Sep
17
čet
2020
BEREMO S PETJEM literarno-pevsko druženje @ Sedež Zavoda Svibna
Sep 17 @ 19:00 – 21:00

V četrtek, 17. septembra 2020 ob 19. uri vabljeni na prepevanje in branje  slovenskih pripovednih pesmi in pesmi slovenskih avtorjev ter prijetno druženje na pragu jeseni.

Dobimo se spet na sedežu Zavod Svibna na Brezovski Gori 19.

S seboj prinesite izbrana besedila in obrazno masko. Za razkuževanje bo poskrbljeno.

Vstop prost, edini pogoj je, da ste zdravi. Zaradi omejenega števila udeležencev (upoštevanje ukrepov NIJZ v zvezi s COVID-19) so predhodne prijave OBVEZNE na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625 vsaj do 15. septembra 2020.

Z dogodkom se vključujemo tudi v Nacionalni mesec skupnega branja 2020 in Tedne vseživljenjskega učenja 2020.

Jun
20
ned
2021
Dan Ajdovske jame 2021 z ajdovskimi zgodbami @ Jasa pred Ajdovsko jamo
Jun 20 @ 16:00 – 19:00

Vabljeni na nedeljsko, predkresno, druženje z arheologijo pod naslovom “Dan Ajdovske jame 2021 z ajdovskimi zgodbami“, ki bo v nedeljo, 20. junija 2021, od 16. ure dalje na jasi pred Ajdovsko jamo.

Program:

 • Prestavitev projekta Ajdovska zgodbe iz Posavja, Bernardka Zorko, Zavod Svibna,
 • Znanja in veščine  iz mlajše kamene in bakrene dobe;  animatorji Zavoda Svibna in sodelavci Zavoda Skupina Stik,
 • Ajdovske zgodbe – od jame do mita, predavanje arheologinje Jane Puhar iz Posavskega muzeja Brežice, ki bo poskusila odgovoriti na naslednja vprašanja:
  • Kdo so bili ljudje, ki so prostor za poslednji počitek našli v Ajdovski jami?
  • Zakaj in kdo je Ajdovsko jamo poimenoval po Ajdih?
  • Katera najdišča v Posavju še nosijo ajdovska imena in kaj lahko povemo o njih?

Zdaj že tradicionalni Dan Ajdovske jame obeležujemo ob obletnici datuma  njene razglasitve  za kulturni spomenik, obenem pa se z dogodkom vključujemo tudi v Evropske dneve arheologije  in obeležitev praznika Občine Krško. Hkrati pa ga tokrat povezujemo tudi s projektom Ajdovske zgodbe iz Posavja.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas tematika zanima – pod takrat veljavnimi ukrepi NIJZ v zvezi z epidemijo COVID-19.  Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca.

S seboj pa prinesite sedala, kozarec oz. skodelico za napitke, bodite pa tudi primerno oblečeni za aktivnosti v naravi.

V  primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, p. Leskovec.

Prijave so obvezne!

Informacije daje in prijave zbira: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625 do zapolnitve mest.

Organizatorji dogodka: Zavod Svibna v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice in Mestnim muzejem Krško.

 

Nov
7
ned
2021
Krasen dan ob Ajdovski jami @ Sedež Zavoda Svibna, Ajdovska jama in okolica
Nov 7 @ 14:00 – 17:30

Pozdravljeni! Obveščamo vas, da smo z zbiranjem prijav za dogodek zaključili, saj so razpoložljiva mesta zaradi upoštevanja in zagotavljanja ukrepov za zajezitev širjenja širjenja SARS-CoV-2 še bolj omejena. Vsi, ki se niste uspeli prijaviti, pa vabljeni ob drugi priložnosti. Hvala za razumevanje.


Ob Mednarodnem letu jam in krasa 2021 in v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja vas vabimo v Ajdovsko jamo pri Nemški vasi in njeno okolico v nedeljo, 7. novembra 2021 od 14. ure dalje.

Program:

 • Predavanje: Kras in jame v luči varovanja naravne dediščine, dr. Jure Tičar; Kras je poseben geomorfni sistem s svojstvenimi površinskimi in podzemnimi oblikami ter hidrologijo v karbonatnih kamninah, med katerimi prevladujeta apnenec in dolomit. V Sloveniji obsegajo karbonatne kamnine kar 47 % površja. Zaradi izjemne raznolikosti in lege so kras v Sloveniji začeli preučevati že v drugi polovici 17. stoletja ter s tem odločilno vplivali na razvoj krasoslovja in speleologije v svetu. Kraški vodonosniki so izjemno pomembni za zagotavljanje pitne vode, podzemna voda pa je pomembna tudi zaradi izjemnih ekosistemskih funkcij, saj omogoča raznovrstno in podzemnim razmeram prilagojeno življenje. Obenem so ti vodonosniki izjemno občutljivi na onesnaženje, predvsem zaradi slabih samočistilnih sposobnosti kraških voda. Varovanje kraškega okolja in kraških jam je zato ključnega pomena pri zagotavljanju kakovostnega življenjskega okolja za prihodnje generacije.
 • Predstavitev: Ponovno odkriti rov bruhalnika pod Ajdovko jamo, člani  Jamarskega kluba Novo mesto.
 • Sprehod po kraškem polju – dolu Podjama – in ogled kraških značilnosti, vodi dr. Jure Tičar.
 • Obisk Ajdovske jame pri Nemški vasi in predstavitev aktivnosti v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, Bernardka Zorko, Zavod Svibna.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas tematika zanima. Vstop je prost.

Dogodek bo potekal skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja SARS-CoV-2.

Bodite pa tudi primerno oblečeni za aktivnosti v naravi.

Prijave so obvezne!

Informacije daje in prijave zbira: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625 do zapolnitve mest.

Dogodek delno podpira tudi Občina Krško.

Maj
12
čet
2022
Večer s kristali @ Sedež Zavoda Svibna
Maj 12 @ 19:00 – 21:00

Če vas minerali, kristali iz kakršnegakoli razloga kličejo in privlačijo, vas toplo vabimo na druženje z njimi v četrtek, 12. maja 2022 ob 19. uri  na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Anica in Boštjan Dirnbek bosta v besedi in sliki, predvsem pa v živem stiku z minerali in kamni predstavila:

 • splošno o mineralih in kristalih,
 • uporabo kristalov,
 • kristali in čakre,
 • kristali in prostor,
 • kristali in astrologija
 • kristali in vpliv na človeka.

Ob tem bomo izmenjali tudi različna mnenja in izkušnje o kristalih, možno pa bo kristale tudi kupiti.

Anica Dirnbek je že od nekdaj ljubiteljica kristalov, zadnja leta pa se zelo intenzivno druži z njimi. Njenemu navdušenju se je pridružil tudi mož Boštjan. Občutke in veselje ob delu s kristali rada delita tudi med druge ljudi, da čim več ljudi občutilo njihovo blagodejno delovanje in uživalo v njihovi lepoti. Več: https://www.facebook.com/Dirnbek-424001548388515/

 

Nov
18
pet
2022
Ajdi stojijo na vodi, predstavitev jamarskih raziskav v Ajdovski jami @ Sedež Zavoda Svibna
Nov 18 @ 18:00 – 20:00
Ajdi stojijo na vodi, predstavitev jamarskih raziskav v Ajdovski jami @ Sedež Zavoda Svibna | Brezovska Gora | Krško | Slovenija

Jamarski klub Novo mesto vas v petek, 18.11.2022, ob 18. uri vabi na predstavitev novih odkritij v stropnih rovih Ajdovske jame pri Nemški vasi  in v Bruhalniku – Podjama, kar so poimenovali “Ajdi stojijo na vodi“.

Predstavitev bo potekala v neposredni bližini Ajdovske jame,  v prostorih Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, 8273 Leskovec pri Krškem.

Nekaj uvodnih misli o kontekstu raziskav in pomenu Ajdovske jame bosta poudarila:
Zdravko Bučar – predsednik Jamarskega kluba Novo mesto in
Andrej Hudoklin – poznavalec jame in živega sveta v njej.

Raziskave bo predstavil Borivoj Ladišić.

Vstop prost, a zaradi omejenega prostora prosimo pa za predhodne prijave na:  031 329 625, svibna1@gmail.com,  do 17.11.2022 oz. do zapolnitve mest.

Po predavanju bo možen tudi obisk Ajdovske jame. Za ta namen bodite ustrezno obuti in oblečeni, s seboj pa imejte tudi osebne svetilke.

Jamarske raziskave Ajdovske jame sofinancira Mestna občina Krško.

Jun
16
pet
2023
Ajdovski zmenek z arheologijo @ Jasa pred Ajdovsko jamo
Jun 16 @ 19:00 – 22:00

Tudi v okviru letošnjih Evropskih dni arheologije vas ponovno vabimo k druženju – na “Ajdovski zmenek z arheologijo“, ki se bo odvijal v petek, 16. junija 2023 od 19. ure dalje.  Na jasi pred Ajdovsko jamo nam bo tokrat odkrival arheološke zanimivosti arheolog, dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik  – zlasti o tem, kaj so ljudje v prazgodovini počeli v jamah, kaj jih je v njih privlačilo, kako so udomačevali živali itn…

Zakaj so bile temne, vlažne, neudobne  jame v preteklosti tako privlačne za ljudi? V jamah se je dogajalo nekaj posebnega, skrivnostnega in nenavadnega. Raziskali bomo, zakaj so ljudje hodili v jame, kaj v njih iskali, in kako so jih jame, ko so se vrnili nazaj na svetlo,  spremenile. 

Predkresno večerno druženje pa bo popestril tudi Vlado Nunčič, ki nam bo  predstavil in zaigral na stara glasbila, ki jih sam izdeluje, seveda pa bo  možno ob tem tudi zapeti kakšno lepo ljudsko pesem. Besedila bomo pripravili, vi pa pripravite grla. Lahko pa tudi kakšno glasbilo.

Bodite primerno oblečeni  in obuti za hojo po naravi, s seboj imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke, sedala, odeje ipd.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali  s kolesom .

V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna na Bezovski Gori 19.

Zaradi lažje priprave dogodka in prostorskih omejitev prosimo za prijave na: svibna1@gmail.com, 031 329 625, vsaj do 14. 6. 2023 oz. do zapolnitve mest.

Dogodek je podprla Krajevna skupnost Senuše.

 

Sep
22
pet
2023
Festival Ajdovski gradec ob jesenskem enakonočju @ Ajdovski gradec nad Vranjem pri Sevnici
Sep 22 @ 17:30 – 20:00

V petek, 22. septembra 2023 od 17.30 naprej vabljeni na Ajdovski gradec, kjer bomo prisotni tudi »Ajdovci« iz okolice Ajdovske jame pri Nemški vasi. Prikazali in pokazali vam bomo nekaj  kamenodobnih spretnosti, predvsem pa bomo skupaj praznovali jesensko enakonočje. Z nami bo tudi glasbenik, izdelovalec historičnih glasbil Vlado Nunčič.

Ker bo nekaj vzpona, bodite  primerno obuti in oblečeni  – tudi letnemu času in uri primerno. S seboj lahko prinesete kakšen prenosni glasbeni instrument in tudi kakšno sedalo… Pa tudi ročno svetilko …

Več na tej povezavi >>>

Nov
16
čet
2023
Korenine moje domovine, film in pogovor z gosti @ Dvorana v mestnem parku v Krškem
Nov 16 @ 17:00 – 19:00
Korenine moje domovine, film in pogovor z gosti @ Dvorana v mestnem parku v Krškem | Krško | Slovenija

V sodelovanju s študijskim krožkom Etno-fletno vas vabimo v četrtek, 16. novembra 2023 ob 17. uri v Dvorano v parku  v Krškem na predvajanje dokumentarnega filma Korenine moje domovine – filma o zgodovini, ljudeh in kulturni dediščini naše Slovenije s številnimi novimi dejstvi o naših koreninah.

Pri filmu je pod vodstvom mentorice Branke Urbanija sodelovalo 18 strokovnjakov in poznavalcev obravnavane snovi, med njimi prof. dr. Anton Perdih, zamejski pisatelj Marij Čuk in domači mag. Ivan Sivec, oblikovalec prof. Oskar Kogoj, prof. dr. Borut Juvanec,  Simon Prosen, teolog in pisatelj dr. Karel Gržan, publicistka in raziskovalka ljudske dediščine Dušica Kunaver.

Od navedenih bodo z nami  Dušica Kunaver, prof. dr. Anton Perdih in Simon Prosen, s katerimi se bomo pogovarjali po predvajanju filma. Pogovor bo vodila režiserka Branka Urbanija.

Napovednik filma >>>

Vstop je prost, prosimo pa za prijave  do 14.11.2023 na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Feb
18
ned
2024
Prikaz obrezovanja sadnega drevja @ Hudo Brezje
Feb 18 @ 14:00 – 16:00
Prikaz obrezovanja sadnega drevja @ Hudo Brezje | Hudo Brezje | Sevnica | Slovenija

Vabljeni na prikaz  obrezovanja sadnega drevja s številnimi drobnimi uporabnimi nasveti s področja sadjarstva in vinogradništva, ki bo v nedeljo, 18. februarja 2024 ob 14. uri v Hudem Brezju blizu Rovišča.

Delavnico oz. prikaz bo vodila kmetijska svetovalka Andreja Brence ob podpori Saša Obolnarja.

Vstop je prost, je pa število mest omejeno (prednost imajo člani Zavoda Svibna), zato se je potrebno prijaviti najkasneje do  12. februarja 2024  (oz. do zapolnitve mest) na  naslov svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Mar
7
čet
2024
Romanje kot družbeni pojav in njegova tradicija v slovenskem religijskem prostoru, predavanje @ Dvorana v parku v Krškem
Mar 7 @ 18:00 – 20:00

Vljudno vabljeni na predavanje mag. Mance Račič »Oj da bi se tudi meni posrečilo, to preslavno mesto enkrat videti« (Jakob Gomilšak, Potovanje v Rim, 1878): Romanje kot družbeni pojav in njegova tradicija v slovenskem religijskem prostoru, ki bo v četrtek, 7. marca 2024 ob 18. uri v Dvorani v parku v Krškem, Bohoričeva ulica 5b, Krško.

Vstop je prost.

Na dogodku se bo pelo tudi stare romarske ljudske pesmi.

Več o predavanju:

Romanje je medkulturni pojav, s katerim označujemo potovanja iz verskih razlogov. Pogosto je osredotočen na kraj, ki je posvečen zaradi povezave z nadnaravnim ali drugo posvečeno osebnostjo. Ker je romanje prisotno v številnih različnih kulturnih in zgodovinskih kontekstih, mu ni mogoče pripisati enega samega pomena. Kljub temu je mogoče opaziti strukturne podobnosti med različnimi tradicijami svetega potovanja, na primer, ločitev od vsakdanjega življenja doma (ter s tem povezane, na primer, spremembe v načinih prehranjevanja, oblačenja) ter določena obredna gibanja na svetem kraju (na primer, poustvarjanje Jezusovega trpljenja).
Na predavanju bomo obravnavali družbeno kulturne in simbolne razsežnosti romanja. Dosedanje etnografije razkrivajo zapleteno prepletanje med romanjem in identiteto, romanjem kot obliko transformativne izkušnje, pojavne vplive na posameznikove spremembe v zaznavah, družbeno kohezijo, oblikovanje kolektivnega spomina in še bi lahko naštevali. S sintezo etnoloških in antropoloških perspektiv bo predavanje prispevalo k diferenciranemu razumevanju romanja kot kompleksnega kulturnega pojava, z dodatkom o njegovem premišljevanju v kontekstu slovenskega religijskega prostora.

O predavateljici:

Manca Račič je doktorska študentka Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V svoji doktorski disertaciji raziskuje sodobne interpretacije staroverstva, ki ga je širši slovenski javnosti predstavil Pavel Medvešček.

 

 

 

Dogodek je del projekta “Izba spomina – romarsko izročilo” Zavoda Svibna. Dodatne informacije in prijave (zaradi lažje organizacije): svibna1@gmail.com, 031 329 625.