Korenine moje domovine, film in pogovor z gosti

V sodelovanju s študijskim krožkom Etno-fletno vas vabimo v četrtek, 16. novembra 2023 ob 17. uri v Dvorano v parku  v Krškem na predvajanje dokumentarnega filma Korenine moje domovine – filma o zgodovini, ljudeh in kulturni dediščine naše Slovenije s številnimi novimi dejstvi o naših koreninah.

Pri filmu je pod vodstvom mentorice Branke Urbanija sodelovalo 18 strokovnjakov in poznavalcev obravnavane snovi, med njimi prof. dr. Anton Perdih in Simon Prosen, s katerima se bomo pogovarjali po predvajanju filma.

Vstop je prost, prosimo pa za prijave  do 14.11.2023 na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625.

Festival Ajdovski gradec ob jesenskem enakonočju

V petek, 22. septembra 2023 od 17.30 naprej vabljeni na Ajdovski gradec, kjer bomo prisotni tudi »Ajdovci« iz okolice Ajdovske jame pri Nemški vasi. Prikazali in pokazali vam bomo nekaj  kamenodobnih spretnosti, predvsem pa bomo skupaj praznovali jesensko enakonočje. Z nami bo tudi glasbenik, izdelovalec historičnih glasbil Vlado Nunčič.

Ker bo nekaj vzpona, bodite  primerno obuti in oblečeni  – tudi letnemu času in uri primerno. S seboj lahko prinesete kakšen prenosni glasbeni instrument in tudi kakšno sedalo… Pa tudi ročno svetilko …

Več na tej povezavi >>>

Ajdovski zmenek z arheologijo

Tudi v okviru letošnjih Evropskih dni arheologije vas ponovno vabimo k druženju – na “Ajdovski zmenek z arheologijo“, ki se bo odvijal v petek, 16. junija 2023 od 19. ure dalje.  Na jasi pred Ajdovsko jamo nam bo tokrat odkrival arheološke zanimivosti arheolog, dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik  – zlasti o tem, kaj so ljudje v prazgodovini počeli v jamah, kaj jih je v njih privlačilo, kako so udomačevali živali itn…

Zakaj so bile temne, vlažne, neudobne  jame v preteklosti tako privlačne za ljudi? V jamah se je dogajalo nekaj posebnega, skrivnostnega in nenavadnega. Raziskali bomo, zakaj so ljudje hodili v jame, kaj v njih iskali, in kako so jih jame, ko so se vrnili nazaj na svetlo,  spremenile. 

Predkresno večerno druženje pa bo popestril tudi Vlado Nunčič, ki nam bo  predstavil in zaigral na stara glasbila, ki jih sam izdeluje, seveda pa bo  možno ob tem tudi zapeti kakšno lepo ljudsko pesem. Besedila bomo pripravili, vi pa pripravite grla. Lahko pa tudi kakšno glasbilo.

Bodite primerno oblečeni  in obuti za hojo po naravi, s seboj imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke, sedala, odeje ipd.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali  s kolesom .

V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna na Bezovski Gori 19.

Zaradi lažje priprave dogodka in prostorskih omejitev prosimo za prijave na: svibna1@gmail.com, 031 329 625, vsaj do 14. 6. 2023 oz. do zapolnitve mest.

Dogodek je podprla Krajevna skupnost Senuše.

 

Ajdovske zgodbe pomladi

Na zadnji dan sezone obiskov v Ajdovski jami vas skupaj s Kulturnim društvom Fabularij vabimo na »Ajdovske zgodbe pomladi«, ki se bodo odvijale v soboto, 15. aprila 2023 od 16. ure dalje na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Starodavne zgodbe o pomladi bodo z vami delili glasbeniki Tjaša Cepuš, Lucijan Cetin in pripovedovalka Maša Budič.

Nato se bomo sprehodili še do Ajdovske jame, saj bo to tudi dan, ko bomo jamo predali netopirkam za netopirsko »porodnišnico«, torej zadnji dan obiska Ajdovske jame v sezoni 2022/23.

Z dogodkom se priključujemo tudi v vseslovenski akciji »Dan za spremembe«, katere letošnji slogan je ZA(ČUTIMO DOBRO). Naš dogodek bo izpostavil zdravilno moč kulture, obenem pa obiskovalci vabljeni k skupnostni akciji »Mislimo dobro«. Tako vas prosimo, da na dogodek povabite koga, ki bi mu po vaši oceni posebej koristil,  obenem pa, da si vsak na trši papir zapiše kakšno pozitivno misel oz. željo, obesi okoli vratu in tako pride na prireditev – tam pa bodo te misli na ogled ostalim obiskovalcem – za vzajemno spodbudo  k majhnim dobrim dejanjem…

Vstop prost, dobrodošli pa bodo prostovoljni prispevki.

Bodite primerno oblečeni in obuti za hojo po naravi (tudi za primer dežja), s seboj pa imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali s kolesom.

Informacije in prijave: svibna1@gmail.com, 031 329 625

Kulturnemu društvu Fabularij dogodek sofinancira Mestna občina Krško. 

Ajdi stojijo na vodi, predstavitev jamarskih raziskav v Ajdovski jami

Jamarski klub Novo mesto vas v petek, 18.11.2022, ob 18. uri vabi na predstavitev novih odkritij v stropnih rovih Ajdovske jame pri Nemški vasi  in v Bruhalniku – Podjama, kar so poimenovali “Ajdi stojijo na vodi“.

Predstavitev bo potekala v neposredni bližini Ajdovske jame,  v prostorih Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, 8273 Leskovec pri Krškem.

Nekaj uvodnih misli o kontekstu raziskav in pomenu Ajdovske jame bosta poudarila:
Zdravko Bučar – predsednik Jamarskega kluba Novo mesto in
Andrej Hudoklin – poznavalec jame in živega sveta v njej.

Raziskave bo predstavil Borivoj Ladišić.

Vstop prost, a zaradi omejenega prostora prosimo pa za predhodne prijave na:  031 329 625, svibna1@gmail.com,  do 17.11.2022 oz. do zapolnitve mest.

Po predavanju bo možen tudi obisk Ajdovske jame. Za ta namen bodite ustrezno obuti in oblečeni, s seboj pa imejte tudi osebne svetilke.

Jamarske raziskave Ajdovske jame sofinancira Mestna občina Krško.

Dan odprtih vrat Ajdovske jame

V nedeljo, 30. oktobra 2022, med 10. in 13.uro vabljeni pred in v Ajdovsko jamo, na “Dan odprtih vrat Ajdovske jame“.

V okviru otvoritve nove sezone obiskov Ajdovske jame  bodo ob 11. uri predstavniki Mestne občine Krško  predstavili tudi nove pridobitve in načrte za v prihodnje.

Med drugim je Mestna občina Krško v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, sofinanciranega iz sredstev EU – EKSRP,   obnovila vhodna vrata in električno napeljavo v jami, v kateri je skladno z naravovarstvenimi smernicami vzpostavila novo pot za obiskovalce,  za navedeno lokacijo pa je  naročila še izdelavo kratkega igrano dokumentarnega filma in načrta upravljanja. Pri pripravi filma  in ostalih vsebin, povezanih z jamo, je sodeloval Zavod Svibna, vodilni partner navedenega projekta.

Vljudno vabljeni, vstop prost! Prosimo le, da se nam pridružite na čimbolj trajnostno mobilen način (peš, s kolesom, več oseb v avtomobilih,…) S seboj imate lahko tudi kakšno ročno ali čelno svetilko, bodite pa ustrezno oblečeni in obuti za gibanje v naravi in letnemu času primerno.

Dodatne informacije: svibna1@gmail.com , 031 329 625.

 

Ajdovska mesta moči v Posavju

V okviru študijskega krožka Ajdovske zgodbe iz Posavja, ki poteka v okviru istoimenskega projekta, vas v nedeljo, 29. maja 2022,  v sodelovanju s Popotniškim društvom Korak vabimo na obisk posebnih “ajdovskih” (t.j. predkrščanskih) lokacij v okolici Krškega – in sicer Libne (pomembnega gradišča iz starejše železne dobe) s cerkvijo sv. Marjete in Trške Gore na Krškim (gradišče iz železne dobe) s cerkvijo sv. Jožefa. Obe gradišči s cerkvama sta  kot vratarja doline reke Save, ki se pri Krškem odpira v Krško polje, tudi energijska varuha območja.

Zberemo se ob 15. uri  v Krškem pri postajališču za avtodome – Stadion Matije Gubca. Prevoz – osebni.

Bodite pohodno oblečeni in obuti.

Dodatne informacije in prijave: Janko Božič (telefon, 041633918, e-naslov: janko@leskovec.org) in Bernardka Zorko (telefon 031329625, e-naslov: info@zavod-svibna.si ).

Ajdovske zgodbe ob prvi žetvi

Sredi poletja, okoli 1. avgusta so naši starodavni predniki, ajdi, imeli pav poseben praznik, ki so ga povezovali tudi žetvijo, predvsem pa s Soncem, ki ima v tem letnem času še veliko moč. Kelti, eni izmed naših ajdovskih prednikov, so ta praznik poimenovali po sočnem božanstvu Lug(h).

V nedeljo, 24. julija 2022, od 17. ure dalje vas z željo, da skupaj obeležimo to staro izročilo, vabimo na glasbeno pripovedovalski dogodek “Ajdovske zgodbe ob prvi žetvi” oz. “Na Lugov dan“, ki se bo odvijal na jasi pred Ajdovsko jamo. Ob zgodbah, ki pritičejo temu letnemu času, pa bodo predstavljeni tudi “ajdovski” prazniki  oz. prazniki naravnega kroga leta s poudarkom na “Lugovem dnevu” oz. prvi žetvi.

V zvoku, glasu in besedi bodo z vami Tjaša Cepuš, Lucijan Cetin, Maša Budič, Nina Milavec in Bernardka Zorko.

Toplo vabljeni!

Prijave do 21.7.2022 oz. do zasedbe mest (število je omejeno!) in informacije: 031 329 625 ali svibna1@gmail.com (Bernardka Zorko) in 031 339 782 ali kd.fabularij@gmail.com (Katja Puntar).

Organizatorji vas vabimo, da pridete na dogodke na čimbolj “zeleni” način (si delite prevoz, pridete s kolesom, peš…), za napitke pa lahko s seboj prinesite tudi svoj kozarec ali skodelico.

V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori.

Organizatorja dogodka: Kulturno društvo Fabularij in Zavod Svibna.

Dogodek je tudi del aktivnosti projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja. Kulturnemu društvu Fabularij ga delno sofinancira tudi JSKD.

 

Dan Ajdovske jame 2022 – 30 let

V letošnjem predkresnem času vas vabimo na Dan Ajdovske jame 2022, v okviru katerega bomo obeležili tudi 30 let razglasitve Ajdovske jame pri Nemški vasi za kulturni in zgodovinski spomenik,  predvsem pa predstavili utrinke življenja iz časa mlajše kamene dobe, kakor smo jih uspeli rekonstruirati v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja.

Dogodek se bo odvijal na jasi pred Ajdovsko jamo, v soboto, 18. junija 2022 od 16. ure dalje.

PROGRAM:

 • 14: 30: Organiziran pohod iz Leskovca do Ajdovske jame (organizator Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem); Zbirno mesto: Leskovec pri Krškem, Trg borcev, izpred župnijske cerkve

DAN AJDOVSKE JAME

 • 16.00:
  • Doživetje kamene dobe  – izkustvene arheološke delavnice (delavnice prazgodovinske kuhinje, lokostrelstva, lončarstva, izdelave kamnitega orodja,…), izvedba – animatorji Zavoda Svibna in Zavoda Skupina STIK
  • Animacija za otroke »Lov za jamskim medvedom«, izvaja Zavod Skupina STIK
  • Pogovor z arheologinjo Mileno Horvat
  • Predstavitev na stojnicah partnerjev projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja

Dogodek Dan Ajdovske jame je del projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, sofinanciranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

30 LET

Bodite primerno oblečeni za aktivnosti v naravi, tudi kakšno priročno sedalo ali odeja ne bo odveč. Tistim, ki se boste zadržali v večer,  pa bo prav prišla tudi kakšna svetilka.

Zaželena uporaba trajnostnih oblik mobilnosti (peš, kolo…)

V  primeru dežja bo dogodek  prestavljen na drug termin.

Dodatne informacije in  prijave: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625

Z dogodkom se vključujemo tudi v Evropske dneve arheologije in obeležitev praznika Krajevne skupnosti Senuše.

30 letnico razglasitve Ajdovske jame za kulturni  in zgodovinski spomenik so podprli Mestna občina Krško, Krajevna skupnost Senuše, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Krško, Prostovoljno gasilsko društvo Senuše, Prostovoljno gasilsko društvo Svibno in donatorji: DDC d.o.o. Ljubljana, Damjan Bogovič s.p., Termoelektrarna Brestanica d.o.o., Požun d.o.o., Nuklearna elektrarna d.o.o., Avtostoritve Javornik d.o.o., družina Frankovič, družina Žaren, družina Voglar, Edvard Dolmovič, družina Javornik, družina Zorko.


Večer s kristali

Če vas minerali, kristali iz kakršnegakoli razloga kličejo in privlačijo, vas toplo vabimo na druženje z njimi v četrtek, 12. maja 2022 ob 19. uri  na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Anica in Boštjan Dirnbek bosta v besedi in sliki, predvsem pa v živem stiku z minerali in kamni predstavila:

 • splošno o mineralih in kristalih,
 • uporabo kristalov,
 • kristali in čakre,
 • kristali in prostor,
 • kristali in astrologija
 • kristali in vpliv na človeka.

Ob tem bomo izmenjali tudi različna mnenja in izkušnje o kristalih, možno pa bo kristale tudi kupiti.

Anica Dirnbek je že od nekdaj ljubiteljica kristalov, zadnja leta pa se zelo intenzivno druži z njimi. Njenemu navdušenju se je pridružil tudi mož Boštjan. Občutke in veselje ob delu s kristali rada delita tudi med druge ljudi, da čim več ljudi občutilo njihovo blagodejno delovanje in uživalo v njihovi lepoti. Več: https://www.facebook.com/Dirnbek-424001548388515/