Zgodovinska izvirnost Slovenije

Kdaj:
09/11/2017 @ 18:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2017-11-09T18:00:00+01:00
2017-11-09T18:15:00+01:00
Kje:
Brezovska Gora 19
8273 Leskovec pri Krškem
Slovenija
Cena:
Brezplačno

Iskalce svojih starodavnih korenin vabimo na zanimivo predavanje v dveh delih »Zgodovinska izvirnost Slovenije«, v okviru katerega nam bo Simon Prosen, raziskovalec manj znane slovenske zgodovine, v kronološkem zaporedju, dopolnjujoči in nepretrgani zgodbi, predstavil posebnost, izvirnost Slovencev , svoje teze in spoznanja pa podkrepil s knjigami, zemljevidi in drugimi pisnimi viri in navedbo arheoloških najdb, ljudskega izročila, bajeslovja…

»Današnji Slovenci smo potomci evropskih staroselcev, na tem področju živimo že od vekomaj. Pojem Slovani so uvedli v 19. stoletju in to zaradi jezikovne podobnosti našega jezika z ostalimi. Kasneje so Slovanstvu dodali še kulturo, vero, narodnost, kar je popolnoma neustrezno. Imamo izvorno vero in bajeslovje, ki sta bogati in vseobsegajoči. Lahko bi dejali, da imamo vse, kar imajo veliki.« (Simon Prosen)

“Od prvega tukaj stanuje moj rod, če ve kdo za drujga, naj reče, od kod.” (Valentin Vodnik)

Predavanje bo na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19, p. Leskovec pri Krškem v dveh delih – in sicer:

  • v četrtek, 9. novembra 2017 ob 18. uri, ki bo zajemalo obdobje prazgodovine do Rimskega imperija, in
  • v petek, 24. novembra 2017 ob 18. uri, ki bo zajemalo obdobje od konca Rimskega imperija do leta 1919.

Vstop je prost.

Informacije in prijave: info@zavod-svibna.si , 031 329 625 (Bernardka)

 

Simon Prosen o sebi:

Že od samega otroštva me je zgodovina zelo privlačila. Poleg tega sem se spraševal kdo sem in zakaj sem tukaj. Raziskovanje osebne biti me je pripeljalo do lastnega spoznanja in kasneje do preteklosti mojih prednikov, do korenin.

Zgodovina naj bi bila učiteljica življenja in vir modrosti. Žal pa, takšna kot je, ne daje odgovorov, temveč odpira še več vprašanj. Ker nisem našel avtorja ali knjige, ki bi celovito predstavila življenje naših prednikov, sem se to odločil narediti sam. Na preteklost gledam zvedavo in kritično, predvsem pa z duhovne perspektive. V sebi združujem strojniško analitičnost in intuicijsko čutenje, kar je bilo v začetku težko uskladiti. Sedaj pa se lepo dopolnjujeta in potrjujeta ena drugo.

Ponosen sem, da sem se rodil kot Slovenec in da lahko govorim v gorenjskem narečju slovenskega jezika. Kot pripadnost sem izbral svobodo, zato ne pripadam nobeni stranki ali filozofiji.

Deli objavo