Ajdovski zmenek z arheologijo

Tudi v okviru letošnjih Evropskih dni arheologije vas ponovno vabimo k druženju – na “Ajdovski zmenek z arheologijo“, ki se bo odvijal v petek, 16. junija 2023 od 19. ure dalje.  Na jasi pred Ajdovsko jamo nam bo tokrat odkrival arheološke zanimivosti arheolog, dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik  – zlasti o tem, kaj so ljudje v prazgodovini počeli v jamah, kaj jih je v njih privlačilo, kako so udomačevali živali itn…

Junijsko večerno druženje pa bo popestril še Vlado Nunčič, ki nam bo  predstavil in zaigral na stara glasbila, ki jih sam izdeluje, seveda pa bo  možno ob tem tudi zapeti kakšno lepo ljudsko pesem.

Vstop prost, dobrodošli pa prostovoljni prispevki.

Bodite primerno oblečeni obuti za hojo po naravi, s seboj imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke, sedala, odeje ipd.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali  s kolesom .

Zaradi lažje priprave dogodka prosimo za prijave na: svibna1@gmail.com, 031 329 625, vsak do 14. 6. 2023.

 

Ajdovske zgodbe pomladi

Na zadnji dan sezone obiskov v Ajdovski jami vas skupaj s Kulturnim društvom Fabularij vabimo na »Ajdovske zgodbe pomladi«, ki se bodo odvijale v soboto, 15. aprila 2023 od 16. ure dalje na jasi pred Ajdovsko jamo.

Starodavne zgodbe o pomladi bodo z vami delili glasbeniki Tjaša Cepuš, Lucijan Cetin in pripovedovalka Maša Budič.

To bo tudi dan, ko bomo jamo predali netopirkam za netopirsko »porodnišnico«, torej zadnji dan obiska Ajdovske jame v sezoni 2022/23.

Z dogodkom se priključujemo tudi v vseslovenski akciji »Dan za spremembe«, katere letošnji slogan je ZA(ČUTIMO DOBRO). Naš dogodek bo izpostavil zdravilno moč kulture, obenem pa obiskovalci vabljeni k skupnostni akciji »Mislimo dobro«. Tako vas prosimo, da na dogodek povabite koga, ki bi mu po vaši oceni posebej koristil,  obenem pa, da si vsak na trši papir zapiše kakšno pozitivno misel oz. željo, obesi okoli vratu in tako pride na prireditev – tam pa bodo te misli na ogled ostalim obiskovalcem – za vzajemno spodbudo  k majhnim dobrim dejanjem…

Po dogodku bo možen tudi obisk Ajdovske jame.

Vstop prost, dobrodošli pa bodo prostovoljni prispevki.

Bodite primerno oblečeni obuti za hojo po naravi, s seboj imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke, sedala, odeje ipd.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali  s kolesom .

Informacije in prijave: svibna1@gmail.com, 031 329 625

Kulturnemu društvu Fabularij dogodek sofinancira Mestna občina Krško. 

Ajdi stojijo na vodi, predstavitev jamarskih raziskav v Ajdovski jami

Jamarski klub Novo mesto vas v petek, 18.11.2022, ob 18. uri vabi na predstavitev novih odkritij v stropnih rovih Ajdovske jame pri Nemški vasi  in v Bruhalniku – Podjama, kar so poimenovali “Ajdi stojijo na vodi“.

Predstavitev bo potekala v neposredni bližini Ajdovske jame,  v prostorih Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, 8273 Leskovec pri Krškem.

Nekaj uvodnih misli o kontekstu raziskav in pomenu Ajdovske jame bosta poudarila:
Zdravko Bučar – predsednik Jamarskega kluba Novo mesto in
Andrej Hudoklin – poznavalec jame in živega sveta v njej.

Raziskave bo predstavil Borivoj Ladišić.

Vstop prost, a zaradi omejenega prostora prosimo pa za predhodne prijave na:  031 329 625, svibna1@gmail.com,  do 17.11.2022 oz. do zapolnitve mest.

Po predavanju bo možen tudi obisk Ajdovske jame. Za ta namen bodite ustrezno obuti in oblečeni, s seboj pa imejte tudi osebne svetilke.

Jamarske raziskave Ajdovske jame sofinancira Mestna občina Krško.

Dan odprtih vrat Ajdovske jame

V nedeljo, 30. oktobra 2022, med 10. in 13.uro vabljeni pred in v Ajdovsko jamo, na “Dan odprtih vrat Ajdovske jame“.

V okviru otvoritve nove sezone obiskov Ajdovske jame  bodo ob 11. uri predstavniki Mestne občine Krško  predstavili tudi nove pridobitve in načrte za v prihodnje.

Med drugim je Mestna občina Krško v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, sofinanciranega iz sredstev EU – EKSRP,   obnovila vhodna vrata in električno napeljavo v jami, v kateri je skladno z naravovarstvenimi smernicami vzpostavila novo pot za obiskovalce,  za navedeno lokacijo pa je  naročila še izdelavo kratkega igrano dokumentarnega filma in načrta upravljanja. Pri pripravi filma  in ostalih vsebin, povezanih z jamo, je sodeloval Zavod Svibna, vodilni partner navedenega projekta.

Vljudno vabljeni, vstop prost! Prosimo le, da se nam pridružite na čimbolj trajnostno mobilen način (peš, s kolesom, več oseb v avtomobilih,…) S seboj imate lahko tudi kakšno ročno ali čelno svetilko, bodite pa ustrezno oblečeni in obuti za gibanje v naravi in letnemu času primerno.

Dodatne informacije: svibna1@gmail.com , 031 329 625.

 

Ajdovska mesta moči v Posavju

V okviru študijskega krožka Ajdovske zgodbe iz Posavja, ki poteka v okviru istoimenskega projekta, vas v nedeljo, 29. maja 2022,  v sodelovanju s Popotniškim društvom Korak vabimo na obisk posebnih “ajdovskih” (t.j. predkrščanskih) lokacij v okolici Krškega – in sicer Libne (pomembnega gradišča iz starejše železne dobe) s cerkvijo sv. Marjete in Trške Gore na Krškim (gradišče iz železne dobe) s cerkvijo sv. Jožefa. Obe gradišči s cerkvama sta  kot vratarja doline reke Save, ki se pri Krškem odpira v Krško polje, tudi energijska varuha območja.

Zberemo se ob 15. uri  v Krškem pri postajališču za avtodome – Stadion Matije Gubca. Prevoz – osebni.

Bodite pohodno oblečeni in obuti.

Dodatne informacije in prijave: Janko Božič (telefon, 041633918, e-naslov: janko@leskovec.org) in Bernardka Zorko (telefon 031329625, e-naslov: info@zavod-svibna.si ).

Ajdovske zgodbe ob prvi žetvi

Sredi poletja, okoli 1. avgusta so naši starodavni predniki, ajdi, imeli pav poseben praznik, ki so ga povezovali tudi žetvijo, predvsem pa s Soncem, ki ima v tem letnem času še veliko moč. Kelti, eni izmed naših ajdovskih prednikov, so ta praznik poimenovali po sočnem božanstvu Lug(h).

V nedeljo, 24. julija 2022, od 17. ure dalje vas z željo, da skupaj obeležimo to staro izročilo, vabimo na glasbeno pripovedovalski dogodek “Ajdovske zgodbe ob prvi žetvi” oz. “Na Lugov dan“, ki se bo odvijal na jasi pred Ajdovsko jamo. Ob zgodbah, ki pritičejo temu letnemu času, pa bodo predstavljeni tudi “ajdovski” prazniki  oz. prazniki naravnega kroga leta s poudarkom na “Lugovem dnevu” oz. prvi žetvi.

V zvoku, glasu in besedi bodo z vami Tjaša Cepuš, Lucijan Cetin, Maša Budič, Nina Milavec in Bernardka Zorko.

Toplo vabljeni!

Prijave do 21.7.2022 oz. do zasedbe mest (število je omejeno!) in informacije: 031 329 625 ali svibna1@gmail.com (Bernardka Zorko) in 031 339 782 ali kd.fabularij@gmail.com (Katja Puntar).

Organizatorji vas vabimo, da pridete na dogodke na čimbolj “zeleni” način (si delite prevoz, pridete s kolesom, peš…), za napitke pa lahko s seboj prinesite tudi svoj kozarec ali skodelico.

V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori.

Organizatorja dogodka: Kulturno društvo Fabularij in Zavod Svibna.

Dogodek je tudi del aktivnosti projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja. Kulturnemu društvu Fabularij ga delno sofinancira tudi JSKD.

 

Dan Ajdovske jame 2022 – 30 let

V letošnjem predkresnem času vas vabimo na Dan Ajdovske jame 2022, v okviru katerega bomo obeležili tudi 30 let razglasitve Ajdovske jame pri Nemški vasi za kulturni in zgodovinski spomenik,  predvsem pa predstavili utrinke življenja iz časa mlajše kamene dobe, kakor smo jih uspeli rekonstruirati v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja.

Dogodek se bo odvijal na jasi pred Ajdovsko jamo, v soboto, 18. junija 2022 od 16. ure dalje.

PROGRAM:

 • 14: 30: Organiziran pohod iz Leskovca do Ajdovske jame (organizator Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem); Zbirno mesto: Leskovec pri Krškem, Trg borcev, izpred župnijske cerkve

DAN AJDOVSKE JAME

 • 16.00:
  • Doživetje kamene dobe  – izkustvene arheološke delavnice (delavnice prazgodovinske kuhinje, lokostrelstva, lončarstva, izdelave kamnitega orodja,…), izvedba – animatorji Zavoda Svibna in Zavoda Skupina STIK
  • Animacija za otroke »Lov za jamskim medvedom«, izvaja Zavod Skupina STIK
  • Pogovor z arheologinjo Mileno Horvat
  • Predstavitev na stojnicah partnerjev projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja

Dogodek Dan Ajdovske jame je del projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, sofinanciranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

30 LET

Bodite primerno oblečeni za aktivnosti v naravi, tudi kakšno priročno sedalo ali odeja ne bo odveč. Tistim, ki se boste zadržali v večer,  pa bo prav prišla tudi kakšna svetilka.

Zaželena uporaba trajnostnih oblik mobilnosti (peš, kolo…)

V  primeru dežja bo dogodek  prestavljen na drug termin.

Dodatne informacije in  prijave: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625

Z dogodkom se vključujemo tudi v Evropske dneve arheologije in obeležitev praznika Krajevne skupnosti Senuše.

30 letnico razglasitve Ajdovske jame za kulturni  in zgodovinski spomenik so podprli Mestna občina Krško, Krajevna skupnost Senuše, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Krško, Prostovoljno gasilsko društvo Senuše, Prostovoljno gasilsko društvo Svibno in donatorji: DDC d.o.o. Ljubljana, Damjan Bogovič s.p., Termoelektrarna Brestanica d.o.o., Požun d.o.o., Nuklearna elektrarna d.o.o., Avtostoritve Javornik d.o.o., družina Frankovič, družina Žaren, družina Voglar, Edvard Dolmovič, družina Javornik, družina Zorko.


Večer s kristali

Če vas minerali, kristali iz kakršnegakoli razloga kličejo in privlačijo, vas toplo vabimo na druženje z njimi v četrtek, 12. maja 2022 ob 19. uri  na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Anica in Boštjan Dirnbek bosta v besedi in sliki, predvsem pa v živem stiku z minerali in kamni predstavila:

 • splošno o mineralih in kristalih,
 • uporabo kristalov,
 • kristali in čakre,
 • kristali in prostor,
 • kristali in astrologija
 • kristali in vpliv na človeka.

Ob tem bomo izmenjali tudi različna mnenja in izkušnje o kristalih, možno pa bo kristale tudi kupiti.

Anica Dirnbek je že od nekdaj ljubiteljica kristalov, zadnja leta pa se zelo intenzivno druži z njimi. Njenemu navdušenju se je pridružil tudi mož Boštjan. Občutke in veselje ob delu s kristali rada delita tudi med druge ljudi, da čim več ljudi občutilo njihovo blagodejno delovanje in uživalo v njihovi lepoti. Več: https://www.facebook.com/Dirnbek-424001548388515/

 

Urejanje ponikalnice pred Ajdovsko jamo, naravne vrednote lokalnega pomena

V okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja vabljeni k skupnostni akciji – ureditvi okolice Ajdovske jame – okoli dostopov do obeh vhodov in struge ponikalnice – hidrološke in površinske geomorfološke naravne vrednote lokalnega pomena (odstranjevanje invazivnih vrst ter čiščenje prekomerne obrežne zarasti struge, vključno z odstranitvijo odloženega vejevja v strugi, ipd.)

Akcija bo v nedeljo, 3. aprila 2022 od 9. ure dalje.

Zbirno mesto: parkirišče pri Zavodu Svibna, Brezovska Gora 19.

Bodite ustrezno oblečeni in obuti, imejte s seboj še  zaščitne rokavice in manjše orodje (škarje, vejnik ipd..)

Prijave in dodatne informacije: svibna1@gmail.com oz. 031 329 625 (Bernardka Zorko).

Vsak par rok bo zelo dobrodošel. Vabljeni na koristno in prijetno druženje v naravi.

Za malico in napitke bo poskrbljeno. Možen bo tudi ogled Ajdovske jame.

Z navedeno akcijo sodelujemo tudi v vseslovenskem 13. Dnevu za spremembe.

Ajdovske zgodbe ob zimskem kresu

Pozdravljeni! Obveščamo vas, da smo z zbiranjem prijav za dogodek zaključili. Hvala za razumevanje.


V času dolgih večerov in noči prav rade pridejo na plan različne zgodbe o nenavadnih bitjih, davnih časih, a hkrati pospremljene s podukom in srčno toplino tudi za današnji čas… Da bomo lažje dočakali čas zimskega kresa, rojstvo mladega Sonca in Iskrice optimizma, vas v Kulturnem društvu Fabularij in Zavodu Svibna vabimo na poseben dogodek, ko si bomo v Ajdovski jami pripovedovali in peli ajdovske  zgodbe ter se prepustili glasbi, ki nas bo povezala v prostoru in času…

Pripovedujeta Katja Puntar in Bernardka Zorko.
Muzicirata Lucijan Cetin in Tjaša Cepuš.

Dobimo se v soboto, 18.12.2021, ob 19. uri, na parkirišču pred Zavodom Svibna, Brezovska Gora 19, Leskovec pri Krškem (Parkirna mesta so omejena.). Dogodek bo potekal v jami, zato prosimo, da oblečete topla oblačila in obujete terenu primerno obutev. Tudi kakšna svetilka ne bo odveč.

Uvodoma vas bomo seznanili tudi z aktivnostmi projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja.

Dogodek bo potekal skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja SARS-CoV-2.

Toplo vabljeni!

Prijave pa so obvezne!

Prijave do 16.12.2021  oz. do zasedbe mest (število je omejeno!) in informacije: 031 329 625 ali svibna1@gmail.com (Bernardka Zorko) in 031 339 782 ali kd.fabularij@gmail.com (Katja Puntar)

Organizatorja dogodka: Kulturno društvo Fabularij in Zavod Svibna.

Dogodek je tudi del aktivnosti projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja. Kulturnemu društvu Fabularij ga delno sofinancira tudi Občina Krško.