Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

 • Izobraževanje 27.8.2016 od 18:00 do 21:00 Poletno cepljenje sadnega drevja
  Opis:

  Poletje je že radodarno z različnimi plodovi. Ob njih okušanju nas zamika, da bi jih imeli tudi v domačem vrtu. Če gre za redke rastline, katerih sadik ne morete nabaviti v drevesnicah, ali pa želite sami vzgojiti sadno drevo, vabljeni, da se nam pridružite v poznopoletnem sobotnem popoldnevu na srečanju

  POLETNO CEPLJENJE SADNEGA DREVJA

  ki  bo v soboto, 27. avgusta 2016 ob 18. uri , na naslovu  Zgornja Pohanca 3, Zdole,  pri, Silvu Rožmanu, ekološkem sadjarju in članu sadjarske skupnosti Zavoda Svibna.

  Seznanili se bomo in tudi praktično preskusili enostavno in učinkovito tehniko cepljenja, imenovano »chip budding", ki se jo je možno zlahka naučiti, izvaja pa se poleti in zgodnji jeseni.  S seboj lahko prinesete kakšen cepič marelice, bele češnje, hruške, breskve...

  V družabnem delu nam bo Silvo, ki je sam tudi zavzet svetovni popotnik, predstavil tudi doživetje letošnjega obiska Irana, ene od izvornih dežel sadja in kjer so še danes med največjimi pridelovalci sadja na svetu.

  Informacije in prijave do 26. avgusta 2016 na 031 329 625 oz. pišite na svibna1@gmail.com.

   Vstop je prost.

  Srečanje poteka v okviru dela študijskega krožek Trajnostno sadjarjenje v sadjarski, kot nadaljevanje projekta "Priložnosti  v posavskih tradicionalnih sadovnjakih", ki je bil sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, osi Leader.

  Več informacij:
 • Ekologija 2.9.2016 od 18:00 do 21:00 Mednarodna noč netopirjev pred Ajdovsko jamo
  Opis:

  V petek, 2. septembra 2016 od 18. ure dalje vabljeni na Mednarodno noč netopirjev pred Ajdovsko jamo, ki se bo odvijala na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19., p. Leskovec pri Krškem in pred Ajdovsko jamo. Z dogodkom se bomo skupaj z ostalimi organizatorji po svetu posvetili ogroženim vrstam netopirjev. 

  Uvodoma bomo predstavili rezultate spremljanja prisotnosti netopirjev v Ajdovski jami, ki smo jo letos izbrali  v okviru študijskega krožka. Predstavili bomo tudi  pomen oz. koristnost, simbologijo in druge zanimivosti iz življenja netopirjev, jih opazovali pri njihovem večernem zletu iz jame in slišali še druge zgodbe Ajdovske jame,  ki jo bomo za kratek čas tudi  obiskali, ko bodo netopirji na večernem lovu.

  Z vami bomo strokovnjaki Zavoda za varstvo  narave OE Novo mesto in člani študijskega krožka Zavoda Svibna.

  Priporočamo toplo terensko obleko in obutev ter baterijsko svetilko.

  Vljudno vabljeni, vstop je prost.

  Več informacij:
  Dodatne informacije in prijave:  info@zavod-svibna.si ,  tel. 031 329 625
 • Ekologija 23.9.2016 od 17:00 do 20:00 Naši ogroženi sosedje: potočni raki
  Opis:
  V petek, 23. septembra 2016 od 17. ure dalje  bomo zadnje srečanje, namenjeno raziskovanju ogroženih vrst, namenili potočnim rakom. Po uvodnem delu  na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19 se bomo napotili na raziskovalni potep do potoka v dolini pred Ajdovsko jamo. Dodatne informacije in prijave: info@zavod-svibna.si, 031 329 625  
  Več informacij:

Pretekli dogodki

 • Izobraževanje 18.8.2016 od 18:00 do 20:00 Rastline in žuželke travniškega sadovnjaka
  Opis:

  Da v travniških sadovnjakih in suhih travnikih lahko kar buhti o življenja in pestrosti rastlinskih in živalskih vrst  je splošno znano. Pa posamezne vrste prepoznamo – tako za lastno dušo ali pa iz praktične rabe? Znamo sklepati na osnovi pojava neke vrste, kaj se dogaja s prstjo in drugimi dejavniki okolja?  

  Vabljeni, da se nam pridružite na poletnem četrtkovem popoldnevu na srečanju

  RASTLINE IN ŽUŽELKE TRAVNIŠKEGA SADOVNJAKA, 

  ki  bo v četrtek, 18. avgusta 2016 ob 18. uri , na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19 in v bližnjem učnem sadovnjaku oz. bližnji okolici Ajdovske jame.

  Z nami bo Dušan Klenovšek, strokovnjak za posavsko floro in favno.

  Informacije in prijave do 17. avgusta 2016 na 031 329 625 oz. pišite na svibna1@gmail.com.

    Vstop je prost.

    Srečanje poteka v okviru dela študijskih krožkov Trajnostno sadjarjenje v sadjarski skupnosti  in Opazovanje stanja ogroženih vrst.

  Učni travniški sadovnjak je nastal v okviru projekta "Priložnosti  v posavskih tradicionalnih sadovnjakih", ki je bil sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, osi Leader.

  Več informacij:
 • Ekologija 31.7.2016 od 18:00 do 20:00 Ptice v sadovnjaku
  Opis:

  Ptičja pesem je od zgodnjih pomladnih dni mnogim najljubša melodija … Je tudi vam? A prepoznate posamezne vrste ptic oziroma bi jih radi? Ali veste, da so travniški sadovnjaki eno zadnjih zatočišč ogroženih ptic?  In da so ptice sadjarjem odlične zaveznice? Bi jih radi privabili nazaj na svoje vrtove in sadovnjake, pa ne veste kako?

  Če ob tem želite preživeti prijetno nedeljsko popoldne v naravi, toplo vabljeni na srečanje

  PTICE V SADOVNJAKU

  ki  bo v nedeljo, 31. julija 2016 ob 18. uri , na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19 in v bližnjem učnem sadovnjaku.

  Z nami bo Marjan Gobec, ornitolog, sadjar, naravovarstvenik.

  Informacije in prijave do 29. julija 2016 na 031 329 625 oz. pišite na svibna1@gmail.com.

    Vstop je prost.

    Srečanje poteka v okviru dela študijskih krožkov Trajnostno sadjarjenje v sadjarski skupnosti  in Opazovanje stanja ogroženih vrst.

  Učni travniški sadovnjak je nastal v okviru projekta "Priložnosti  v posavskih tradicionalnih sadovnjakih", ki je bil sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, osi Leader.

  Več informacij:
 • Ekologija 20.5.2016 od 19:00 do 23:30 Večer biotske pestrosti ob Ajdovski jami
  Opis:

  Ob mednarodnem dnevu  biotske raznovrstnosti vabljeni na Večer biotske pestrosti ob Ajdovski jami, ki bo v petek, 20. maja 2016 od 19. ure dalje.

  Zbirno mesto: hram Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19., p. Leskovec pri Krškem.

  Večer bo posvečen spoznavanju netopirjev, ki se zatekajo v Ajdovsko jamo, in nočnih metuljev bližnje okolice. Po uvodnih predstavitvah v hramu bomo opazovali večerni izlet netopirjev iz jame, na travnikih pa nočne metulje na opazovalnih šotorih. Če bodo netopirji jamo zapustili, si bomo lahko privoščili tudi kratek ogled. Večer pred polno luno tudi sicer obeta mistično doživetje, zato res vabljeni, da se nam pridružite.

  Z vami bomo predstavniki Zavoda za varstvo narave OE Novo mesto, člani študijskega krožka Zavoda Svibna  ter gosta Stanislav Gomboc, poznavalec metuljev, in Dušan Klenovšek, poznavalec posavske flore in favne.

  Priporočamo toplo terensko obleko in obutev ter baterijsko svetilko.

  Dodatne informacije in prijave:  info@zavod- svibna.si,  tel. 031 329 625 

  Več informacij:
 • Ekologija 5.5.2016 od 19:30 do 21:30 Mreženje netopirjev pred Ajdovsko jamo
  Opis:
  V četrtek, 5. maja 2016 ob 19.30 bomo pred Ajdovsko jamo izvajali mreženje netopirjev (lovili jih bomo v mreže) in na ta način od blizu spoznali tudi vrsto, starost in druge posebnosti ulovljenih netopirjev.
  Dogajanje bo potekalo pod mentorstvom Primoža Presetnika iz Centra za kartografijo flore in favne in v sodelovanju z Zavodom za varstvo narave, OE Novo mesto. 
  Vstop je prost. Bodite toplo oblečeni in obuti.
  V primeru dežja bo dogodek prestavljen na drug termin.
  Več informacij:
  Zavod Svibna, info@zavod-svibna.si, svibna1@gmail.com, 031 329 625
 • Izobraževanje 26.4.2016 od 18:00 do 20:00 V travniškem sadovnjaku ob mednarodnem dnevu drev
  Opis:

  Na predvečer mednarodnega dneva dreves,  v torek, 26. aprila 2016 ob 18. uri vabljeni na srečanje Sadjarske skupnosti Zavoda Svibna, ki bo tokrat v travniškemu sadovnjaku enega od članov te skupnosti na Orehovcu v Gorjancih.

  Ob ogledu primera dobre prakse mladega travniškega sadovnjaka z več kot 100 sadikami sadnega drevja bo govora o poteku, korekcijski rezi mladih dreves, sadnih vrstah in načinih varstva (voluhar, uši…)

  Tudi kakšna dobrota se bo našla. Vstop je prost.

  Več informacij:
  info@zavod-svibna.si, svibna1@gmail.com, GSM: 031 329 265

Trajnostni sadovnjaki

Praznična plat življenja

Plan B za Slovenijo

LAS Posavje

Prijava na e-novice