Priprave na romanje in romarske ljudske pesmi

Tudi junijsko srečanje ljudskega petja, ki bo v četrtek, 13. junija 2024, ob 19. uri, se bo odvijalo »zgornji polici Brezovske Gore«.

Ob 18.45 se zberemo pri sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19, potem pa družno krenemo do lokacije srečanja.

Na tokratnem srečanju bomo osredotočeni na romarske ljudske pesmi in romarske šege – da se pripravimo na bližnji pevsko romarski pohod, ki bo 15. maja.

Seveda pa bomo zapeli še kakšno  drugo ljudsko pesem.

Dobrodošli, da svoj glas in dobro voljo delite in bogatite v srčni družbi.

Več informacij in prijave: svibna1@gmail.com, 031 329 625.

Strokovna ekskurzija v srce nekdanje Karantanije

V soboto, 11. maja 2024 se člani Zavoda Svibna odpravljamo na avstrijsko Koroško. Obiskali bomo različna zgodovinska mesta, ki so obenem tudi pomembna arheološka najdišča in romarske poti: goro sv. Eme , arheološko romarski muzej v Globasnici, vojvodski prestol na Gosposvetskem polju, eno najstarejših slovenskih romarski poti – Marijino Cerkev – Gospo sveto ter arheološki park na Štalenski gori (center Noriškega kraljestva in nekdanje rimske province Norik). Zaključili pa bomo na slovenski strani Karavank z zgodnjo večerijo.

Odhod iz Krškega bo ob 6.00, predvidena vrnitev ob 22.30.

Vabljeni pa tudi ostali – prijatelji, podporniki – vsi, ki vas tematika zanima.

Dodatne informacije in prijave: svibna1@gmail.som, 031 329 265.

 

Zmenek s Kelti na Dunaju

V okviru letošnjih Evropskih dni arheologije  vas že 6. zapored vabimo na zmenek z arheologijo – tokrat  na Dunaj, a ne avstrijski, ampak v manjšo vasico nad Krškim – uradno Dunaj – Arheološko najdišče Mladevine, EID 1-16510.

Na koncu te vasice, vzpetini Gradišče, se nahaja prazgodovinsko gradišče z vidnimi nasipi, ki v obsegu merijo okoli 1000 m. Odkrite drobne najdbe sodijo v obdobje poznega neolitika (mlajše kamene dobe) in bronaste ter železne dobe, antike in zgodnjega srednjega veka. Po nazivu kraja sodeč,  Dunaj, je bilo tam prisotno tudi eno od keltskih plemen.

V Zavodu Svibna, ki se ukvarja s promocijo prazgodovinske dediščine, tako v nedeljo, 16. junija 204 ob 15. uri pripravljamo Zmenek s Kelti na Dunaju.  S pomočjo oblačil in replik arheoloških najdb iz različnih arheoloških najdišč v Posavju, ki jih hrani Posavski muzej Brežice, bomo predstavili življenje v mlajši železni dobi v Posavju (t.i. latenskem, keltskem obdobju) in razmišljali o vlogi gradišča na Dunaju skozi različna zgodovinska obdobja.

Bodite primerno oblečeni  in obuti za hojo po naravi, s seboj imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke, sedala, odeje ipd., pa tudi kakšno glasbilo.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali  s kolesom .

Zbirno mesto: pri gasilskem domu na Gori (Gora 31, p. 8270 Krško).

Zaradi lažje priprave dogodka in prostorskih omejitev prosimo za prijave na: svibna1@gmail.com, 031 329 625, vsaj do 13. 6. 2024.

Romarski pohod do cerkve sv. Vida na Ravneh

V soboto, 15. junija 2024, na Vidov dan, lepo vabljeni na romarski pohod do cerkve sv. Vida na Ravneh. Zberemo se ob 9. uri na sedežu Zavoda Svibna, na Brezovski Gori 19,  od koder bomo  peš krenili na Ravni. Ob tem bomo predstavili romarske šege in na posameznih postankih zapeli tudi kakšno romarsko in drugo  ljudsko pesem.

Obiskali bomo tudi cerkev sv. Vida na Ravneh in tudi tam kakšno lepo zapeli. Sledilo bo druženje ob pogostitvi in nato vrnitev do izhodišča.

Bodite primerno opremljeni za pohod, s seboj pa lahko imate tudi kakšno »romarsko« popotnico.

Vstop je prost, zaradi lažje organizacije pa prosimo za prijave do 13.6.2024 na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Pri dogodku, ki je del krajevnih praznikov – KS Senuše in KS Veliki Trn,  sodeluje tudi Društvo za ohranitev podeželja Velki Trn.

Vasovalske šege in ljudske pesmi

Na majskem srečanju ljudskega petja, ki bo v četrtek, 16. maja 2024, ob 19. uri  se bomo osredotočili na podoknice in vasovalske pesmi ter šege, povezane z vasovanjem. Ponovili pa bomo tudi kakšno ljudsko pesem s prejšnjih srečanj.

Srečanje bo na »zgornji polici Brezovske Gore«. Ob 18.45 se zberemo pri sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19, potem pa družno krenemo do lokacije srečanja.

Dobrodošli, da svoj glas in dobro voljo delite in bogatite v srčni družbi.

Več informacij in prijave: svibna1@gmail.com, 031 329 625.

Predavanje Rajka Bošnjaka “Življenje in delovanje v svetu po meri človeka”

Srčno vabljeni na predavanje Rajka BošnjakaŽIVLJENJE IN DELOVANJE V SVETU PO MERI ČLOVEKA“, ki bo v sredo, 17. aprila 2024 ob 19. uri na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Rajko Bošnjak je dolgoletni  učitelj na Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije, mentor šolskih vrtov, ravnatelj žalske valdorfske šole,  ustvarjalec rodovnega posestva Jakčev dol, svoje učiteljsko poslanstvo z navdušenjem širi tako med obiskovalci njegove posesti kot na številnih predavanjih po Sloveniji. Na tokratnem srečanju bo predstavil:

  1. Predstavitev ožje in razširjene družine
  2. Ustvarjanje RAVNOVESJA med nami in NARAVO
  3. Posestvo in kmetija
  4. Energijska podpora (spirale, piramide, atmosferske antene, dvojnik, tročan, dvojni tročan…)
  5. Povezovanje in sodelovanje posestev v Sloveniji

Vstop je prost, zaradi omejenega prostora pa prosimo za prijave – do zapolnitve mest na: svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Dobrodošlo pa bo, če bo boste na srečanje prinesli kakšen priboljšek, sadiko, seme ipd.

Rožic ne bom trgala in druge naravoljubne ljudske pesmi

Na aprilskem srečanju ljudskega petja, ki bo v četrtek, 11. aprila 2024, ob 19. uri na sedežu Zavoda Svibna, bomo prepevali ljudske pesmi, ki opevajo naravo. Pripravljali pa se bomo tudi na Vseslovensko petje s srci.

Dobrodošli, da svoj glas in dobro voljo delite in bogatite v srčni družbi.

Več informacij in prijave: svibna1@gmail.com, 031 329 625.

Vseslovensko petje s srci

Ker letos v Zavodu Svibna veliko pojemo, se z veseljem pridružujemo vseslovenski akciji »Vseslovensko petje s srci«. V nedeljo, 21. aprila 2024, bomo med 10. in 11. uro prepevali ljudske pesmi.

Vabljeni, da se nam pridružite ob 9.45 na sedežu Zavod Svibna na Brezovski Gori 19, od koder jo bomo krenili do lokacije, kjer bomo peli. Besedila bodo razmnožena, tako da ne potrebujete drugega, kot dobro voljo in voljo do petja. Bodite pa vremenu ustrezno obuti in oblečeni.

Če ne morete v navedenem terminu do nas, pa lahko pojete ob tem času tudi doma ali kjerkoli že boste.

Vsi, ki pa bi se nam radi pridružili, pa nas kontaktirate do 18. aprila 2024 na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Več o akciji na  tej povezavi >>> 

Večer ljudskega petja na pragu pomladi

Marčevski večer ljudskega petja, ki bo v četrtek, 14.marca 2024 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19, bomo pomladno obarvali. Peli bomo znane, pa tudi kakšno manj znano ljudsko pesem, povezano s tem letnim časom, pa tudi kakšno drugo po želji.

Dobrodošel je vsak, ki ima željo peti ali se naučiti kakšne  ljudske pesmi.

Zaradi lažje organizacije prosimo za prijavo najkasneje do 12. marca 2024 na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Prikaz obrezovanja sadnega drevja

Vabljeni na prikaz  obrezovanja sadnega drevja s številnimi drobnimi uporabnimi nasveti s področja sadjarstva in vinogradništva, ki bo v nedeljo, 18. februarja 2024 ob 14. uri v Hudem Brezju blizu Rovišča.

Delavnico oz. prikaz bo vodila kmetijska svetovalka Andreja Brence ob podpori Saša Obolnarja.

Vstop je prost, je pa število mest omejeno (prednost imajo člani Zavoda Svibna), zato se je potrebno prijaviti najkasneje do  12. februarja 2024  (oz. do zapolnitve mest) na  naslov svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.