in Zavodu Svibna vabimo na poseben dogodek, ko si bomo v Ajdovski jami pripovedovali in peli ajdovske  zgodbe ter se prepustili glasbi, ki nas bo povezala v prostoru in času…

Pripovedujeta Katja Puntar in Bernardka Zorko.
Muzicirata Lucijan Cetin in Tjaša Cepuš.

Dobimo se v soboto, 18.12.2021, ob 19. uri, na parkirišču pred Zavodom Svibna, Brezovska Gora 19, Leskovec pri Krškem (Parkirna mesta so omejena.). Dogodek bo potekal v jami, zato prosimo, da oblečete topla oblačila in obujete terenu primerno obutev. Tudi kakšna svetilka ne bo odveč.

Uvodoma vas bomo seznanili tudi z aktivnostmi projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja.

Dogodek bo potekal skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja SARS-CoV-2.

Toplo vabljeni!

Prijave pa so obvezne!

Prijave do 16.12.2021  oz. do zasedbe mest (število je omejeno!) in informacije: 031 329 625 ali svibna1@gmail.com (Bernardka Zorko) in 031 339 782 ali kd.fabularij@gmail.com (Katja Puntar)

Organizatorja dogodka: Kulturno društvo Fabularij in Zavod Svibna.

Dogodek je tudi del aktivnosti projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja. Kulturnemu društvu Fabularij ga delno sofinancira tudi Občina Krško.

Apr
3
ned
2022
Urejanje ponikalnice pred Ajdovsko jamo, naravne vrednote lokalnega pomena @ Kraški dol pred Ajdovsko jamo - Podjama
Apr 3 @ 09:00 – 13:00

V okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja vabljeni k skupnostni akciji – ureditvi okolice Ajdovske jame – okoli dostopov do obeh vhodov in struge ponikalnice – hidrološke in površinske geomorfološke naravne vrednote lokalnega pomena (odstranjevanje invazivnih vrst ter čiščenje prekomerne obrežne zarasti struge, vključno z odstranitvijo odloženega vejevja v strugi, ipd.)

Akcija bo v nedeljo, 3. aprila 2022 od 9. ure dalje.

Zbirno mesto: parkirišče pri Zavodu Svibna, Brezovska Gora 19.

Bodite ustrezno oblečeni in obuti, imejte s seboj še  zaščitne rokavice in manjše orodje (škarje, vejnik ipd..)

Prijave in dodatne informacije: svibna1@gmail.com oz. 031 329 625 (Bernardka Zorko).

Vsak par rok bo zelo dobrodošel. Vabljeni na koristno in prijetno druženje v naravi.

Za malico in napitke bo poskrbljeno. Možen bo tudi ogled Ajdovske jame.

Z navedeno akcijo sodelujemo tudi v vseslovenskem 13. Dnevu za spremembe.

Jun
18
sob
2022
Dan Ajdovske jame 2022 – 30 let @ Jasa pred Ajdovsko jamo
Jun 18 @ 16:00 – 22:00

V letošnjem predkresnem času vas vabimo na Dan Ajdovske jame 2022, v okviru katerega bomo obeležili tudi 30 let razglasitve Ajdovske jame pri Nemški vasi za kulturni in zgodovinski spomenik,  predvsem pa predstavili utrinke življenja iz časa mlajše kamene dobe, kakor smo jih uspeli rekonstruirati v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja.

Dogodek se bo odvijal na jasi pred Ajdovsko jamo, v soboto, 18. junija 2022 od 16. ure dalje.

PROGRAM:

 • 14: 30: Organiziran pohod iz Leskovca do Ajdovske jame (organizator Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem); Zbirno mesto: Leskovec pri Krškem, Trg borcev, izpred župnijske cerkve

DAN AJDOVSKE JAME

 • 16.00:
  • Doživetje kamene dobe  – izkustvene arheološke delavnice (delavnice prazgodovinske kuhinje, lokostrelstva, lončarstva, izdelave kamnitega orodja,…), izvedba – animatorji Zavoda Svibna in Zavoda Skupina STIK
  • Animacija za otroke »Lov za jamskim medvedom«, izvaja Zavod Skupina STIK
  • Pogovor z arheologinjo Mileno Horvat
  • Predstavitev na stojnicah partnerjev projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja

Dogodek Dan Ajdovske jame je del projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, sofinanciranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

30 LET

Bodite primerno oblečeni za aktivnosti v naravi, tudi kakšno priročno sedalo ali odeja ne bo odveč. Tistim, ki se boste zadržali v večer,  pa bo prav prišla tudi kakšna svetilka.

Zaželena uporaba trajnostnih oblik mobilnosti (peš, kolo…)

V  primeru dežja bo dogodek  prestavljen na drug termin.

Dodatne informacije in  prijave: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625

Z dogodkom se vključujemo tudi v Evropske dneve arheologije in obeležitev praznika Krajevne skupnosti Senuše.

30 letnico razglasitve Ajdovske jame za kulturni  in zgodovinski spomenik so podprli Mestna občina Krško, Krajevna skupnost Senuše, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Krško, Prostovoljno gasilsko društvo Senuše, Prostovoljno gasilsko društvo Svibno in donatorji: DDC d.o.o. Ljubljana, Damjan Bogovič s.p., Termoelektrarna Brestanica d.o.o., Požun d.o.o., Nuklearna elektrarna d.o.o., Avtostoritve Javornik d.o.o., družina Frankovič, družina Žaren, družina Voglar, Edvard Dolmovič, družina Javornik, družina Zorko.


Okt
30
ned
2022
Dan odprtih vrat Ajdovske jame @ Ajdovska jama
Okt 30 @ 10:00 – 13:00

V nedeljo, 30. oktobra 2022, med 10. in 13.uro vabljeni pred in v Ajdovsko jamo, na “Dan odprtih vrat Ajdovske jame“.

V okviru otvoritve nove sezone obiskov Ajdovske jame  bodo ob 11. uri predstavniki Mestne občine Krško  predstavili tudi nove pridobitve in načrte za v prihodnje.

Med drugim je Mestna občina Krško v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, sofinanciranega iz sredstev EU – EKSRP,   obnovila vhodna vrata in električno napeljavo v jami, v kateri je skladno z naravovarstvenimi smernicami vzpostavila novo pot za obiskovalce,  za navedeno lokacijo pa je  naročila še izdelavo kratkega igrano dokumentarnega filma in načrta upravljanja. Pri pripravi filma  in ostalih vsebin, povezanih z jamo, je sodeloval Zavod Svibna, vodilni partner navedenega projekta.

Vljudno vabljeni, vstop prost! Prosimo le, da se nam pridružite na čimbolj trajnostno mobilen način (peš, s kolesom, več oseb v avtomobilih,…) S seboj imate lahko tudi kakšno ročno ali čelno svetilko, bodite pa ustrezno oblečeni in obuti za gibanje v naravi in letnemu času primerno.

Dodatne informacije: svibna1@gmail.com , 031 329 625.

 

Nov
18
pet
2022
Ajdi stojijo na vodi, predstavitev jamarskih raziskav v Ajdovski jami @ Sedež Zavoda Svibna
Nov 18 @ 18:00 – 20:00
Ajdi stojijo na vodi, predstavitev jamarskih raziskav v Ajdovski jami @ Sedež Zavoda Svibna | Brezovska Gora | Krško | Slovenija

Jamarski klub Novo mesto vas v petek, 18.11.2022, ob 18. uri vabi na predstavitev novih odkritij v stropnih rovih Ajdovske jame pri Nemški vasi  in v Bruhalniku – Podjama, kar so poimenovali “Ajdi stojijo na vodi“.

Predstavitev bo potekala v neposredni bližini Ajdovske jame,  v prostorih Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, 8273 Leskovec pri Krškem.

Nekaj uvodnih misli o kontekstu raziskav in pomenu Ajdovske jame bosta poudarila:
Zdravko Bučar – predsednik Jamarskega kluba Novo mesto in
Andrej Hudoklin – poznavalec jame in živega sveta v njej.

Raziskave bo predstavil Borivoj Ladišić.

Vstop prost, a zaradi omejenega prostora prosimo pa za predhodne prijave na:  031 329 625, svibna1@gmail.com,  do 17.11.2022 oz. do zapolnitve mest.

Po predavanju bo možen tudi obisk Ajdovske jame. Za ta namen bodite ustrezno obuti in oblečeni, s seboj pa imejte tudi osebne svetilke.

Jamarske raziskave Ajdovske jame sofinancira Mestna občina Krško.

Apr
15
sob
2023
Ajdovske zgodbe pomladi @ Sedež Zavoda Svibna
Apr 15 @ 16:00 – 19:00

Na zadnji dan sezone obiskov v Ajdovski jami vas skupaj s Kulturnim društvom Fabularij vabimo na »Ajdovske zgodbe pomladi«, ki se bodo odvijale v soboto, 15. aprila 2023 od 16. ure dalje na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Starodavne zgodbe o pomladi bodo z vami delili glasbeniki Tjaša Cepuš, Lucijan Cetin in pripovedovalka Maša Budič.

Nato se bomo sprehodili še do Ajdovske jame, saj bo to tudi dan, ko bomo jamo predali netopirkam za netopirsko »porodnišnico«, torej zadnji dan obiska Ajdovske jame v sezoni 2022/23.

Z dogodkom se priključujemo tudi v vseslovenski akciji »Dan za spremembe«, katere letošnji slogan je ZA(ČUTIMO DOBRO). Naš dogodek bo izpostavil zdravilno moč kulture, obenem pa obiskovalci vabljeni k skupnostni akciji »Mislimo dobro«. Tako vas prosimo, da na dogodek povabite koga, ki bi mu po vaši oceni posebej koristil,  obenem pa, da si vsak na trši papir zapiše kakšno pozitivno misel oz. željo, obesi okoli vratu in tako pride na prireditev – tam pa bodo te misli na ogled ostalim obiskovalcem – za vzajemno spodbudo  k majhnim dobrim dejanjem…

Vstop prost, dobrodošli pa bodo prostovoljni prispevki.

Bodite primerno oblečeni in obuti za hojo po naravi (tudi za primer dežja), s seboj pa imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali s kolesom.

Informacije in prijave: svibna1@gmail.com, 031 329 625

Kulturnemu društvu Fabularij dogodek sofinancira Mestna občina Krško. 

Jun
16
pet
2023
Ajdovski zmenek z arheologijo @ Jasa pred Ajdovsko jamo
Jun 16 @ 19:00 – 22:00

Tudi v okviru letošnjih Evropskih dni arheologije vas ponovno vabimo k druženju – na “Ajdovski zmenek z arheologijo“, ki se bo odvijal v petek, 16. junija 2023 od 19. ure dalje.  Na jasi pred Ajdovsko jamo nam bo tokrat odkrival arheološke zanimivosti arheolog, dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik  – zlasti o tem, kaj so ljudje v prazgodovini počeli v jamah, kaj jih je v njih privlačilo, kako so udomačevali živali itn…

Zakaj so bile temne, vlažne, neudobne  jame v preteklosti tako privlačne za ljudi? V jamah se je dogajalo nekaj posebnega, skrivnostnega in nenavadnega. Raziskali bomo, zakaj so ljudje hodili v jame, kaj v njih iskali, in kako so jih jame, ko so se vrnili nazaj na svetlo,  spremenile. 

Predkresno večerno druženje pa bo popestril tudi Vlado Nunčič, ki nam bo  predstavil in zaigral na stara glasbila, ki jih sam izdeluje, seveda pa bo  možno ob tem tudi zapeti kakšno lepo ljudsko pesem. Besedila bomo pripravili, vi pa pripravite grla. Lahko pa tudi kakšno glasbilo.

Bodite primerno oblečeni  in obuti za hojo po naravi, s seboj imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke, sedala, odeje ipd.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali  s kolesom .

V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna na Bezovski Gori 19.

Zaradi lažje priprave dogodka in prostorskih omejitev prosimo za prijave na: svibna1@gmail.com, 031 329 625, vsaj do 14. 6. 2023 oz. do zapolnitve mest.

Dogodek je podprla Krajevna skupnost Senuše.