Skrivnost Ajdovske jame – Jama, od koder izvira vse živo, predavanje dr. Alje Žorž

Kdaj:
19/06/2020 @ 19:00 – 20:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2020-06-19T19:00:00+02:00
2020-06-19T20:30:00+02:00
Kje:
Jasa pred Ajdovsko jamo oz. sedež Zavoda Svibna
Brezovska Gora 19
8273 Leskovec pri Krškem
Slovenija
Cena:
Brezplačno
Kontaktna oseba:
Bernardka Zorko
00386 31 329 625

SPOROČAMO, DA SMO Z ZBIRANJEM PRIJAV ZAKLJUČILI. ZARADI NESTABILNIH VREMENSKIH RAZMER IN NAMOČENOSTI TERENA BO PREDAVANJE NA SEDEŽU ZAVODA SVIBNA, KJER JE PROSTOR ŠE BOLJ OMEJEN. ZARADI VARNOSTI SEBE IN DRUGIH PA PROSIMO, DA SE DOGODKA UDELEŽITE, ČE STE RES ZDRAVI.

V petek, 19. junija 2020 ob 19. uri vabljeni na predavanje dr. arheoloških znanosti Alje Žorž z naslovom »Skrivnost Ajdovske jame – Jama, od koder izvira vse živo«, ki bo  potekalo na jasi pred Ajdovsko jamo.

Ajdovsko jamo so ljudje obiskovali že od 70 000 let pr. n. št.. Najrazličnejši raziskovalci so njeno skrivnost poskušali razvozlati od konca 19. stoletja. Ob tokratnem srečanju bo dr. Alja Žorž poskusila pojasniti in oživiti njeno dediščino s pristopom, ki združuje več ved. Skrivnost Ajdovske jame lahko prepoznamo v njenih lastnostih in lastnostih okoliške pokrajine, ki omogočajo, da se v njej odvija nenehen krogotok življenja. Ta predstavlja izmenjavanje smrti in življenja ter plodnih in neplodnih obdobij leta, nenehno rojevanje in preživetje skupnosti.

Dr. Alja Žorž bo na modelu razumevanja naravoverske mitične zgodbe, skozi arheološki, antropološki, fenomenološki, etnološki in psihološki vidik, predstavila pomen Ajdovske jame v različnih obdobjih.

O predavateljici:

Dr. Alja Žorž je doktorica arheoloških znanosti, katere strokovno in znanstveno delo se osredotoča na raziskovanje ideologij nerazslojenih skupnosti, obredij ter razumevanja pomena jam v preteklosti, predvsem v kontekstu obrednih pokrajin. Njeno raziskovanje megalitskih grobnic na Iberskem polotoku jo je pripeljalo do zanimanja za jame v slovenskem prostoru. Več kot desetletje se intenzivno ukvarja s preučevanjem havajskih obredij in havajskega dojemanja obrednih pokrajin ter primerjavo naravoverstva v Sloveniji. Več kot desetletje je delovala kot vodja arheoloških izkopavanj na Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Zadnja leta deluje kot samostojna raziskovalka in jamarka. Lani je postala tudi del mednarodne ekipe, kot izkopavalka na območju Zahodne Delte v Egiptu.

Ob predavanju bomo s člani Študijskega krožka Stare pesmi in igre predstavili še stare kresne šege  in  pesmi.

S seboj prinesite odejo ali drugo sedalo za  sedenje na tleh ter kozarec oz. skodelico za napitke. Lahko se nadenete tudi s svetlejša (bela, rumena, sončna ipd. )oblačila, kresni venček ipd…

Vstop prost. Zaradi omejenega števila udeležencev (upoštevanje ukrepov preprečitve ponovnih izbruhov bolezni COVID-19) so predhodne prijave OBVEZNE na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625 vsaj do 17. junija 2020.

Z dogodkom obeležujemo Evropske arheološke dneve 2020, pri čemer sodelujemo tudi s Posavskim muzejem Brežice in Mestnim muzejem Krško, podpira pa ga Občina Krško.

Deli objavo