Apr
25
čet
2019
Predstavitev knjige Marie Ane Kolman DREVESA – MITI, LEGENDE, ZDRAVILNOST: o sadnih drevesih @ Sedež Zavoda Svibna
Apr 25 @ 18:00 – 20:00
Predstavitev knjige Marie Ane Kolman DREVESA – MITI, LEGENDE, ZDRAVILNOST: o sadnih drevesih @ Sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

Ob dnevu dreves vas v okviru “Samooskrbne skupnosti vabimo na predstavitev knjige Marie Ane Kolman z naslovom  DREVESA – MITI, LEGENDE, ZDRAVILNOST:  o sadnih drevesih,  v nadaljevanju večera pa še na krajše predavanje TEHNIKE ZA BOLJŠE VIDENJE BREZ OČAL.

Dogodek bo v četrtek, 25. aprila 2019 od 18. ure dalje na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19, p. Leskovec pri Krškem.

Vstop je prost, prosimo pa za prijave, ki jih zbiramo do zasedbe mest na: info@zavod-svibna.si oz. na 031 329 625.

Možno pa kupiti katero od avtoričinih knjig.

Knjigi na pot:

»Drevesa so pesmi, ki jih zemlja piše nebu«, je zapisal libanonski pesnik, pisatelj in slikar Gibran Khalil Gibran.   Naši predniki so znali opazovati svet okrog sebe in v drevesih prepoznavati zdravilne učinke, ki so si jih razlagali s čarobnimi lastnostmi in s povezavo z bogovi. Iz izkustva so vedeli, da je narava najboljša učiteljica in tudi najboljša zdravilka. Ravna se po kozmičnih zakonih in jih prenaša v svoje stvaritve. Sadna drevesa so bila vedno tesno povezana s človekovim življenjem, saj so neprecenljiv vir zdravilnih učinkovin in zato s toliko večjim spoštovanjem lahko ohranjamo staro slovansko tradicijo, da jih častimo kot domovanje bogov,  dobrih vil in bivališče »domovoja«, dobrega duha, ki nas varuje pred vsem slabim. 

O predavanju:

Od iznajdbe oftalmoskopa l.1851 dalje velja prepričanje, da je vid pogojen s pravilnim delovanjem majhnih ciliarnih mišic v notranjosti očesa. Oftamologi  na osnovi tega prepričanja določajo dioptrijo in predpišejo določena očala ali leče, ki pa vida ne popravijo –prav nasprotno, z leti se dioptrija le še povečuje. Glavni pogoj za dober vid brez očal ali leč so zunanje očesne mišice, ki pa jih moramo krepiti z vajami. Že v tednu dni rednih vaj se vid tako občutno popravi, da mnogi očal ne potrebujejo več.

Jun
14
pet
2019
Ajdovske zgodbe v Ajdovski jami: Snovna in nesnovna zapuščina Ajdov v Posavju @ Jasa pred Ajdovsko jamo, zbirno mesto: sedež Zavoda Svibna
Jun 14 @ 19:00 – 21:00
Ajdovske zgodbe v Ajdovski jami: Snovna in nesnovna zapuščina Ajdov v Posavju @ Jasa pred Ajdovsko jamo, zbirno mesto: sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

V okviru Evropskih dnevov arheološke dediščine vas Mestni muzej Krško, Posavski muzej Brežice in Zavod Svibna  v petek, 14. junija 2019 ob 19. uri  vabimo na strokovno predavanje kustosinje arheologinje Jane Puhar: Ajdovske zgodbe v Ajdovski jami: Snovna in nesnovna zapuščina Ajdov v Posavju

Predstavljena bo arheološka dediščina Ajdovske jame pri Nemški vasi, spregovorili bomo tudi o posavskih najdiščih, ki se imenujejo po Ajdih in poskusili odgovoriti na vprašanje, kdo in zakaj jih je tako imenoval.

Ajdi so sicer pogosto prisotni v slovenskem ustnem izročilu kot velikani in pogani, najstarejši prebivalci Zemlje. V mitskih zgodbah veljajo za graditelje velikih monumentalnih struktur. Obdarjeni s posebnimi močmi in velikostjo se kot graditelji ali zakleti v ruševinah pojavljajo na številnih arheoloških najdiščih.

Predavanje bo na terenu, na jasi pred Ajdovsko jamo. Zbirno mesto: parkirišče pri sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, p. 8273 Leskovec pri Krškem.  V primeru slabega vremena pa bo v Mestnem muzeju Krško (Valvasorjevo nabrežje 4, 8270 Krško).

Vstop je prost, prosimo pa za prijave. Parkirna mesta so omejena, zato predlagamo, da načrtujete skupen prevoz oz. kakšno drugo trajnostno obliko mobilnosti. S seboj pa prinesite tudi kakšno priročno sedalo, odejo ipd.

Dodatne informacije in prijave: info@zavod-svibna.si, 031 329 625 (Bernardka) oz. Mestni muzej Krško  oz. Posavski muzej Brežice.

Jun
22
sob
2019
Kresne zgodbe pred Ajdovsko jamo @ Jasa pred Ajdovsko jamo, zbirno mesto: sedež Zavoda Svibna
Jun 22 @ 20:00 – 23:00
Kresne zgodbe pred Ajdovsko jamo @ Jasa pred Ajdovsko jamo, zbirno mesto: sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

V času poletnega kresa skozi svetlobe in toplote vse buhti v svojem vrhuncu. Takrat se ponovno odpirajo tudi vrata med svetovi. Odlična priložnost, da pokukamo v svet vil in drugih pravljičnih bitij, da radostno uživamo v očarljivosti narave in ustvarjalno uporabimo energije tega trenutka za najvišje dobro.

Tako vas v eni najkrajših noči v letu vabimo, da se nam pridružite pred starodavnim svetiščem Ajdovska jama pri Nemški vasi. Podobno kot nekoč bomo skozi glasbo, petje in pripoved podoživeli ta mistični čas.  

Dobimo se v soboto, 22. 6. 2019, ob 20. uri, na parkirišču pred Zavodom Svibna, Brezovska Gora 19, Leskovec pri Krškem. Parkirna mesta so omejena, zato prosimo za vnaprejšnjo prijavo. Nato se bomo skupaj odpravili do jase pred Ajdovsko jamo.

Ljudsko izročilo bodo z vami delili pripovedovalci, člani študijskega krožka Zavoda Svibna »Staro izročilo za nove dni« in člani Kulturnega društva Fabularij. Za mistično glasbeno doživetje pa bosta poskrbela Tjaša Cepuš in Lucijan Cetin.

Priporočamo, da si nadenete svetla oblačila, za udobnejše sedenje s seboj prinesite blazino ali deko, skodelico oz. kozarec za napitke, svetilko … 

Prosimo tudi za manjši prostovoljni prispevek.

Obvezne prijave in dodatne informacije: do 20. junija 2019 oz. zapolnitve mest na 031 329 625 ali svibna1@gmail.com (Bernardka Zorko) in 031 339 782 ali kd.fabularij@gmail.com (Katja Puntar).

Dogodek bo v vsakem vremenu.

Dogodek v soorganizaciji pripravljata Zavod Svibna in KD Fabularij, delno pa ga je podprla tudi Občina Krško.

Sep
22
ned
2019
V gozd po navdih za trajnostno skupnost @ Sedež Zavoda Svibna in okolica
Sep 22 @ 16:00 – 18:30

Študijska krožka Zavoda Svibna vabita v nedeljo, 22. septembra 2019 ob 16. uri na bralno raziskovalni sprehod skozi gozd z drobcem jesenskega nabiralništva. Izmenjali bomo zanimive misli o drevesih, gozdu, uporabnosti dobrin gozda, pa o trajnostnem sobivanju in zdravju.

Dogodek se bo odvijal v neposredni okolici Zavoda Svibna, v bližnjem gozdu, zato bodite primerno opremljeni za nezahtevni pohod. V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna. S seboj lahko prinesete svojo priljubljeno knjigo oz. zapis o drevesih, sobivanju ipd… Lahko tudi svoje avtorsko delo, kar bo še boljše!

Ker na ta dan obeležujemo dan brez avtomobila, predlagamo, da se dogodka udeležite na čimbolj trajnostno mobilen način.

Z dogodkom se priključujemo  tudi Nacionalnem mesecu skupnega branja 2019 in Evropskemu dnevu trajnostnih skupnosti.

Toplo vabljeni, vstop je prost.

Dodatne informacije in prijave: info@zavod-svibna.si , 031 329 625.

Okt
19
sob
2019
Zgodbe jeseni v Ajdovski jami @ Jasa pred Ajdovsko jamo in Ajdovska jama, zbirno mesto: sedež Zavoda Svibna
Okt 19 @ 19:00 – 21:00
Zgodbe jeseni v Ajdovski jami @ Jasa pred Ajdovsko jamo in Ajdovska jama, zbirno mesto: sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenia

Zaradi višje sile sobotni dogodek “Zgodbe jeseni v Ajdovski jami” odpovedujemo. Hvala za razumevanje in toplo vabljeni v jamo in naše kraje ob kateri drugi priložnosti.

Vsak letni čas ima svoje zgodbe, svoje vibracije. Jesen je v svojem obilju in barvitosti oziraje na spokojni zimski čas, prav posebna.  To so zgodbe veselja nad zasluženim »pridelkom«, radodarnosti, prešernosti, pa tudi hvaležnosti,  počitka, stika z drugimi svetovi in globinami svoje duše.

Da bi se jim za kratek čas prepustili, vas vabimo, da se nam pridružite na dogodku »Zgodbe jeseni v Ajdovski jami«, ki bo v soboto, 19. oktobra 2019 od 19. ure dalje.

Na jasi pred Ajdovsko jamo in v sami jami bomo z vami zgodbe delili Katja Puntar, Tjaša Cepuš, Lucijan Cetin in ostali člani Zavoda Svibna.

Zbirno mesto: parkirišče pred Zavodom Svibna, Brezovska Gora 19, Leskovec pri Krškem. Parkirna mesta so omejena, zato prosimo za vnaprejšnjo prijavo. Nato se bomo skupaj odpravili do jase pred Ajdovsko jamo.

Priporočamo, da si nadenete vremenu primerna oblačila, za udobnejše sedenje s seboj prinesite blazino ali deko, skodelico oz. kozarec za napitke, svetilko … Dogodek bo v vsakem vremenu.

Prosimo pa za manjši prostovoljni prispevek.

Obvezne prijave in dodatne informacije: do 15. oktobra 2019 oz. zapolnitve mest na 031 329 625 ali svibna1@gmail.com (Bernardka Zorko) in 031 339 782 ali kd.fabularij@gmail.com (Katja Puntar).

Dogodek v soorganizaciji pripravljata Zavod Svibna in KD Fabularij, delno pa ga je podprla tudi Občina Krško.

Nov
28
čet
2019
Varuj vodo in prihrani, predstavitev @ Sedež Zavoda Svibna
Nov 28 @ 18:00 – 19:30

Če smo na podeželju malo bolj skrbni in pozorni na to, kaj vse spuščamo v naše greznice in čistilne naprave, lahko dosežemo tudi kup ugodnih učinkov – ne samo na stanje okolja, ampak tudi na stanje družinskega proračuna.

Kako? O tem bomo govorili na dogodku »Varuj vodo in prihrani«, ki bo v četrtek, 28. novembra 2019 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, p. 8273 Leskovec.

Predstavljene bodo rešitve, ki jih razvijamo v okviru projekta »Varujvodo«, vključno s tem, kako se obnese kombinirana rastlinska čistilna naprava, ki smo jo vzpostavili v prvi polovici letošnjega leta, brezplačno pa bodo na voljo tudi posodice za zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki so jih razvili v okviru projekta »Olje nekoliko drugače«.

Vstop je prost, dobrodošli.

Prosimo pa za prijave na info@zavod.svibna.si oz. 031 329 625.

Projekt je sofinanciran iz »Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje«.

Dec
12
čet
2019
Stare pesmi in igre za krajše zimske dni @ Sedež Zavoda Svibna
Dec 12 @ 20:00 – 21:00
Stare pesmi in igre za krajše zimske dni @ Sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

Da bi nam dolgi zimski večeri, kar najlepše in hitro minili, vabljeni, da se nam pridružite v hramu, kjer bomo kot nekoč peli stare ljudske pesmi in se spomnili tudi kašne stare družabne igre.

Dobimo se v četrtek, 12. decembra 2019 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, p. 8273 Leskovec pri Krškem.

S seboj lahko prinesete tudi kakšne igralne pripomočke, pa glasbeni instrument, pesmarice…

Vstop je prost, prosimo pa za prijavo, saj je število zaradi prostora omejeno. Vabljene vse generacije, tudi mlajši!

Dodatne informacije dajemo in prijave zbiramo do 10. decembra 2019 a 031 329 625, info@zavod-svibna.si

Jan
30
čet
2020
Stare pesmi in igre – drugič @ Sedež Zavoda Svibna
Jan 30 @ 18:00 – 20:00
Stare pesmi in igre - drugič @ Sedež Zavoda Svibna | Krško | Slovenija

Zimsko kratkočasenje s starimi pesmimi in igrami bomo v okviru študijskega krožka nadaljevali v četrtek, 30. januarja 2020 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna.

S seboj lahko prinesete tudi kakšne igralne pripomočke, pa glasbeni instrument, pesmarice… in dobro voljo…

Vstop je prost, sprejemamo tudi nove člane, prosimo pa za prijavo, saj je število zaradi prostora omejeno.

Dodatne informacije dajemo in prijave zbiramo do 28. januarja 2020 na 031 329 625, info@zavod-svibna.si

Kako je bilo na prvem srečanju, pa si lahko preberete tukaj >>>>.

Feb
20
čet
2020
Stare pesmi in igre na debeli četrtek @ Sedež zavoda Svibna
Feb 20 @ 18:00 – 20:00
Stare pesmi in igre na debeli četrtek @ Sedež zavoda Svibna | Krško | Slovenija

Naslednji večer študijskega krožka starih pesmi in iger bomo imeli na t.i. »debeli«, predpustni četrtek, 20. februarja 2020 ob 18. uri, ponovno na sedežu Zavoda Svibna, na Brezovski Gori 19.

Tokrat bomo predpustno razpoloženi.

S seboj lahko prinesete pesmarice,  pa kakšen glasbeni instrument in veliko dobre volje .

Vstop je prost, vabljeni tudi novi člani, prosimo pa za prijavo, saj je število zaradi prostora omejeno.

Dodatne informacije dajemo in prijave zbiramo do 19. februarja 2020 na 031 329 625, info@zavod-svibna.si.

Mar
12
čet
2020
PRESTAVLJENO Kristali – naši prijatelji, predavanje in pogovor o mineralih in kristalih @ Sedež Zavoda Svibna
Mar 12 @ 18:00 – 20:00

Spoštovani!

Obveščamo vas, da smo predavanje “Kristali – naši prijatelji” PRESTAVILI na kasnejši termin.

Če vas minerali, kristali iz kakršnegakoli razloga kličejo in privlačijo, vas toplo vabimo na druženje z njimi v četrtek, 12. marca 2020 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Anica in Boštjan Dirnbek bosta v besedi in sliki, predvsem pa v živem stiku z minerali in kamni predstavila:

  • splošno o mineralih in kristalih,
  • uporabo kristalov,
  • kristali in čakre,
  • kristali in prostor,
  • kristali in astrologija
  • kristali in vpliv na človeka.

Ob tem bomo izmenjali tudi različna mnenja in izkušnje o kristalih, možno pa bo kristale tudi kupiti.

Anica Dirnbek je že od nekdaj ljubiteljica kristalov, v zadnjem letu pa se zelo intenzivno druži z njimi. Njenemu navdušenju se je pridružil tudi mož Boštjan. Občutke in veselje ob delu s kristali rada delita tudi med druge ljudi, da čim več ljudi občutilo njihovo blagodejno delovanje in uživalo v njihovi lepoti. Več: https://www.facebook.com/Dirnbek-424001548388515/

Vstop je prost!

Dodatne informacije in prijave: info@zavod-svibna.si , 031 329 625