Koledar dogodkov

Prihajajoči dogodki

 • Izobraževanje 15.12.2016 od 18:00 do 21:00 Predavanje Kraški pojavi in jame v Posavju in obi
  Opis:

  V okviru študijskega krožka »VODA PRIPOVEDUJE« vabljeni na predavanje Jureta Tičarja iz Jamarskega kluba Brežice KRAŠKI POJAVI IN JAME V POSAVJU, ki  bo v četrtek, 15. decembra 2016   ob 18. uri , na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19. 

  Kraški pojavi že tisočletja burijo domišljijo in  raziskovalnega duha tako med naključnimi obiskovalci kot tudi znanstveniki. Slovenija predstavlja zibelko raziskav kraškega podzemlja. Skoraj 44 % površja pri nas sestavljajo apnenci in dolomiti, na katerih se je razvil značilen relief in podzemne oblike. Voda na krasu hitro ponikne med razpoke in v globinah ustvarja jame skozi katere se pretaka do kraških izvirov. Te pogosto uporabljamo za pridobivanje pitne vode, čeprav so zaradi nizkih samočistilnih sposobnosti kraške vode ogrožene.     Skupaj se bomo seznanili z značilnostmi kraških pojavov v Posavju ter se sprehodili po skrivnostnem podzemlju številnih znanih in manj znanih jam.

  Ob zaključku srečanja pa bomo obiskali tudi Ajdovsko jamo, za kar bodite primerno obuti in oblečeni.

  Toplo vabljeni!

  Več informacij:
  Zavod Svibna, e-mail: info@zavod-svibna.si , sibna1@gmail.com,  tel. 031 329 625.
 • Izobraževanje 22.12.2016 od 18:00 do 20:00 Priprave na praznike
  Opis:

  V četrtek, 22. decembra 2016 ob 18. uri začenjamo z novim študijskim krožkom z delovnim naslovom »Samooskrbimo se«. V okviru tega se bomo učili marsičesa, kar izvira iz narave, lokalnega okolja, ljudi iz okolice… Pa naj gre to za izmenjavo receptur za pripravo jedi, naravnih čistil, kozmetike, vzdrževanja zdravja, vzgoje semen, nege rastlin, pa tudi medčloveško podporo v prazničnih in manj prazničnih trenutkih…

  Na prvem srečanju bomo ob uvodnem spoznavanju spregovorili tudi o pripravah na praznike in se dogovorili za naslednje teme in srečanja.

  Lokacija srečanja: sedež Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19, p. Leskovec pri Krškem

  Dobrodošli.

  Več informacij:
  Dodatne informacije in prijave: info@zavod-svibna.si , svibna1@gmail.com, 031 329 625
 • Izobraževanje 27.12.2016 od 17:00 do 20:00 Med Božičem in novim letom
  Opis:
  Na Šentjanževo, 27. decembra 2016 ob 17. uri vabljeni na med praznično srečanje študijskega krožka "Samo-oskrbimo se", v okviru katerega bomo obudili spomin na malo manj poznane praznične šege med Božičem in Novim letom , predvsem na Šentjanževo in Tepežni dan.  Večer pa si bomo ob "napoju bogovom" in še kakšno dobroto obogatili tudi s kakšno ljudsko pesmijo.
  Dobimo se ponovno v hramu na sedežu Zavoda Svibna. 
  Več informacij:
  Zavod Svibna, info@zavod-svibna.si, 031 329 625

Pretekli dogodki

 • Izobraževanje 19.11.2016 od 17:00 do 19:00 Od zdravilnih izvirov, svetišč do megalitskih kr
  Opis:

  V okviru študijskega krožka “Voda pripoveduje” vabljeni na predavanje  "Od zdravilnih izvirov, svetišč do megalitskih krogov",  ki bo v soboto, 19. novembra 2016 ob 17. uri, na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.  Predaval bo radiestezist in raziskovalec zdravilnih energij narave,  Jože Munih  iz Zasebnega zavoda Energijske poti Tolmin. Pred tem bo skupaj z zainteresiranimi od 13. ure dalje raziskoval zdravilnost in ostale energijske vrednosti nekaterih izvirov  v okolici Ajdovske jame,  ki jo bomo prav tako obiskali. Bodite vremenu in terenu primerno opremljeni. Vljudno vabljeni. Prispevek za predavanje je 5 EUR po udeležencu. Za člane Zavoda Svibna je brezplačno.

  Več informacij:
  Informacije in prijave: info@zavod-svibna.sisvibna1@gmail.com, 031 329 625 do 16. novembra 2016.
 • Izobraževanje 27.10.2016 od 18:00 do 20:00 O sajenju in jesensko - zimski negi sadnega dreva
  Opis:

  Narava se spravlja k počitku, mi pa ob zasluženih plodovih že načrtujemo novo letino… Jeseni imamo v sadovnjaku še kup opravil – od zasajanja novih sadik, nege mladih in oživljanja starejših sadnih dreves… Pri tem pa tudi dober nasvet zelo prav pride… 

  In tako vas vabimo na predavanje Andreje Brence, specialistke za sadjarstvo na KGZ Novo mesto, ki bo v četrtek, 27. oktobra 2016 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori  19, na temo jesenske zasadnje sadnih dreves s poudarkom na izboru ustreznih sort (zlasti starih) in ekološke nege sadnih dreves v jesensko zimskem času.  Gotovo pa boste dobili odgovor še na kakšno drugo vprašanje s področja sadjarstva.

  Vstop je prost.

  Prijave in informacije: info@zavod-svibna.si, svibna1@gmail.com , 031 329 625 – do 25. oktobra 2016.

  Več informacij:
 • Ekologija 24.9.2016 od 17:00 do 20:00 Potočni rak - pretklost ali prihodnost
  Opis:
  V soboto, 24. septembra 2016 od 17. ure dalje  bomo zadnje srečanje, namenjeno raziskovanju ogroženih vrst, namenili potočnim rakom. Po uvodnem predavanju biologinje, dr. Tine Jaklič, na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19 se bomo napotili na raziskovalni potep do potoka v dolini pred Ajdovsko jamo. Dodatne informacije in prijave: info@zavod-svibna.si, 031 329 625  
  Več informacij:
 • Ekologija 2.9.2016 od 18:00 do 21:00 Mednarodna noč netopirjev pred Ajdovsko jamo
  Opis:

  V petek, 2. septembra 2016 od 18. ure dalje vabljeni na Mednarodno noč netopirjev pred Ajdovsko jamo, ki se bo odvijala na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19., p. Leskovec pri Krškem in pred Ajdovsko jamo. Z dogodkom se bomo skupaj z ostalimi organizatorji po svetu posvetili ogroženim vrstam netopirjev. 

  Uvodoma bomo predstavili rezultate spremljanja prisotnosti netopirjev v Ajdovski jami, ki smo jo letos izbrali  v okviru študijskega krožka. Predstavili bomo tudi  pomen oz. koristnost, simbologijo in druge zanimivosti iz življenja netopirjev, jih opazovali pri njihovem večernem zletu iz jame in slišali še druge zgodbe Ajdovske jame,  ki jo bomo za kratek čas tudi  obiskali, ko bodo netopirji na večernem lovu.

  Z vami bomo strokovnjaki Zavoda za varstvo  narave OE Novo mesto in člani študijskega krožka Zavoda Svibna.

  Priporočamo toplo terensko obleko in obutev ter baterijsko svetilko.

  Vljudno vabljeni, vstop je prost.

  Več informacij:
  Dodatne informacije in prijave:  info@zavod-svibna.si ,  tel. 031 329 625
 • Izobraževanje 27.8.2016 od 18:00 do 21:00 Poletno cepljenje sadnega drevja
  Opis:

  Poletje je že radodarno z različnimi plodovi. Ob njih okušanju nas zamika, da bi jih imeli tudi v domačem vrtu. Če gre za redke rastline, katerih sadik ne morete nabaviti v drevesnicah, ali pa želite sami vzgojiti sadno drevo, vabljeni, da se nam pridružite v poznopoletnem sobotnem popoldnevu na srečanju

  POLETNO CEPLJENJE SADNEGA DREVJA

  ki  bo v soboto, 27. avgusta 2016 ob 18. uri , na naslovu  Zgornja Pohanca 3, Zdole,  pri, Silvu Rožmanu, ekološkem sadjarju in članu sadjarske skupnosti Zavoda Svibna.

  Seznanili se bomo in tudi praktično preskusili enostavno in učinkovito tehniko cepljenja, imenovano »chip budding", ki se jo je možno zlahka naučiti, izvaja pa se poleti in zgodnji jeseni.  S seboj lahko prinesete kakšen cepič marelice, bele češnje, hruške, breskve...

  V družabnem delu nam bo Silvo, ki je sam tudi zavzet svetovni popotnik, predstavil tudi doživetje letošnjega obiska Irana, ene od izvornih dežel sadja in kjer so še danes med največjimi pridelovalci sadja na svetu.

  Informacije in prijave do 26. avgusta 2016 na 031 329 625 oz. pišite na svibna1@gmail.com.

   Vstop je prost.

  Srečanje poteka v okviru dela študijskega krožek Trajnostno sadjarjenje v sadjarski, kot nadaljevanje projekta "Priložnosti  v posavskih tradicionalnih sadovnjakih", ki je bil sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, osi Leader.

  Več informacij:

Trajnostni sadovnjaki

Plan B za Slovenijo

LAS Posavje

Prijava na e-novice