Stare pesmi in igre na Jožefovo

Četrtkov večer starih pesmi in iger bomo v marcu imeli kar na Jožefovo, 19. marca 2020 0b 19. uri, na ustaljeni lokaciji –  na sedežu Zavoda Svibna, na Brezovski Gori 19.

Spet bomo peli, plesali in se igrali, računamo pa tudi, da se bo kakšen Jože “izkazal”… Pa tudi pomladno razpoloženje se obeta.

S seboj lahko prinesete pesmarice in kakršnokoli dobro idejo ter veliko dobre volje .

Vstop je prost, prosimo pa za prijavo, saj je število zaradi prostora omejeno.

Dodatne informacije dajemo in prijave zbiramo do 18. marca 2020 na 031 329 625, info@zavod-svibna.si.

Tečaj obrezovanja sadnih dreves

Profesionalne, ljubiteljske sadjarje in tiste, ki se s sadjarstvom spogledujete, vabimo na dvodnevni Tečaj obrezovanja sadnih dreves, ki bo v

 • Petek, 13. 3. 2020 od 17:00 do 21:00 – Teoretični del tečaja in 
 • Soboto, 14. 3.  2020 od 9:00 do 13:00 – Praktični del tečaja.

PETEK 13. marec od 17h-20h (Teoretični del tečaja)

Vsebina:

 • Kratek vpogled v zgodovino rezi sadnega drevja, njen vpliv na fotosintezo in našo uspešnost pri pridelavi sadja
 • Fiziološko tehnične zakonitosti in cilji rezi v različnih obdobjih razvoja sadnega drevesa, tehnike oblikovanja krošenj, tehnike rezi v posebnih primerih, kot so pomlajevanje, rekonstrukcija in asanacija drevja.
 • V zaključku pa ste k besedi povabljeni tudi Vi s svojimi izkušnjami in vprašanji.

SOBOTA, 14. marec od 9-13h (Praktični del tečaja)

Vsebina:

 • Praktični prikaz rezi v sadovnjaku.
 • O zaščiti sadnega drevja pred boleznimi in škodljivci.
 • Razprava, vprašanja in odgovori.

Dvodnevni tečaj bo potekal na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, Leskovec pri Krškem 8273 (in okolici).

Vsak udeleženec tečaja prejme učno gradivo (več kot 30 strani) za uspešno obrezovanje v svojem velikem ali malem sadovnjaku.

Cena celotnega tečaja (2 delavnici) znaša 40 EUR na osebo.

Zaradi boljše organizacije so obvezne prijave po e-pošti: info@zavod-svibna.si ali GSM 031 329 625 (Bernardka) do četrtka, 12.3.2020. Na voljo je največ 25 mest!

Znesek tečaja 40 EUR vplačajte do četrtka, 12.3.2020 na TRR Zavoda Svibna, št. SI56 6100 0001 8626 190 BIC: HDELSI22, namen: tečaj obrezovanja. Naslov: ZAVOD SVIBNA, Brezovska Gora 19, p. 8273 Leskovec pri Krškem. Prijava velja le z vplačanim prispevkom.

V primeru premalo prijav si pridržujemo pravico do odpovedi. V tem primeru vam znesek povrnemo v celoti.

Tečaj bo vodil: Matjaž Zupančič, lastnik podjetja Maklen Zupančič, k.d., sadjar in vrtnar, avtor številnih strokovnih člankov v revijah Biobrazda in Urbano vrtičkanje, predavatelj z bogatimi izkušnjami oblikovanja vrtov in vzdrževanja drevja, svetovalec za EM tehnologijo v hortikulturi pri podjetju Micronatura d.o.o., mentor raziskovalnega projekta čiščenja voda na Šolskem centru Velenje, v izobraževalnem programu naravovarstva, mentor kmetije na Zaplani in sadjarske kmetije v Selu pri Ajdovščini ter strokovni svetovalec za biotehniko v šovu Kmetija nov začetek 2016.

Kristali – naši prijatelji, predavanje in pogovor o mineralih in kristalih

Če vas minerali, kristali iz kakršnegakoli razloga kličejo in privlačijo, vas toplo vabimo na druženje z njimi v četrtek, 12. marca 2020 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Anica in Boštjan Dirnbek bosta v besedi in sliki, predvsem pa v živem stiku z minerali in kamni predstavila:

 • splošno o mineralih in kristalih,
 • uporabo kristalov,
 • kristali in čakre,
 • kristali in prostor,
 • kristali in astrologija
 • kristali in vpliv na človeka.

Ob tem bomo izmenjali tudi različna mnenja in izkušnje o kristalih, možno pa bo kristale tudi kupiti.

Anica Dirnbek je že od nekdaj ljubiteljica kristalov, v zadnjem letu pa se zelo intenzivno druži z njimi. Njenemu navdušenju se je pridružil tudi mož Boštjan. Občutke in veselje ob delu s kristali rada delita tudi med druge ljudi, da čim več ljudi občutilo njihovo blagodejno delovanje in uživalo v njihovi lepoti. Več: https://www.facebook.com/Dirnbek-424001548388515/

Vstop je prost!

Dodatne informacije in prijave: info@zavod-svibna.si , 031 329 625

Stare pesmi in igre na debeli četrtek

Naslednji večer starih pesmi in iger bomo imeli na t.i. »debeli«, predpustni četrtek, 20. februarja 2020 ob 18. uri, ponovno na sedežu Zavoda Svibna, na Brezovski Gori 19.

Tokrat bomo predpustno razpoloženi.

S seboj lahko prinesete pesmarice,  pa kakšen glasbeni instrument in veliko dobre volje .

Vstop je prost, prosimo pa za prijavo, saj je število zaradi prostora omejeno.

Dodatne informacije dajemo in prijave zbiramo do 19. februarja 2020 na 031 329 625, info@zavod-svibna.si.

Stare pesmi in igre – drugič

Zimsko kratkočasenje s starimi pesmimi in igrami bomo nadaljevali v četrtek, 30. januarja 2020 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna.

S seboj lahko prinesete tudi kakšne igralne pripomočke, pa glasbeni instrument, pesmarice… in dobro voljo…

Vstop je prost, prosimo pa za prijavo, saj je število zaradi prostora omejeno.

Dodatne informacije dajemo in prijave zbiramo do 28. januarja 2020 na 031 329 625, info@zavod-svibna.si

Kako je bilo na prvem srečanju, pa si lahko preberete tukaj >>>>.

Stare pesmi in igre za krajše zimske dni

Da bi nam dolgi zimski večeri, kar najlepše in hitro minili, vabljeni, da se nam pridružite v hramu, kjer bomo kot nekoč peli stare ljudske pesmi in se spomnili tudi kašne stare družabne igre.

Dobimo se v četrtek, 12. decembra 2019 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, p. 8273 Leskovec pri Krškem.

S seboj lahko prinesete tudi kakšne igralne pripomočke, pa glasbeni instrument, pesmarice…

Vstop je prost, prosimo pa za prijavo, saj je število zaradi prostora omejeno.

Dodatne informacije dajemo in prijave zbiramo do 10. decembra 2019 a 031 329 625, info@zavod-svibna.si

Varuj vodo in prihrani, predstavitev

Če smo na podeželju malo bolj skrbni in pozorni na to, kaj vse spuščamo v naše greznice in čistilne naprave, lahko dosežemo tudi kup ugodnih učinkov – ne samo na stanje okolja, ampak tudi na stanje družinskega proračuna.

Kako? O tem bomo govorili na dogodku »Varuj vodo in prihrani«, ki bo v četrtek, 28. novembra 2019 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, p. 8273 Leskovec.

Predstavljene bodo rešitve, ki jih razvijamo v okviru projekta »Varujvodo«, vključno s tem, kako se obnese kombinirana rastlinska čistilna naprava, ki smo jo vzpostavili v prvi polovici letošnjega leta, brezplačno pa bodo na voljo tudi posodice za zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki so jih razvili v okviru projekta »Olje nekoliko drugače«.

Vstop je prost, dobrodošli.

Prosimo pa za prijave na info@zavod.svibna.si oz. 031 329 625.

Projekt je sofinanciran iz »Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje«.

Zgodbe jeseni v Ajdovski jami

Zaradi višje sile sobotni dogodek “Zgodbe jeseni v Ajdovski jami” odpovedujemo. Hvala za razumevanje in toplo vabljeni v jamo in naše kraje ob kateri drugi priložnosti.

Vsak letni čas ima svoje zgodbe, svoje vibracije. Jesen je v svojem obilju in barvitosti oziraje na spokojni zimski čas, prav posebna.  To so zgodbe veselja nad zasluženim »pridelkom«, radodarnosti, prešernosti, pa tudi hvaležnosti,  počitka, stika z drugimi svetovi in globinami svoje duše.

Da bi se jim za kratek čas prepustili, vas vabimo, da se nam pridružite na dogodku »Zgodbe jeseni v Ajdovski jami«, ki bo v soboto, 19. oktobra 2019 od 19. ure dalje.

Na jasi pred Ajdovsko jamo in v sami jami bomo z vami zgodbe delili Katja Puntar, Tjaša Cepuš, Lucijan Cetin in ostali člani Zavoda Svibna.

Zbirno mesto: parkirišče pred Zavodom Svibna, Brezovska Gora 19, Leskovec pri Krškem. Parkirna mesta so omejena, zato prosimo za vnaprejšnjo prijavo. Nato se bomo skupaj odpravili do jase pred Ajdovsko jamo.

Priporočamo, da si nadenete vremenu primerna oblačila, za udobnejše sedenje s seboj prinesite blazino ali deko, skodelico oz. kozarec za napitke, svetilko … Dogodek bo v vsakem vremenu.

Prosimo pa za manjši prostovoljni prispevek.

Obvezne prijave in dodatne informacije: do 15. oktobra 2019 oz. zapolnitve mest na 031 329 625 ali svibna1@gmail.com (Bernardka Zorko) in 031 339 782 ali kd.fabularij@gmail.com (Katja Puntar).

Dogodek v soorganizaciji pripravljata Zavod Svibna in KD Fabularij, delno pa ga je podprla tudi Občina Krško.

V gozd po navdih za trajnostno skupnost

Študijska krožka Zavoda Svibna vabita v nedeljo, 22. septembra 2019 ob 16. uri na bralno raziskovalni sprehod skozi gozd z drobcem jesenskega nabiralništva. Izmenjali bomo zanimive misli o drevesih, gozdu, uporabnosti dobrin gozda, pa o trajnostnem sobivanju in zdravju.

Dogodek se bo odvijal v neposredni okolici Zavoda Svibna, v bližnjem gozdu, zato bodite primerno opremljeni za nezahtevni pohod. V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna. S seboj lahko prinesete svojo priljubljeno knjigo oz. zapis o drevesih, sobivanju ipd… Lahko tudi svoje avtorsko delo, kar bo še boljše!

Ker na ta dan obeležujemo dan brez avtomobila, predlagamo, da se dogodka udeležite na čimbolj trajnostno mobilen način.

Z dogodkom se priključujemo  tudi Nacionalnem mesecu skupnega branja 2019 in Evropskemu dnevu trajnostnih skupnosti.

Toplo vabljeni, vstop je prost.

Dodatne informacije in prijave: info@zavod-svibna.si , 031 329 625.

Kresne zgodbe pred Ajdovsko jamo

V času poletnega kresa skozi svetlobe in toplote vse buhti v svojem vrhuncu. Takrat se ponovno odpirajo tudi vrata med svetovi. Odlična priložnost, da pokukamo v svet vil in drugih pravljičnih bitij, da radostno uživamo v očarljivosti narave in ustvarjalno uporabimo energije tega trenutka za najvišje dobro.

Tako vas v eni najkrajših noči v letu vabimo, da se nam pridružite pred starodavnim svetiščem Ajdovska jama pri Nemški vasi. Podobno kot nekoč bomo skozi glasbo, petje in pripoved podoživeli ta mistični čas.  

Dobimo se v soboto, 22. 6. 2019, ob 20. uri, na parkirišču pred Zavodom Svibna, Brezovska Gora 19, Leskovec pri Krškem. Parkirna mesta so omejena, zato prosimo za vnaprejšnjo prijavo. Nato se bomo skupaj odpravili do jase pred Ajdovsko jamo.

Ljudsko izročilo bodo z vami delili pripovedovalci, člani študijskega krožka Zavoda Svibna »Staro izročilo za nove dni« in člani Kulturnega društva Fabularij. Za mistično glasbeno doživetje pa bosta poskrbela Tjaša Cepuš in Lucijan Cetin.

Priporočamo, da si nadenete svetla oblačila, za udobnejše sedenje s seboj prinesite blazino ali deko, skodelico oz. kozarec za napitke, svetilko … 

Prosimo tudi za manjši prostovoljni prispevek.

Obvezne prijave in dodatne informacije: do 20. junija 2019 oz. zapolnitve mest na 031 329 625 ali svibna1@gmail.com (Bernardka Zorko) in 031 339 782 ali kd.fabularij@gmail.com (Katja Puntar).

Dogodek bo v vsakem vremenu.

Dogodek v soorganizaciji pripravljata Zavod Svibna in KD Fabularij, delno pa ga je podprla tudi Občina Krško.