Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

 • Ekologija 31.7.2016 od 18:00 do 20:00 Ptice v sadovnjaku
  Opis:

  Ptičja pesem je od zgodnjih pomladnih dni mnogim najljubša melodija … Je tudi vam? A prepoznate posamezne vrste ptic oziroma bi jih radi? Ali veste, da so travniški sadovnjaki eno zadnjih zatočišč ogroženih ptic?  In da so ptice sadjarjem odlične zaveznice? Bi jih radi privabili nazaj na svoje vrtove in sadovnjake, pa ne veste kako?

  Če ob tem želite preživeti prijetno nedeljsko popoldne v naravi, toplo vabljeni na srečanje

  PTICE V SADOVNJAKU

  ki  bo v nedeljo, 31. julija 2016 ob 18. uri , na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19 in v bližnjem učnem sadovnjaku.

  Z nami bo Marjan Gobec, ornitolog, sadjar, naravovarstvenik.

  Informacije in prijave do 29. julija 2016 na 031 329 625 oz. pišite na svibna1@gmail.com.

    Vstop je prost.

    Srečanje poteka v okviru dela študijskih krožkov Trajnostno sadjarjenje v sadjarski skupnosti  in Opazovanje stanja ogroženih vrst.

  Učni travniški sadovnjak je nastal v okviru projekta "Priložnosti  v posavskih tradicionalnih sadovnjakih", ki je bil sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, osi Leader.

  Več informacij:
 • Izobraževanje 18.8.2016 od 18:00 do 20:00 Zanimive rastline in živali naših sadovnjakov in
  Opis:

  Da v travniških sadovnjakih in suhih travnikih lahko kar buhti o življenja in pestrosti rastlinskih in živalskih vrst  je splošno znano. Pa posamezne vrste prepoznamo – tako za lastno dušo ali pa iz praktične rabe? Znamo sklepati na osnovi pojava neke vrste, kaj se dogaja s prstjo in drugimi dejavniki okolja?  

  Vabljeni, da se nam pridružite na poletnem četrtkovem popoldnevu na srečanju

  ZANIMIVE RASTLINE IN ŽIVALI NAŠIH SADOVNJAKOV IN TRAVNIKOV, 

  ki  bo v četrtek, 18. avgusta 2016 ob 18. uri , na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19 in v bližnjem učnem sadovnjaku oz. bližnji okolici Ajdovske jame.

  Z nami bo Dušan Klenovšek, specialist za posavsko floro in favno.

  Informacije in prijave do 17. avgusta 2016 na 031 329 625 oz. pišite na svibna1@gmail.com.

    Vstop je prost.

    Srečanje poteka v okviru dela študijskih krožkov Trajnostno sadjarjenje v sadjarski skupnosti  in Opazovanje stanja ogroženih vrst.

  Učni travniški sadovnjak je nastal v okviru projekta "Priložnosti  v posavskih tradicionalnih sadovnjakih", ki je bil sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, osi Leader.

  Več informacij:
 • Izobraževanje 27.8.2016 od 18:00 do 21:00 Poletno cepljenje sadnega drevja
  Opis:

  Poletje je že radodarno z različnimi plodovi. Ob njih okušanju nas zamika, da bi jih imeli tudi v domačem vrtu. Če gre za redke rastline, katerih sadik ne morete nabaviti v drevesnicah, ali pa želite sami vzgojiti sadno drevo, vabljeni, da se nam pridružite na poznopoletnem sobotnem popoldnevu na srečanju

  POLETNO CEPLJENJE SADNEGA DREVJA

  ki  bo v soboto, 27. avgusta 2016 ob 18. uri , na naslovu  Zgornja Pohanca 3, Zdole,  pri, Silvu Rožmanu, ekološkem sadjarju in članu sadjarske skupnosti Zavoda Svibna.

  Seznanili se bomo in tudi praktično preskusili enostavno in učinkovito tehniko cepljenja, imenovano »chip budding, ki se jo je možno zlahka naučiti, izvaja pa se poleti in zgodnji jeseni.  S seboj lahko prinesete kakšen cepič marelice, bele češnje, hruške, breskve...

  V družabnem delu nam bo Silvo, ki je sam tudi zavzet svetovni popotnik, predstavil tudi doživetje letošnjega obiska Irana, ene od izvornih dežel sadja in kjer so še danes med največjimi pridelovalci sadja na svetu.

  Informacije in prijave do 25. avgusta 2016 na 031 329 625 oz. pišite na svibna1@gmail.com.

   Vstop je prost.

  Srečanje poteka v okviru dela študijskega krožek Trajnostno sadjarjenje v sadjarski, kot nadaljevanje projekta "Priložnosti  v posavskih tradicionalnih sadovnjakih", ki je bil sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, osi Leader.

  Več informacij:

Pretekli dogodki

 • Ekologija 20.5.2016 od 19:00 do 23:30 Večer biotske pestrosti ob Ajdovski jami
  Opis:

  Ob mednarodnem dnevu  biotske raznovrstnosti vabljeni na Večer biotske pestrosti ob Ajdovski jami, ki bo v petek, 20. maja 2016 od 19. ure dalje.

  Zbirno mesto: hram Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19., p. Leskovec pri Krškem.

  Večer bo posvečen spoznavanju netopirjev, ki se zatekajo v Ajdovsko jamo, in nočnih metuljev bližnje okolice. Po uvodnih predstavitvah v hramu bomo opazovali večerni izlet netopirjev iz jame, na travnikih pa nočne metulje na opazovalnih šotorih. Če bodo netopirji jamo zapustili, si bomo lahko privoščili tudi kratek ogled. Večer pred polno luno tudi sicer obeta mistično doživetje, zato res vabljeni, da se nam pridružite.

  Z vami bomo predstavniki Zavoda za varstvo narave OE Novo mesto, člani študijskega krožka Zavoda Svibna  ter gosta Stanislav Gomboc, poznavalec metuljev, in Dušan Klenovšek, poznavalec posavske flore in favne.

  Priporočamo toplo terensko obleko in obutev ter baterijsko svetilko.

  Dodatne informacije in prijave:  info@zavod- svibna.si,  tel. 031 329 625 

  Več informacij:
 • Ekologija 5.5.2016 od 19:30 do 21:30 Mreženje netopirjev pred Ajdovsko jamo
  Opis:
  V četrtek, 5. maja 2016 ob 19.30 bomo pred Ajdovsko jamo izvajali mreženje netopirjev (lovili jih bomo v mreže) in na ta način od blizu spoznali tudi vrsto, starost in druge posebnosti ulovljenih netopirjev.
  Dogajanje bo potekalo pod mentorstvom Primoža Presetnika iz Centra za kartografijo flore in favne in v sodelovanju z Zavodom za varstvo narave, OE Novo mesto. 
  Vstop je prost. Bodite toplo oblečeni in obuti.
  V primeru dežja bo dogodek prestavljen na drug termin.
  Več informacij:
  Zavod Svibna, info@zavod-svibna.si, svibna1@gmail.com, 031 329 625
 • Izobraževanje 26.4.2016 od 18:00 do 20:00 V travniškem sadovnjaku ob mednarodnem dnevu drev
  Opis:

  Na predvečer mednarodnega dneva dreves,  v torek, 26. aprila 2016 ob 18. uri vabljeni na srečanje Sadjarske skupnosti Zavoda Svibna, ki bo tokrat v travniškemu sadovnjaku enega od članov te skupnosti na Orehovcu v Gorjancih.

  Ob ogledu primera dobre prakse mladega travniškega sadovnjaka z več kot 100 sadikami sadnega drevja bo govora o poteku, korekcijski rezi mladih dreves, sadnih vrstah in načinih varstva (voluhar, uši…)

  Tudi kakšna dobrota se bo našla. Vstop je prost.

  Več informacij:
  info@zavod-svibna.si, svibna1@gmail.com, GSM: 031 329 265
 • Ekologija 21.4.2016 od 19:30 do 21:00 Večerni monitoring netopirjev
  Opis:
  V četrtek, 21. aprila 2016 od 19.30 vabljeni na večerni monitoring netopirjev v Ajdovski jami. Dobimo se pri sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19, p. Leskovec. Bodite vremenu in terenu primerno oblečeni, tudi kakšna svetilka ne bo odveč in oddeja tudi. Naučili se bomo uporabljati UV detektorje in metode štetja netopirjev pri izletu iz jame, hkrati pa preživeli prijeten večer v naravi...in še marsikaj...
  Vstop je prost.
  Več informacij:
  info@zavod-svibna, svibna1@gmail.com, 031 329 625
 • Izobraževanje 8.4.2016 od 17:00 do 20:00 Gozdni doktor, predavanje z obiskom Ajdovske jame
  Opis:

  Zavod Svibna vabi na predavanje Marie Ane Kolman z naslovom GOZDNI DOKTOR, ki bo v petek, 8. aprila 2016 od 17. ure dalje na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19, p. Leskovec pri Krškem. Ob izidu knjige Drevesa – miti, legende, zdravilnost nam bo avtorica Maria Ana Kolman predstavila trinajst dreves ali trinajst gozdnih doktorjev – skozi mite, legende, starodavna znanja in tehnike, ki vzpostavljajo v človeku ravnovesje, mir in zdravje. Na koncu predavanja bo tudi predstavitev potovanja v Belovodje ali Šambalo na Altaju. Sledil bo obisk Ajdovske jame, svetišča iz mlajše kamene dobe. Vstop je prost. 

  Več informacij:
  Zavod Svibna, e-mail: info@zavod-svibna.si , svibna1@gmail.com, tel. 031 329 625.

Trajnostni sadovnjaki

Praznična plat življenja

Plan B za Slovenijo

LAS Posavje

Prijava na e-novice