Romanje kot družbeni pojav in njegova tradicija v slovenskem religijskem prostoru, predavanje

Kdaj:
07/03/2024 @ 18:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2024-03-07T18:00:00+01:00
2024-03-07T20:00:00+01:00
Kje:
Dvorana v parku v Krškem
Bohoričeva ulica 5
8270 Krško
Slovenija
Kontaktna oseba:
Bernardka Zorko
031 329 625

Vljudno vabljeni na predavanje mag. Mance Račič »Oj da bi se tudi meni posrečilo, to preslavno mesto enkrat videti« (Jakob Gomilšak, Potovanje v Rim, 1878): Romanje kot družbeni pojav in njegova tradicija v slovenskem religijskem prostoru, ki bo v četrtek, 7. marca 2024 ob 18. uri v Dvorani v parku v Krškem, Bohoričeva ulica 5b, Krško.

Vstop je prost.

Na dogodku se bo pelo tudi stare romarske ljudske pesmi.

Več o predavanju:

Romanje je medkulturni pojav, s katerim označujemo potovanja iz verskih razlogov. Pogosto je osredotočen na kraj, ki je posvečen zaradi povezave z nadnaravnim ali drugo posvečeno osebnostjo. Ker je romanje prisotno v številnih različnih kulturnih in zgodovinskih kontekstih, mu ni mogoče pripisati enega samega pomena. Kljub temu je mogoče opaziti strukturne podobnosti med različnimi tradicijami svetega potovanja, na primer, ločitev od vsakdanjega življenja doma (ter s tem povezane, na primer, spremembe v načinih prehranjevanja, oblačenja) ter določena obredna gibanja na svetem kraju (na primer, poustvarjanje Jezusovega trpljenja).
Na predavanju bomo obravnavali družbeno kulturne in simbolne razsežnosti romanja. Dosedanje etnografije razkrivajo zapleteno prepletanje med romanjem in identiteto, romanjem kot obliko transformativne izkušnje, pojavne vplive na posameznikove spremembe v zaznavah, družbeno kohezijo, oblikovanje kolektivnega spomina in še bi lahko naštevali. S sintezo etnoloških in antropoloških perspektiv bo predavanje prispevalo k diferenciranemu razumevanju romanja kot kompleksnega kulturnega pojava, z dodatkom o njegovem premišljevanju v kontekstu slovenskega religijskega prostora.

O predavateljici:

Manca Račič je doktorska študentka Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V svoji doktorski disertaciji raziskuje sodobne interpretacije staroverstva, ki ga je širši slovenski javnosti predstavil Pavel Medvešček.

 

 

 

Dogodek je del projekta “Izba spomina – romarsko izročilo” Zavoda Svibna. Dodatne informacije in prijave (zaradi lažje organizacije): svibna1@gmail.com, 031 329 625.

 

Deli objavo