Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

  • Prireditev 6.4.2015 od 9:00 do 13:00 Spomladanski pohod na Veliki Trn
    Opis:

    V okviru Zelenega festivala 2015 vabljeni na Spomladanski pohod na Veliki Trn, ki bo na velikonočni ponedeljek, 6. aprila 2015 ob 10. uri. Pred startom bo ob 9. uri je možen še obisk Ajdovske jame.

    Zbirno mesto: parkirišče pri Zavodu Svibna, Brezovska Gora 19.

    Pot bo vodila ob vinogradih, skozi gozd, s postankom ob izviru Dul, iz katerega zna priteči še kaj drugega, kot voda, v Naši hiši 470 na Velikem Trnu pa bo še manjše okrepčilo... Otrokom bo morda pot kazal „velikonočni zajec“. Bodite primerno obuti in oblečeni.

    Prispevek je 5 € po osebi.


    Informacije in obvezne prijave do 3. aprila 2015 na: Zavod Svibna, 031 329 625 info@zavod-svibna.si , svibna1@gmail.com .

    Več informacij:

Pretekli dogodki

  • Izobraževanje 28.3.2015 od 16:00 do 19:00 PRESTAVLJENO! Analiza zemlje za potrebe vrtnarjenj
    Opis:

    Zavod Svibna vabi v okviru srečanj sadjarske skupnosti na 3-urno delavnico z naslovom „ Analiza zemlje za potrebe vrtnarjenja“, ki bo v soboto, 28. marca 2015 ob 16. uri na sedežu zavoda, na Brezovski Gori 19.

    Delavnico bo vodila ddr. Ana Vovk Korže z Inštituta za promocijo varstva okolja. Udeleženci so bodo seznanili z izbranimi metodami analize prsti in jih tudi praktično preiskusili, dobili pa bodo tudi gradivo in napotke, kako na najbolj enostaven način priti tudi do preparatov za analizo .

    Vsak od udeležencev naj na delavnico prinese 1 vzorec iz globine cca 10 cm (tako, da z lopato obrne travno rušo in za pol litra nabere zemljo iz srednjega dela ruše; zemlja naj bo odvzeta največ 24 ur prej, najbolje pa isti dan; uporabite kozarce za vlaganje, ne PVC vrečk!).

    Cena delavnice po udeležencu je 10 EUR, v kar so vključeni stroški predavateljice, gradiva in preparati.

    Zaradi omejenega števila prijav prosimo za prijave do 26.3.2015 na svibna1@gmail.com oz. telefon 031 329 625.

    Več informacij:
    Zavod Svibna, tel. 031 329 625, e-naslov: info@zavod-svibna.si 
  • Izobraževanje 19.3.2015 od 18:00 do 20:00 Trajnostni razvoj sveta in Slovenije – utopija a
    Opis:

    Vabimo vas na predavanje Trajnostni razvoj sveta in Slovenije – utopija ali realna alternativa?

    Predavanje bo v četrtek, 19. marca 2015 ob 18. uri v prostorih Knjižnice Sevnica, na Prešernovi ulici 1 v Sevnici.

    Predaval bo dr. Dušan Plut, profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti, ki bo spregovoril o nujnosti in načinih doseganja uravnoteženega materialnega blagostanja, okoljske varnosti in socialne pravičnosti za sedanje in prihodnje generacije.


    Slovenija po njegovem prepričanju razpolaga s ključnimi okoljskimi možnostmi za smelejšo usmeritev v trajnostni razvoj, med drugim v povečanje prehranske in energetske samozadostnosti, ki prinašajo številna zelena delovna mesta.

    VSTOP JE PROST!

    Več informacij:

    Dodatne informacije: Zavod Svibna, e-naslov: info@zavod-svibna.si, www.zavod-svibna.si, tel. 031 329 625.

    Predavanje soorganizirajo Društvo Gibanje TRS, Zavod Svibna, Knjižnica Sevnica in Občina Sevnica.

  • Prireditev 12.3.2015 od 19:00 do 21:00 1. srečanje članov Zavoda Svibna
    Opis:

    Toplo vabljeni na 1. srečanje članov Zavoda Svibna, ki bo v četrtek, 12. marca 2015 ob 19. uri v hramu na Brezovski Gori 19.

    Na dan, ko se „ptički ženijo“ in rastline živahno srkajo sokove zemlje, narava pa že sega po zeleni barvi, bomo v podobnem vzdušju zastavili naše skupno delovanje.

    Vabljeni tudi novi člani!

    Na srečanju bo možno tudi plačati članarino.

    Več informacij:
    Več o članstvu pa lahko preberete tudi na spletni strani Zavoda Svibna www.zavod-svibna.si/home/clanstvo-v-zavodu/ , dodatne informacije pa dobite tudi pri Bernardki na telefonski številki 031 329 625 oz. e-naslov:svibna1@gmail.com
  • Izobraževanje 5.3.2015 od 19:00 do 21:00 Kako vzpodbuditi in ohranjati mikrobiološke proc
    Opis:

    Zavod Svibna vabi v okviru srečanj sadjarske skupnosti na predavanje z naslovom „ Kako vzpodbuditi in ohranjati mikrobiološke procese v tleh za pridelavo kakovostne in zdrave hrane“, ki bo v četrtek, 5. marca 2015 ob 19. uri na sedežu zavoda, na Brezovski Gori 19.

    V okviru predavanja bodo izpostavljene naslednje teme:

    • Fizikalne lastnosti tal in vplivi okolja

    • Dostopnost vode in hranil

    • Prehrana rastlin: pomembnost posameznih hranil, Liebigov zakon,…

    • Bolezni in škodljivci: neustrezna prehrana rastlin vodi do povečanega pojava bolezni rastlin in napada škodljivcev,.. kako ukrepati

    • Priprava tal za setev, saditev in pomoč rastlinam v rastni dobi

    • Predstavitev izdelkov dovoljenih v ekološki pridelavi


    Predavatelja: Dr. Marko Devetak MEKO d.o.o., in Vito Klinc

    Predavanje je brezplačno, uporabno pa bo tako za sadjarje, vinogradnike, živinorejce in druge kmetovalce.

    Zaradi omejenega števila prijav prosimo za prijave do 11.2.2015 na svibna1@gmail.com oz. telefon 031 329 625.

    Več informacij:
    E-pošta svibna1@gmail.com oz. telefon 031 329 625.
  • Ekologija 10.12.2014 od 17:30 do 19:30 Distribucija in pridelava ekološke hrane v Posavj
    Opis:

    Zveza ekoloških gibanj Slovenije – ZEG , nevladna okoljska organizacija, regijska pisarna za Posavje vas vabi na šesti »Posavski ekološki večer « , ki bo zajemal posvet, na temo:
    »Distribucija in pridelava ekološke hrane v Posavju«,
    ki bo v sredo , dne 10. decembra 2014 ob 17:30. uri na sedežu ZEG, Cesta krških žrtev 53/I, Krško .

    Posvet bo zajemal štiri aktivne udeležence, in sicer:
    • Bernardka Zorko, Zavod Svibna, predstavitev Zavoda Svibna in Sašo Obolnar, Zavod Svibna, ki bo predaval o »Pomenu malih kmetij pri sonaravnem trajnostnem razvoju podeželja/regije«,
    • Černelič Zvone, ekološka kmetija Černelič, ki bo predaval o »Ekološkem načinu kmetovanja in o zdravi hrani«,
    • Veronika Fabinc, zeliščarska kmetija Fabinc, ki bo predstavila o »Pomembnosti zeliščarstva v Posavju«, ter
    • Nataša Doberšek, Hiša narave, ki bo predstavila »Problematiko distribucije ekološko pridelane hrane v Posavju«.

    Zdravo prehranjevanje ni nujno povezano s špartanskimi pravili, odrekanjem in neokusnimi jedmi. S ščepci preudarnosti pri nakupovanju, odmerjanju in kuhanju, zlahka zdravo začinimo svoj jedilnik. Če pa pri tem izbiramo bolj zdrava in sveža živila, si vsekakor zagotovimo boljše počutje, ki se bo odzivalo tudi na naše zdravje.

    Vse ki jih zanima ekološka pridelava hrane v Posavju vabljeni, da se posveta udeležijo!

    Več informacij:
    Zveza ekoloških gibanj Slovenije, pisarna Posavje

Trajnostni sadovnjaki

Koledar dogodkov

april 2015
Po To Sr Če Pe So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Anketa o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji

Prijava na e-novice