Kako do doma brez odpadkov?

V torek, 4. aprila 2017 je Krajevna skupnost Senuše v sodelovanju z Zavodom Svibna (študijskega krožka “Samooskrbimo se”) organizirala predavanje za člane in širšo lokalno javnost “Dom brez odpadkov – ali je to mogoče?”, ki ga je izvedla Katja Sreš iz Društva Ekologi brez meja (ki je pred leti organiziralo odmevno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu).

Zbrane je uvodoma pozdravil predsednik KS Senuše, g. Damjan Mežič, in pojasnil, da so se letos  namesto organiziranja čistilnih akcij raje osredotočili na  preprečevanje nastajanja odpadkov. Ob tem je udeležencem predavanja pojasnil tudi možnosti odvoza različno nastalih odpadkov v gospodinjstvih  tekom leta, ki jih brezplačno omogoča javno gospodarska služba v občini Krško.

Dejstvo je, da odpadki vse bolj obremenjujejo tudi naše domove, pa naj si gre za odvečno embalažo ali pa predmete, ki jih pod vplivom različnih »akcij« sicer nabavimo,  a nam potem postanejo kmalu odveč.  Sicer počasi napredujemo v smislu ločevanja odpadkov, a tudi to ni rešitev. Višje položnice za odvoz smeti tudi niso vabljive… Še vedno je slišati: »jaz nimam nič odpadkov, saj jih vse skurim« ali pa »jaz ne rabim zabojnikov, ker smeti vozim v gozd«, iz česar je razvidno, kako malo se še zavedamo razsežnosti, ki jih naša potrošniška naravnanost  povzroča našemu bližnjemu in širšemu okolju, celotnemu planetu. Potrošniška doba nas je tudi navadila na udobje, ki se ga je težko odreči oz. se le postopoma, pa še pri tem bolj kot ekološka zavest pripomore finančna spodbuda.

Katja Sreš nam je predstavila koncept t.i. »Zero Waste«, ki sicer pomeni »oblikovanje in upravljanje izdelkov in procesov tako, da se zmanjša volumen in toksičnost odpadkov, ohranja ter predela vse materiale in se jih ne sežiga ali odlaga« in tako vodi družbo v spremembo življenjskega stila in navad ter k posnemanju trajnostnih naravnih ciklov«.  Na konkretnih primerih pokazala, kako se je možno postopoma znebiti nekaj smeti (ne s kurjenjem ali odlaganjem v naravo) in pri tem celo nekaj prihraniti.  Odvisno od okoliščin lahko začnemo postopoma, npr.:  se odrečemo reklamnih gradiv; da se z družino, prijatelji dogovorimo, da je najboljše darilo za praznik naš čas, ki si ga poklonimo drug drugemu ali kakšna manjša pozornost izpod lastnih rok; da iz omar odstranimo oblačila, ki jih že več let nismo obleki, prav tako različne manjše predmete, naprave itd., ki jih niti pogledamo ne več; da se zlasti ženske ne obremenjujemo s sledenjem modi, ki se menjuje vse hitreje;  nabavljamo takšne stvari, ki jih je možno 100% reciklirati;  da načrtujemo naše jedilnike, ne kuhamo preveč, izmenjujemo itn…

Kar lahko ponazorimo tudi s 5″R” načeli:

  • Refuse – zavračanje, česar ne potrebujemo
  • Reduce – zmanjševanje porabe (tistega, kar potrebujemo) in ohranjanje materialov
  • Reuse – ponovna uporaba
  • Recycle – recikliranje
  • Rot – kompostiranje.

Ne glede na to, da radi kažemo na druge, zlasti na podjetja, korporacije, kapital, pa imamo posamezniki vendarle veliko moč: konec koncev, komu vsa ta podjetja namenjajo (izdelujejo, dostavljajo itn. z različnih koncev sveta) svoje izdelke, če ne nam, potrošnikom?! A imamo voljo, vest, da uporabimo to moč in rečemo »ne«? Se sploh zavedamo, koliko odpadkov ustvarimo v svojem lagodnem, hitrem življenju? Za ilustracijo si poglejte Katjin prispevek O kilogramu in pol odpadkov na dan .

Ob bližnjih velikonočnih praznikih pa je tudi vredno razmisliti, koliko bo ravno prav hrane za praznične mize, da je ne bo preveč in je ne bo potem treba metati stran.. Več o tem >>>>.

Odpadna voda – spregledan vir priložnosti

Dne 30. marca 2017 smo v Zavodu Svibna v okviru Zelenega festivala in srečanj študijskega krožka “Voda pripoveduje” izvedli predavanje in odprto razpravo, s katero smo želeli opozoriti na vedno večji pomen recikliranja odpadne vode. Razloge in različne možnosti ponovne uporabe ustrezno prečiščene odpadne vode je na posameznih primerih predstavil  Sašo Obolnar iz Zavoda Svibna.

Slovenija načeloma velja za vodnato državo, a številke, ki izražajo povprečje, lahko izkazujejo napačno dejansko stanje. Kot drugod po svetu so tudi v Sloveniji padavinski režimi od regije do regije zelo različni. Če ponekod na Gorenjskem in Posočju na leto pade nad 3000mm letnih padavin,  jih v Posavju pade le še okoli 1000mm. Svoje pridajo tudi padavinski režimi, ko zadostnih padavin ni vedno na razpolago. S  podnebnim spreminjanjem pa so izraziti ekstremni pojavi v obliki suš ali poplav vse pogostejši. Nenazadnje v letošnjem letu že zima in prvi del meteorološke pomladi nista prenesli večjih padavin v Posavju in površinsko sušo občutijo kmetovalci že sedaj.

Ob navedenih dejstvih glede padavin pa imamo še vedno izzive na področju zagotavljanja ustreznosti pitne vode. Namreč tudi mnogi viri pitne vode so v velikih primerih kontaminirani z nitrati ali pesticidi, kot rezultat intenzivnega kmetovanja pa tudi izpustov iz gospodinjstev, predvsem na podeželju. Na to kažejo zaskrbljujoči podatki analiz pitne vode predvsem manjših »vaških« vodovodov, kjer je neustrezno število vzorcev največje.

Spričo dejstva, da v Sloveniji precej zaostajamo s prehransko samozadostnostjo, zlasti z rastlinsko pridelavo, so napori v povečanje kmetijske pridelave močno povezani tudi s »stalno« dostopnostjo vode. Pridelava hrane namreč zahteva največ vode od vseh človeških dejavnosti povezanih z vodo!

Navkljub začrtanim strategijam  povečanja pridelave predvsem na ravninskih področjih Slovenije, med katera spada tudi Krško polje, kjer se v luči prilagajanja na podnebne spremembe načrtujejo investicije v izgradnjo namakalnih sistemov predvsem iz podtalnih virov in tekočih voda ter akumulacij, le to ne bo dovolj.

Iz tega bo potrebno povečati rastlinsko pridelavo tudi na hribovito gričevnatih območjih, pa čeprav samo za lastno samopreskrbo gospodinjstev. A tudi ta gospodinjstva potrebujejo zanesljiv in stalen vir vode za tovrstne potrebe, pri katerih klasični v sušnih mescih večinoma niso dostopni v pričakovanem obsegu.

Za naše življenje potrebujemo čisto sladko vodo, z naraščanjem potreb po vodnih virih pa so vprašanja o smotrni uporabi vodnih virov, ustreznem čiščenju in tudi ponovni uporabi vse bolj na mestu tudi v Sloveniji še bolj pa v Posavju, kjer je padavinski režim šibkejši, toplotne obremenitve večje, kmetijski potencial pa ogromen.

Eden od alternativnih vodnih virov, s katerim bi lahko zmanjšali obremenitve obstoječih vodnih virov, predvsem pa zagotovili stalno dostopnost, zlasti v obdobjih pomanjkanja, so zagotovo odpadne vode. Poleg zadrževanja in rabe deževnice, ki se vedno bolj vključuje v naš vsak dan, prihaja vedno bolj v ospredje tudi raba predvsem komunalne odpadne vode, ki je za razliko od deževnice stalen vir.

V današnjem času so na razpolago različne čistilne tehnologije, marsikje  že v uporabi, ki lahko takšno vodo prečistijo do mere, ki zadovoljuje njeno ponovno rabo. Ustrezno prečiščeno odpadno vodo bi lahko uporabili tako v kmetijstvu, industriji, energetiki, kot sanitarni rabi gospodinjstev, javnih površinah, akumulacija le te pa prispeva tudi k požarni varnosti. Da o ugodnih učinkih na naravo in okolje ne govorimo.

Navkljub številnim praksam recikliranja odpadne vode po svetu in tudi v Evropi, v Sloveniji tega vira v praksi še nismo vključili v vsakdan kot alternativni vodni vir. Čeprav se v strokovnih krogih  posamezne razprave v tej smeri že porajajo, iskreno želimo, da bodo le-te vedno pogostejše. Poleg ozaveščanja javnosti o sprejemljivosti ponovne uporabe odpadnih voda je ključno vzpodbuditi državne in lokalne skupnosti, gospodarske, izobraževalne ter razvojne institucije, kot nevladne organizacije, k povezovanju in dejanskem ukrepanju v smeri recikliranja odpadne vode od besed v dejanja.

Koristni efektivni mikroorganizmi v kmetijstvu

V četrtek, 16. marca 2017 nam je Marija Šoln odprla povsem nov pogled na svet mikroorganizmov. Ti so pravzaprav prisotni povsod. Že v našem telesu jih je 10x več od nas samih. Patogenih je procentualno malo. Predstavljajo pa »imunski sistem sveta«, ne samo npr. v našem prebavnem traktu oz. prebavnem traktu živali, ampak tudi pri zdravju, oskrbi rastlin. Slednje je pomembno zlasti v kmetijstvu – tam, kjer se je v preteklosti z neustreznimi kmetijskimi praksami (globoko oranje, gnojenje z umetnimi gnojili, uporabo pesticidov, težkih kmetijskih strojev,…) zemljo povsem osiromašilo, v bistvu osiromašilo zlasti aerobnih koristnih mikroorganizmov, ki rastlinam v simbozi omogočajo črpanje hranil iz zemlje.

Tehnologijo t.i. efektivnih mikroorganizmov (EM )je razvil prof. dr. Teruo Higa iz fakultete za kmetijstvo na Univerzi Ryukyu, Okinawa, Japonska – razvil je mešanico mikroorganizmov, sestavljeno iz različnih vrst mikroorganizmov, ki so jih nabrali v naravi. EM tehnologija ali tehnologija efektivnih mikroorganizmov pomeni gojenje, uporabo in obnavljanje močnih populacij koristnih mikrobov v okolju in v različnih sistemih. Nekatere mikroorganizme v medicini in prehrambni industriji že dolgo poznajo in so izredno koristni za človeka, živali, zemljo in vodo. Seveda EM efektivni mikroorganizmi niso bili gensko spremenjeni. Popolno neškodljivost in varnost EM mikroorganizmov se v različnih raziskavah na Japonskem in povsod po svetu vedno znova dokazuje.

Efektivne mikroorganizme si  za potrebe kmetovanja, vrtnarjenja sicer lahko sami vzgojimo s sladkornimi vabami v zdravem okolju (npr. gozdnih tleh, dokončanem kompostnem kupu, pri zdravem drevesu, na zdravi vrtni zemlji,…) ali pa si nabavimo katero od preverjenih mešanic mikroorganizmov na trgu.

Med najvažnejšimi mikrooganizmi v tleh so bakterije mlečnokislinskega vrenja, kvasovke, fotosintetske bakterije, aktinomiceti in encimatsko aktivne glive, ki so že davno vključeni v medicino in živilsko tehnologijo in so za človeka, žival, rastlino, tla in vodo zelo koristne.

Mlečnokislinske bakterije, rod Lactobacillus – fakultativni anaerobi, proizvajajo mlečno kislino, antibiotične spojine, pospešujejo razkroj organske mase.

Kvasovke so lahko aerobne ali anaerobne. Proizvajajo AK, protimikrobne snovi, hormone, encime..

Fotosintetske bakterije imajo širok spekter metabolizma. R. Sphaeroides ima zelo raznolike metabolne poti – fotosintezo, litotrofijo, aerobno in anaerobno respiracijo. Lahko fiksira dušik, sintetizira klorofile, heme in vitamin B12.

EM v tleh tako pomagajo rastlini do hranil,  stimulirajo rast (hormoni), izboljšujejo strukturo zemlje,  akumulirajo ali sproščajo hranila,  sodelujejo v boju proti patogenom, … Odlično se obnesejo tudi v sadjarstvu in čebelarstvu, zorenju komposta ipd.

Posamezniki se že lahko pohvalijo z odličnimi rezultati, testirali jih bomo tudi mi.

Dogodek je bil del srečanj študijskih krožkov “Samoosrbimo se” in “Trajnostno sadjarjenje v sadjarski skupnosti”.

Objava javnih pozivov LAS Posavje v letu 2017

Regionalna razvojna agencija Posavje je, kot vodilni partner LAS Posavje, ki zastopa LAS v upravnih in finančnih zadevah objavila

JAVNE POZIVE za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Posavje v letu 2017

  • Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja – EKSRP ( višina razpoložljivih sredstev za sofinanciranje znaša 604.151,00 EUR, od tega 254.151,00 EUR za problemsko območje občine Radeče),
  • Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESRR ( višina razpoložljivih sredstev za sofinanciranje znaša 617.000,00 EUR, od tega 9.733,00 EUR za problemsko območje občine Radeče) in
  • Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo – ESPR (višina razpoložljivih sredstev za sofinanciranje znaša 531.000,00 EUR).

Rok za prijavo na javne pozive je 21.4.2017.

Od 13. do 23. februarja 2017 bodo po vseh občinah Posavja organizirane predstavitvene delavnice.

Vse podrobne informacije so dostopne na tej povezavi: http://www.las-posavje.si/aktualno/objava-javnih-pozivov-za-izbor-operacij-za-uresnievanje-ciljev-slr-na-obmoju-las-posavje-v-letu-2017

Tudi v Zavodu Svibna načrtujemo nekaj projektov, ob tem pa si želimo tudi povezovanja – na različnih področjih – od sonaravnih kmetijskih praks in povezav malih kmetov do varstva narave, naravoslovnih parkov, arheologije, kulturne dediščine in turizma, ekoremediacij, medgeneracijskega sodelovanja…  Za konkretne dogovore smo dosegljivi tukaj>>>.

Sadna vina v Posavju

21. januarja 2017 popoldan je Turistično društvo Boštanj ob Savi v okviru 4. Mišjakovega večera predstavilo tudi rezultate 2. ocenjevanja vzorcev jabolčnikov.

Pobudo pozdravljamo tudi v Zavodu Svibna, kjer si po zaključku projekta »Trajnostni sadovnjaki« prizadevamo v okviru študijskega krožka “Trajnostno sadjarjenje v sadjarski skupnosti” tudi k ponovni obuditvi proizvodnje sadnih vin in ob  tem tudi dvigu kvalitete, kar je ob siceršnjem zavedanju o ekološkosti, zdravilnosti tovrstnih pijač, pridelanih zlasti iz sadja travniških sadovnjakov, pomemben dejavnik za ponovni dvig potrošnje. Jabolčnik sicer v vinorodnih krajih zdaj velja za manj kakovostno pijačo, ohranja se v bolj odročnih krajih v manjših količinah. Povsem drugače je v zahodni Evropi, kjer je kot cider, cidre še vedno popularna nižje alkoholna pijača, dostopna v večini lokalov.

Tovrstna ocenjevanja jabolčnikov, in morda v prihodnje tudi sadnih vin iz drugega sadja, so tako zelo dobrodošla ravno z vidika spodbujanja kvalitete, ugotavljamo pa tudi, da v regiji manjka ocenjevalcev, ki bi bili specializirani na okuse sadnih vin.  Ravno zaradi teh potreb se rojevajo ideje o novih projektih. Na ocenjevanju smo sodelovali tudi z našimi vzorci in bili z ocenami (bron) kot začetniki zelo zadovoljni.

Več o dogodku >>> https://www.posavskiobzornik.si/kultura/krompirjev-misjakov-vecer-

Prenova in zamenjava spletne strani!

Vse obiskovalce naše spletne strani obveščamo, da imamo od 23. januarja 2017 dalje prenovljeno spletno stran. Upamo, da bosta tako nova podoba spletne strani kot sama vsebina lažje dostopni in prijaznejši do obiskovalcev.

Dobrodošli!  Zavod Svibna