Ajdovske zgodbe ob zimskem kresu

V času dolgih večerov in noči prav rade pridejo na plan različne zgodbe o nenavadnih bitjih, davnih časih, a hkrati pospremljene s podukom in srčno toplino tudi za današnji čas… Da bomo lažje dočakali čas zimskega kresa, rojstvo mladega Sonca in Iskrice optimizma, vas v Kulturnem društvu Fabularij in Zavodu Svibna vabimo na poseben dogodek, ko si bomo v Ajdovski jami pripovedovali in peli ajdovske  zgodbe ter se prepustili glasbi, ki nas bo povezala v prostoru in času…

Dobimo se v soboto, 18.12.2021, ob 19. uri, na parkirišču pred Zavodom Svibna, Brezovska Gora 19, Leskovec pri Krškem (Parkirna mesta so omejena.). Dogodek bo potekal v jami, zato prosimo, da oblečete topla oblačila in obujete terenu primerno obutev. Tudi kakšna svetilka ne bo odveč.

Pripovedujeta Katja Puntar in Bernardka Zorko.
Muzicirata Lucijan Cetin in Tjaša Cepuš.

Dogodek bo potekal skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja SARS-CoV-2.

Toplo vabljeni!

Prijave pa so obvezne!

Prijave do 16.12.2021  oz. do zasedbe mest (število je omejeno!) in informacije: 031 329 625 ali svibna1@gmail.com (Bernardka Zorko) in 031 339 782 ali kd.fabularij@gmail.com (Katja Puntar)

Organizatorja dogodka: Kulturno društvo Fabularij in Zavod Svibna.

Dogodek delno sofinancira tudi Občina Krško.

Krasen dan ob Ajdovski jami

Pozdravljeni! Obveščamo vas, da smo z zbiranjem prijav za dogodek zaključili, saj so razpoložljiva mesta zaradi upoštevanja in zagotavljanja ukrepov za zajezitev širjenja širjenja SARS-CoV-2 še bolj omejena. Vsi, ki se niste uspeli prijaviti, pa vabljeni ob drugi priložnosti. Hvala za razumevanje.


Ob Mednarodnem letu jam in krasa 2021 vas vabimo v Ajdovsko jamo pri Nemški vasi in njeno okolico v nedeljo, 7. novembra 2021 od 14. ure dalje.

Program:

 • Predavanje: Kras in jame v luči varovanja naravne dediščine, dr. Jure Tičar; Kras je poseben geomorfni sistem s svojstvenimi površinskimi in podzemnimi oblikami ter hidrologijo v karbonatnih kamninah, med katerimi prevladujeta apnenec in dolomit. V Sloveniji obsegajo karbonatne kamnine kar 47 % površja. Zaradi izjemne raznolikosti in lege so kras v Sloveniji začeli preučevati že v drugi polovici 17. stoletja ter s tem odločilno vplivali na razvoj krasoslovja in speleologije v svetu. Kraški vodonosniki so izjemno pomembni za zagotavljanje pitne vode, podzemna voda pa je pomembna tudi zaradi izjemnih ekosistemskih funkcij, saj omogoča raznovrstno in podzemnim razmeram prilagojeno življenje. Obenem so ti vodonosniki izjemno občutljivi na onesnaženje, predvsem zaradi slabih samočistilnih sposobnosti kraških voda. Varovanje kraškega okolja in kraških jam je zato ključnega pomena pri zagotavljanju kakovostnega življenjskega okolja za prihodnje generacije.
 • Predstavitev: Ponovno odkriti rov bruhalnika pod Ajdovko jamo, člani  Jamarskega kluba Novo mesto.
 • Sprehod po kraškem polju – dolu Podjama – in ogled kraških značilnosti, vodi dr. Jure Tičar.
 • Obisk Ajdovske jame pri Nemški vasi in predstavitev aktivnosti v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, Bernardka Zorko, Zavod Svibna.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas tematika zanima. Vstop je prost.

Dogodek bo potekal skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja SARS-CoV-2.

Bodite pa tudi primerno oblečeni za aktivnosti v naravi.

Prijave so obvezne!

Informacije daje in prijave zbira: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625 do zapolnitve mest.

Dogodek delno podpira tudi Občina Krško.

Dan Ajdovske jame 2021 z ajdovskimi zgodbami

Vabljeni na nedeljsko, predkresno, druženje z arheologijo pod naslovom “Dan Ajdovske jame 2021 z ajdovskimi zgodbami“, ki bo v nedeljo, 20. junija 2021, od 16. ure dalje na jasi pred Ajdovsko jamo.

Program:

 • Znanja in veščine  iz mlajše kamene in bakrene dobe;  animatorji Zavoda Svibna in sodelavci Zavoda Skupina Stik,
 • Ajdovske zgodbe – od jame do mita, predavanje arheologinje Jane Puhar iz Posavskega muzeja Brežice, ki bo poskusila odgovoriti na naslednja vprašanja:
  • Kdo so bili ljudje, ki so prostor za poslednji počitek našli v Ajdovski jami?
  • Zakaj in kdo je Ajdovsko jamo poimenoval po Ajdih?
  • Katera najdišča v Posavju še nosijo ajdovska imena in kaj lahko povemo o njih?

Zdaj že tradicionalni Dan Ajdovske jame obeležujemo ob obletnici datuma  njene razglasitve  za kulturni spomenik, obenem pa se z dogodkom vključujemo tudi v Evropske dneve arheologije  in obeležitev praznika Občine Krško. Hkrati pa ga tokrat povezujemo tudi s projektom Ajdovske zgodbe iz Posavja.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas tematika zanima – pod takrat veljavnimi ukrepi NIJZ v zvezi z epidemijo COVID-19.  Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca.

S seboj pa prinesite sedala, kozarec oz. skodelico za napitke, bodite pa tudi primerno oblečeni za aktivnosti v naravi.

V  primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, p. Leskovec.

Prijave so obvezne!

Informacije daje in prijave zbira: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625 do zapolnitve mest.

Organizatorji dogodka: Zavod Svibna v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice in Mestnim muzejem Krško.

 

BEREMO S PETJEM literarno-pevsko druženje

V četrtek, 17. septembra 2020 ob 19. uri vabljeni na prepevanje in branje  slovenskih pripovednih pesmi in pesmi slovenskih avtorjev ter prijetno druženje na pragu jeseni.

Dobimo se spet na sedežu Zavod Svibna na Brezovski Gori 19.

S seboj prinesite izbrana besedila in obrazno masko. Za razkuževanje bo poskrbljeno.

Vstop prost, edini pogoj je, da ste zdravi. Zaradi omejenega števila udeležencev (upoštevanje ukrepov NIJZ v zvezi s COVID-19) so predhodne prijave OBVEZNE na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625 vsaj do 15. septembra 2020.

Z dogodkom se vključujemo tudi v Nacionalni mesec skupnega branja 2020 in Tedne vseživljenjskega učenja 2020.

Stare pesmi in igre na pragu poletja

Po nekajmesečni prekinitvi  ponovno vabljeni na srečanje Starih pesmi in iger, ki bo v četrtek, 4. junija 2020 ob 19. uri na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori.

Ponovili bomo pomladne pesmi in se naučili še kakšne poletne.

S seboj lahko prinesete pesmarice in kakršnokoli dobro idejo ter veliko dobre volje – in zaščitne maske. Čeprav ste vsi dobrodošli, pa se srečanja udeležite le, če ste povsem zdravi.

Vstop prost. Zaradi omejenega števila udeležencev (upoštevanje ukrepov preprečitve ponovnih izbruhov bolezni COVID-19) so predhodne prijave OBVEZNE na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625 vsaj do 3. junija 2020.

 

Skrivnost Ajdovske jame – Jama, od koder izvira vse živo, predavanje dr. Alje Žorž

SPOROČAMO, DA SMO Z ZBIRANJEM PRIJAV ZAKLJUČILI. ZARADI NESTABILNIH VREMENSKIH RAZMER IN NAMOČENOSTI TERENA BO PREDAVANJE NA SEDEŽU ZAVODA SVIBNA, KJER JE PROSTOR ŠE BOLJ OMEJEN. ZARADI VARNOSTI SEBE IN DRUGIH PA PROSIMO, DA SE DOGODKA UDELEŽITE, ČE STE RES ZDRAVI.

V petek, 19. junija 2020 ob 19. uri vabljeni na predavanje dr. arheoloških znanosti Alje Žorž z naslovom »Skrivnost Ajdovske jame – Jama, od koder izvira vse živo«, ki bo  potekalo na jasi pred Ajdovsko jamo.

Ajdovsko jamo so ljudje obiskovali že od 70 000 let pr. n. št.. Najrazličnejši raziskovalci so njeno skrivnost poskušali razvozlati od konca 19. stoletja. Ob tokratnem srečanju bo dr. Alja Žorž poskusila pojasniti in oživiti njeno dediščino s pristopom, ki združuje več ved. Skrivnost Ajdovske jame lahko prepoznamo v njenih lastnostih in lastnostih okoliške pokrajine, ki omogočajo, da se v njej odvija nenehen krogotok življenja. Ta predstavlja izmenjavanje smrti in življenja ter plodnih in neplodnih obdobij leta, nenehno rojevanje in preživetje skupnosti.

Dr. Alja Žorž bo na modelu razumevanja naravoverske mitične zgodbe, skozi arheološki, antropološki, fenomenološki, etnološki in psihološki vidik, predstavila pomen Ajdovske jame v različnih obdobjih.

O predavateljici:

Dr. Alja Žorž je doktorica arheoloških znanosti, katere strokovno in znanstveno delo se osredotoča na raziskovanje ideologij nerazslojenih skupnosti, obredij ter razumevanja pomena jam v preteklosti, predvsem v kontekstu obrednih pokrajin. Njeno raziskovanje megalitskih grobnic na Iberskem polotoku jo je pripeljalo do zanimanja za jame v slovenskem prostoru. Več kot desetletje se intenzivno ukvarja s preučevanjem havajskih obredij in havajskega dojemanja obrednih pokrajin ter primerjavo naravoverstva v Sloveniji. Več kot desetletje je delovala kot vodja arheoloških izkopavanj na Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Zadnja leta deluje kot samostojna raziskovalka in jamarka. Lani je postala tudi del mednarodne ekipe, kot izkopavalka na območju Zahodne Delte v Egiptu.

Ob predavanju bomo s člani Študijskega krožka Stare pesmi in igre predstavili še stare kresne šege  in  pesmi.

S seboj prinesite odejo ali drugo sedalo za  sedenje na tleh ter kozarec oz. skodelico za napitke. Lahko se nadenete tudi s svetlejša (bela, rumena, sončna ipd. )oblačila, kresni venček ipd…

Vstop prost. Zaradi omejenega števila udeležencev (upoštevanje ukrepov preprečitve ponovnih izbruhov bolezni COVID-19) so predhodne prijave OBVEZNE na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625 vsaj do 17. junija 2020.

Z dogodkom obeležujemo Evropske arheološke dneve 2020, pri čemer sodelujemo tudi s Posavskim muzejem Brežice in Mestnim muzejem Krško, podpira pa ga Občina Krško.

PRESTAVLJENO Stare pesmi in igre na Jožefovo

Obveščamo vas, da smo napovedani dogodke prestavili na kasnejši, bolj topel čas. O točnem datumu vas bomo še obvestili. 

Četrtkov večer študijskega krožka starih pesmi in iger bomo v marcu imeli kar na Jožefovo, 19. marca 2020 0b 19. uri, na ustaljeni lokaciji –  na sedežu Zavoda Svibna, na Brezovski Gori 19.

Spet bomo peli, plesali in se igrali, računamo pa tudi, da se bo kakšen Jože “izkazal”… Pa tudi pomladno razpoloženje se obeta., prepleteno tudi z bližnjim svetovnim dnevom sreče, pripovedništva in vode…

S seboj lahko prinesete pesmarice in kakršnokoli dobro idejo ter veliko dobre volje .

Vstop je prost, vabljeni tudi novi člani,  prosimo pa za prijavo, saj je število zaradi prostora omejeno.

Dodatne informacije dajemo in prijave zbiramo do 18. marca 2020 na 031 329 625, info@zavod-svibna.si.

PRESTAVLJENO Tečaj obrezovanja sadnih dreves

Obveščamo vas, da smo tečaj zaradi varnosti prestavili na pozno jesen, predvidoma konec novembra 2020.

Profesionalne, ljubiteljske sadjarje in tiste, ki se s sadjarstvom spogledujete, vabimo na dvodnevni Tečaj obrezovanja sadnih dreves, ki bo v

 • Petek, 13. 3. 2020 od 17:00 do 21:00 – Teoretični del tečaja in 
 • Soboto, 14. 3.  2020 od 9:00 do 13:00 – Praktični del tečaja.

PETEK 13. marec od 17h-20h (Teoretični del tečaja)

Vsebina:

 • Kratek vpogled v zgodovino rezi sadnega drevja, njen vpliv na fotosintezo in našo uspešnost pri pridelavi sadja
 • Fiziološko tehnične zakonitosti in cilji rezi v različnih obdobjih razvoja sadnega drevesa, tehnike oblikovanja krošenj, tehnike rezi v posebnih primerih, kot so pomlajevanje, rekonstrukcija in asanacija drevja.
 • V zaključku pa ste k besedi povabljeni tudi Vi s svojimi izkušnjami in vprašanji.

SOBOTA, 14. marec od 9-13h (Praktični del tečaja)

Vsebina:

 • Praktični prikaz rezi v sadovnjaku.
 • O zaščiti sadnega drevja pred boleznimi in škodljivci.
 • Razprava, vprašanja in odgovori.

Dvodnevni tečaj bo potekal na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, Leskovec pri Krškem 8273 (in okolici).

Vsak udeleženec tečaja prejme učno gradivo (več kot 30 strani) za uspešno obrezovanje v svojem velikem ali malem sadovnjaku.

Cena celotnega tečaja (2 delavnici) znaša 40 EUR na osebo.

Zaradi boljše organizacije so obvezne prijave po e-pošti: info@zavod-svibna.si ali GSM 031 329 625 (Bernardka) do četrtka, 12.3.2020. Na voljo je največ 25 mest!

Znesek tečaja 40 EUR vplačajte do četrtka, 12.3.2020 na TRR Zavoda Svibna, št. SI56 6100 0001 8626 190 BIC: HDELSI22, namen: tečaj obrezovanja. Naslov: ZAVOD SVIBNA, Brezovska Gora 19, p. 8273 Leskovec pri Krškem. Prijava velja le z vplačanim prispevkom.

V primeru premalo prijav si pridržujemo pravico do odpovedi. V tem primeru vam znesek povrnemo v celoti.

Tečaj bo vodil: Matjaž Zupančič, lastnik podjetja Maklen Zupančič, k.d., sadjar in vrtnar, avtor številnih strokovnih člankov v revijah Biobrazda in Urbano vrtičkanje, predavatelj z bogatimi izkušnjami oblikovanja vrtov in vzdrževanja drevja, svetovalec za EM tehnologijo v hortikulturi pri podjetju Micronatura d.o.o., mentor raziskovalnega projekta čiščenja voda na Šolskem centru Velenje, v izobraževalnem programu naravovarstva, mentor kmetije na Zaplani in sadjarske kmetije v Selu pri Ajdovščini ter strokovni svetovalec za biotehniko v šovu Kmetija nov začetek 2016.

PRESTAVLJENO Kristali – naši prijatelji, predavanje in pogovor o mineralih in kristalih

Spoštovani!

Obveščamo vas, da smo predavanje “Kristali – naši prijatelji” PRESTAVILI na kasnejši termin.

Če vas minerali, kristali iz kakršnegakoli razloga kličejo in privlačijo, vas toplo vabimo na druženje z njimi v četrtek, 12. marca 2020 ob 18. uri na sedežu Zavoda Svibna na Brezovski Gori 19.

Anica in Boštjan Dirnbek bosta v besedi in sliki, predvsem pa v živem stiku z minerali in kamni predstavila:

 • splošno o mineralih in kristalih,
 • uporabo kristalov,
 • kristali in čakre,
 • kristali in prostor,
 • kristali in astrologija
 • kristali in vpliv na človeka.

Ob tem bomo izmenjali tudi različna mnenja in izkušnje o kristalih, možno pa bo kristale tudi kupiti.

Anica Dirnbek je že od nekdaj ljubiteljica kristalov, v zadnjem letu pa se zelo intenzivno druži z njimi. Njenemu navdušenju se je pridružil tudi mož Boštjan. Občutke in veselje ob delu s kristali rada delita tudi med druge ljudi, da čim več ljudi občutilo njihovo blagodejno delovanje in uživalo v njihovi lepoti. Več: https://www.facebook.com/Dirnbek-424001548388515/

Vstop je prost!

Dodatne informacije in prijave: info@zavod-svibna.si , 031 329 625

Stare pesmi in igre na debeli četrtek

Naslednji večer študijskega krožka starih pesmi in iger bomo imeli na t.i. »debeli«, predpustni četrtek, 20. februarja 2020 ob 18. uri, ponovno na sedežu Zavoda Svibna, na Brezovski Gori 19.

Tokrat bomo predpustno razpoloženi.

S seboj lahko prinesete pesmarice,  pa kakšen glasbeni instrument in veliko dobre volje .

Vstop je prost, vabljeni tudi novi člani, prosimo pa za prijavo, saj je število zaradi prostora omejeno.

Dodatne informacije dajemo in prijave zbiramo do 19. februarja 2020 na 031 329 625, info@zavod-svibna.si.